Putovanje kroz Ulm

ulm

Za novogodišnje putovanje ove godine smo se odlučili za Njemačku i Francusku gdje će zMai posjetiti i upoznati nove države, svoje 23 i 24. Glavni aduti putovanja su Starsbourg, Colmar i Heidelberg no uz to obišli smo još gradova i svi do jednog su bili odlični.

Prva postaja našeg puta bio je Ulm, gradić o kojem se ne piše baš puno pa tako ni mi nismo znali baš nešto o njemu. No jako nam se svidio jer krije zanimljive stvari. Općenito, njemački gradovi su me totalno oduševili i priznajem da sam ih nepravedno zapostavljala već dugi niz godina.

Ulm se nalazi na rijeci Dunav koja dijeli grad na dva dijela. Stari dio Ulma je u pokrajini Baden Wurteenberg, a Novi Ulm u Bavarskoj. Mi smo obišli stari dio grada, a šetnju smo započeli na mostu s kojeg je odličan pogled na stari dio koji leži na rječici Blau. Tu se još vide zidine iz 15 stoljeća te stare kuće koje su preživjele drugi svjetski rat. Prošetali smo kroz kožarsku četvrt, riblju ulicu, svinjski trg … Sva ova imena dolaze od onoga što se tamo prije odvijalo odnosno čime se trgovalo.

ulm
Šetnica uz Dunav

Iz starog grada smo prošli kroz zidine do šetnice uz Dunav. Napoleon je naredio je da se utvrda sruši, pa su tako nestali svi obrambeni tornjevi osim Metzgerturma, koji je glavni ulaz u grad s Dunava.
Tu se jako lijepo vide zidine od cigle iz 1480. godine po kojima se može šetati. Bilo je šetača uz samu rijeku, a tu je i biciklistička staza. Naišli smo i na veslače na Dunavu koji su veslali uzvodno.
Preko rijeke je pogled na novi dio Ulma s modernijim zgradama.

Kriva kuća

Tu se nalazi i najstarija kuća iz 1443. godine s drvenom konstrukcijom poznata kao kriva kuća koja je nagnuta 10 stupnjeva. Za usporedbu kosi toranj u Pisi ima otklon od 4 stupnja. Kuća je obnavljana i dograđivana, a danas je u funkciji hotela.

ulm
Kuća zakletve

Par koraka dalje dolazimo do trga na kojem se nalazi kuća zakletve obnovljena 1785. godine, nakon požara. Danas je unutra zavičajni muzej i gradska arhiva Ulma.
Na trgu je i moderna zgrada sinagoge nastala 90-ih godina na mjestu gdje je nekad bila stara sinagoga koju su Njemci srušili u II svj. ratu.

ulm
Gradska vijećnica

Samo nekoliko korak dalje dolazimo do predivne zgrade gradske renesanse vijećnice koja ima šiljasti toranj i astronomski sat. Fasadu krase slike iz biblije i povijesti i dosita je predivna sa svih strana. U prizemlju se nalazi jedan od najljepših i skupih restorana La Fontana.
Ispred se nalazi i fontana stara 300 godina, no zimi je zatvorena kao i sve ostale fontane. A tu je i šareni natpis Ulm na kojem se turisti rado fotkaju. Mi gdje god nađemo takve natpise obavezno opalimo fotku. To nas veseli kao i skupljanje magneta 😊.

Umjetnička galerija

S druge strane vijećnice, preko ceste je moderno zdanje Kunsthalle Weishaupt s izložbama moderne umjetnosti i privatnom kolekcijom bračnog para skupljanom 50 godina. Pored je i jedna moderna zgrada koja se izgledom uklapa u stare zgfrade radi svoje vanjeske konstrukcije, ali koliko nam je poznato ništa specijalno nema u njoj. Vidjeli smo kafić u prizemlju.

ulm
Katedrala

Odmah iza ugla dolazi se do katedrale po kojoj je Ulm i najpoznatiji. Radi se o gotičkoj katedrali koja ima najviši zvonik na svijetu visine 161,50 metara. Kad se sagradi do kraja, prestići će je Sagrada Familia u Barceloni. Možete se popeti na zvonik gdje se nalazi vidikovac s pogledom na grad koji se nalazi na na visini 141 metar vodi 768 stepenica. Kažu da se za lijepog vremena vide i Alpe. Sad je toranj u skelama pa se ni ne može ići do vrha, nego do pola pa nismo htjeli ići gore, ali smo prošetali po katedrali.

