Restaurirani animirani filmovi Dušana Vukotića i Vatroslava Mimice

vukotića mimica

Tuškanac u gostima, u partnerstvu s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom, predstavlja premijere sedam digitalno restauriranih filmova Vatroslava Mimice i Dušana Vukotića, pionira animiranog filma na prostoru bivše Jugoslavije i velikana zagrebačke škole crtanog filma.

Program Restauracije: Mimica i Vukotić održat će se 7. svibnja u Kulturno informativnom centru (KIC) s početkom u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Raznoliki izbor obuhvaća satirična ostvarenja koja su doprinijela razvoju animiranog filma kao sredstva za kritičko reagiranje na društveno-političke okolnosti vremena: od crtića Strašilo, Čarobni zvuci i Abra Kadabra prikazanih 1958. u Cannesu na projekciji kojom je inaugurirana zagrebačka škola crtanog filma, preko Mimičinih virtuoznih modernističkih poema Happy End i Tifusari te Vukotićeve duhovite parodije Veliki strah do filma koji je dokumentarni, ali se također bavi likovnošću Gubecziana.

Riječ je o glasovitim djelima kojima su najcjenjeniji domaći animatori postavili osnove animiranog filma u regiji, a ubrzo dokazali da jugoslavenski autori mogu biti itekako konkurentni na međunarodnoj sceni te do danas inspirirati nove generacije animatora.

Prije projekcije o filmovima će govoriti filmolog Tomislav Šakić te načelnik Odsjeka za zaštitu, digitalizaciju i restauraciju audiovizualnog gradiva u Hrvatskoj kinoteci Hrvatskog državnog arhiva Vjeran Pavlinić.

Filmovi su restaurirani u programima digitalne restauracije Ustanove Zagreb film, u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra. Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film. Kustos programa je viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE, a ulaz na program Restauracije: Mimica i Vukotić je besplatan.