Piran: biser slovenske obale

piran

Piran sam posjetila davno, ima sigurno 17 godina, dok smo muž i ja još živjeli kao cura i dečko u dvije različite države. Tad je bilo ljeto i zapravo smo više vremena proveli u Portorožu na kupanju. Sad smo odlučili opet posjetiti Piran da i zMai vidi slovensko more jer je zimski dan bio predivan i sunčan.

Mi smo kretali iz Ljubljane pa nam je trebalo autom oko sat i pol vožnje, no od Zagreba je udaljen oko 3 sata vožnje. Na putu prema Piranu prođete Koper, više industrijski dio. Tu je bila i jako velika magla koja se smanjila izlaskom iz tunela. Dolaskom do Izole uspjeli smo vidjeti njezine obrise jer se i tu pojavila magla, no na povratku je bila toliko gusta da više nismo mogli vidjeti niti obrise.

I onda najljepši trenutak prilasku Portorožu i Piranu – vozite se cestom kroz tunel od borove šume kroz koje se probija sunce. Zaista predivan prizor.

Tunel od borova na cesti prema Piranu

Gdje parkirati?

U Piran ne možete ući autom pa je najbolje auto parkirati na ulasku u grad u javnoj garaži, brzo nakon table Piran. Garaža se zove Fornače, i dosta je velika, na nekoliko katova. S ceste ulazite i to je nivo 7, a kad se parkirate liftom odite do nivoa 1 i izađite na stražnju stranu prema moru. Tamo je isto veliko parkiralište na koji se može doći samo s dozvolom. No na tom mjestu je busna stanica za besplatan bus koji vas vozi do centra. Vozi otprilike svakih 15-20 minuta. Međutim mi ga nismo čekali nego smo uz more prošetali i taman smo došli u grad prije busa.

Pogled sa garaže

Piran svojim obrisima podsjeća na Rovinj, a i kad se šećete uskim uličicama vidi se puno sličnosti. Slikoviti gradić s kućama u boji koji ima bogatu kulturnu baštinu jer je kroz svoju povijest bio pod utjecajem raznih kultura, uključujući venecijansku i austrijsku.

Preslatke ulice Pirana

Tartinijev trg

Prvo smo prošetali Tartinijevim trgom koji je ime dobio po slavnom violinistu i skladatelju Giuseppeu Tartiniju, rođenom u Piranu u 18. stoljeću. Trg je okružen prekrasnom baroknom i gotičkom arhitekturom i popularno je okupljalište mještana i turista. Na trgu ili njegovoj okolici nalaze se razni muzeji pa tako imate Muzej školjki, Pomorski muze i Muzej podvodnih aktivnosti.

Iznad trga se uzdiže 400 godina star zvonik Crkve Sv. Jurija koji je trenutno u skelama. A u skelama je i dosta uličica pa kroz neke nismo ni išli jer su bile praktički cijele u skelama.

Zanimljivost: Naišli smo na podatak da se između 1912. i 1953. godine na ovom trgu nalazilo okretište tramvaja, koji je Piran povezivao s Portorožom.

piran

Trg 1. maja

Šetnjom kroz uličice doći ćete do Trga Prvog maja ili Starog trga. Nekada je to bio glavni trg Pirana pa brojne uličice vode do njega. Na sredini se na uzdignutom platou nalazi velika kamena cisterna za vodu, u kojoj se u prošlosti skupljala kišnica. Izgrađena je u 18. stoljeću nakon velike suše, a voda se pumpala iz cisterne ručnom pumpom. Tu se nalaze i kipvi koji predstavljaju Pravdu i Zakon.
Okolo trga su živopisne i šarmantne kuće od kojih nas je jedna jako podsjećala na one u Havani. A tu se snimao i poznati dječji/tinejdžerski slovenski film iz 1985. godine Poletje v školjki (Ljeto u školjci).

piran
Trg 1. maja
Šarmantna kuća koja nas podsjeća na one u Havani

Šetnica uz obalu

Od Prvomajskog trga smo produžili na šetnicu uz obalu koja ide oko cijelog poluotoka. Veći dio šetnice je zaštićen velikim kamenim blokovima, a na njima se nalaze razne skulpture. Tako tu možete naći sirenu, kornjaču, dupine… a vrlo vjerojatno će vam društvo praviti i vrapčići, galebovi i golubovi koji su se strateški podijelili duž šetnice.

piran

Na vrhu poluotoka koji se zove Punta nalazi se svjetionik sagrađen od istarskog kamena 1872. godine, a danas je popularan vidikovac za one koji žele uživati u pogledu na morsku pučinu. Tu je i crkva sv. Klementa iz 13 stoljeća.

U nastavku se nalaze restorani i kafići pa možete predahnuti uz pogled na more. Nama je za oko zapeo kafić Cafinho koji ima razne fora natpise i fotografije. Mislim da ćemo se vratit tamo na ljeto popit kavicu 😊. A kako se ovaj put nismo penjali na zidine i to nam je ostalo za idući obilazak.

Već smo odlučili krenuti prema autu kad se opet počela spuštati magla tako da se u jednom trenutku više nije vidio vrh poluotoka. Taman smo vidjeli bus da ide prema garaži pa smo uskočili u njega i za par minuta bili u garaži.
Dva sata parkiranja smo platili 5,20 eur, a na slici možete vidjeti cijeli cjenik.

Cjenik garaže Fornače (PH Amfora)

Tekst: Branka BH, Foto: Dejan H. i Branka