ulm

Ispred katedrale se u vrijeme adventa održava božićni sajam koji je završio kad smo mi došli i taman su kamioni odvezli i zadnje dijelove kućica. Nama uopće one nisu falile jer se ovako dobije veliki prostor trga kojeg s druge strane okružuju moderne zgrade i uličice. No, s bočne strane je ostao mali dio marketa na kojem se nalazi malo klizalište na kojem su uglavnom djeca bila te kućice s kobasicama, kuhanim vinom i slično. Cijene su slične našima.

Albert Einstein

Vjerojatno znate da je Ulm poznat i kao grad u kojem je rođen Albet Einstein. Njegove rodne kuće koja je bila u centru grada više nema, no na tom mjestu se nalazi spomenik koji označava gdje je bila. To je u samom središtu na glavnom šetalištu gdje su brojni dućani s garderobom.

Javni wc

Ulaskom u Njemačku wc se plaća po 1 eur i to na različitim mjestim – benzinske postaje, u katedrali, javni wc na koji naiđete u gradu… Jedino smo u robnoj kući u središtu naišli na wc koji je zapravo besplatan no može se i ostaviti nešto novaca po želji. Nema obaveze.

Gastronomija

Kako je ovo bilo u sklopu putovanja prema hotelu, nismo išli nigdje na ručak. Imali smo još svoje sendviče i kolače pa nismo imali potrebe nigdje sjedati za ručak. A niti na kavu jer smo i nju imali u termosici. Važno je dobro se pripremiti za put 😊. Općenito na svakom putu kad imamo malo vremena za razgledavanje, ne volimo to trošiti na restorane. Nešto pojest s nogu ok, ali sjest u restoran ne. Tako da s te strane ne možemo dati nikakav pametan savjet ili preporuku.

ulm

Nismo čak naišli na nikakvu suvenirnicu da si kupimo magnet osim u sklopu jedne robne kuće. Tamo nismo taj moment kupili jer smo mislili da ćemo naići baš na neku suvenirnicu, ali kako nismo tako smo ostali bez magneta iz Ulma.

Kehl

Put smo dalje nastavili do Kehla u kojem nam je i bio hotel. Kako je on odmah do granice s Francuskom prošetali smo preko mosta te u jednom danu ušli u petu državu. Inače, do Strasbourga vozi tramvajska linija koja staje točno ispred hotela Europa u kojem smo bili i za 15-20 min ste u centru Strasbourga. Cijena karte iznosi 2,10 eur. A kad pređete s francuske strane u njemačku u tramvaju krenu trubice i razglas na njemačkom.

Kehl je malo mjestašce koje smo brzo obišli. Na glavnoj šetnici se nalazi trg s katedralom te razni dućani i restorani. Za oko nam je zapela jedna pizzerija Mama Mia u kojoj smo jedan dan večerali (na staru godinu ne radi). A na staru godinu smo jeli kebab u City kebab koji je bio otvoren i taj dan imao puno prometa.

Djelić zida pizzerie u Kehlu

Pored našeg hotela je kompleks raznih dućana poput Lidla i tu je bilo „opsadno stanje“ 30.12. jer se rijeka ljudi iz Francuske slila po namirnice i pirotehniku obzirom da je tu jeftinije te nije zabranjena prodaja pirotehnike. Nakon toga kad smo ušli u dućan police su bile uglavnom prazne. Ne moramo ni spominjati da su cijene jeftinije nego u Hrvatskoj! Skuplje je jedino gorivo (oko 1,61 eur u gradu), ali opet obzirom na njihov standard to njima dođe kao i nama cijena kod nas.

Ostale gradove koje smo obišli donosimo u nastavku kroz nekoliko dana. Stiska s poslom već u startu nove godine pa se ne stigne odmah sve napisati 😊. No, uvijek nas možete i pratiti na društvenima mrežama – facebook zmaiski putnik i instagram zmaichek/zmaiski putnik.

Tekst: Branka BH, Foto: Branka i Dejan