Najzdraviji doručak na svijetu za dugovječnost

najzdraviji doručak

Ljudi koji žive do 100 godina jedu “najzdraviji doručak na svijetu”, kaže istraživač za dugovječnost koji je proveo desetljeća proučavajući navike i obroke ljudi koji žive duže

Postoji li zapravo tajna duljeg života ili su neki ljudi jednostavno sretniji od drugih? Odgovor je vjerojatno pomalo od oba. Znanstvenici seu se odavno složili da postoje određeni urođeni čimbenici kao i čimbenici ponašanja koji vam mogu pomoći da ostanete zdraviji kako starite. Jedan od njih je ono što jedete—a to vrijedi i za najvažniji obrok u danu.

Kako piše Best Life, početkom 2000-ih, istraživač dugovječnosti Dan Buettner istaknuo je pet regija u svijetu koje imaju najveću stopu pojedinaca koji žive preko 100 godina. Dok je proučavao navike ljudi na tim mjestima, kaže da je otkrio koji bi mogao biti “najzdraviji doručak na svijetu .”

Ove regije koje je Buettner istaknuo nazivaju se “Plavim zonama”. To su Ikaria u Grčkoj, Loma Linda u Kaliforniji, Sardinija u Italiji, Okinawa u Japanu i Nicoya u Kostarici. U novom izvješću koje je napisao za CNBC, istraživač je otkrio da odgovor na pitanje što biste trebali jesti svako jutro možda leži u ušuškanom kutu Nicoye.

Pod krovom od crvenih crijepova, desetak ljudi iz Cooperativa Nicoya budi se svakog jutra u 4:00 ujutro. Lože drva u glinenim pećnicama, stavljaju kotlove začinjenog graha da kuhaju i miješaju kukuruzno tijesto s drvenim pepelom.

Kako objašnjava Buettner, mahune se pomiješaju s lukom, crvenom paprikom i lokalnim začinskim biljem, polako se kuhaju oko sat vremena, a zatim se pomiješaju s rižom. S druge strane, mješavina kukuruznog tijesta i drvenog pepela koristi se za stvaranje “savršene tortilje” na vrućoj glinenoj posudi. Ukupni trošak za pripremu ovog doručka je samo 4,23 dolara, prema Buettneru.

Što ga čini vrijednim da bude proglašen najzdravijim doručkom na svijetu?

Kukuruzne tortilje, žvakaće s orašastim okusom, izvrstan su izvor kompleksnih ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom od cjelovitih žitarica“, kaže Buettner. Drveni pepeo razgrađuje stanične stijenke kukuruza, čineći dostupnim niacin (vitamin B koji igra ulogu u signalizaciji stanica i popravku DNK) i oslobađa aminokiseline kako bi ih tijelo moglo apsorbirati.

Međutim, nije samo tortilja ono što je čini zdravom.

Crni grah sadrži iste antocijane na bazi pigmenta (antioksidanse) koji se nalaze u borovnicama. Oni su bogati, čiste crijevo, snižavaju krvni tlak i reguliraju inzulin. Također su puni folata poput kalija i vitamina B skupine. Buettner objašnjava da se u kombinaciji s rižom stvara cjeloviti protein, odnosno sve aminokiseline potrebne za ljudsko preživljavanje.

Zdravstvene dobrobiti ovog doručka mogu se pronaći čak i u začinima i kavi koji ga prate. Bueltner primjećuje da Chilero, začin nalik slastici koju rade od mrkve u octu i ljute papričice, nudi probiotičko pojačanje doručku zajedno s kurkuminom, spojem za koji se pokazalo da ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

U međuvremenu, njihova kava nije ista kao što biste je našli u Starbucksu. Umjesto toga, ljudi u Nicoyi piju napitak napravljen od lokalne sorte bobica graška. On im omogućuje povećanje antioksidansa plus kofein koji potiče metabolizam.

Ena B., Foto: Freepik