Kako pomoći bebi koju muči nicanje zubića

nicanje zubića

Nicanje zubića je neugodno i bolno, a bebe samo plačem znaju izraziti da ih nešto muči

Neke se bebe rađaju s jednim ili dva zuba, a neke čak hodaju bez ijednog zuba. Međutim, većina djece još uvijek se uklapa u obrazac, tako da između 4. i 8. mjeseca roditelji mogu očekivati nicanje donjih jedinica.
Nakon toga od 8. do 12. mjeseca izbijaju gornje jedinice. Njih od 9. do 13 mjeseca prate donje dvojke, dok se gornje dvojke najčešće javljaju između 10. i 16. mjeseca.

Roditelji izbijanje gornjih četvorki mogu očekivati između 13. i 19. mjeseca, dok donje četvorke najčešće niču između 14. i 18. mjeseca.

Rast očnjaka, osobito gornjih, najčešće se događa u dobi bebe od 16 do 22 mjeseca, dok donji očnjaci izbijaju od 17 do 23 mjeseca. Petice su posljednje u nizu zubića koje djeca dobivaju u prve tri godine života i obično niču između 23. i 33. mjeseca, prvo rastu gornje petice, a zatim donje.

Simptomi nicanja zubića

Neki roditelji niti ne primjećuju da djetetu niču zubići, no oni su uglavnom u manjini, jer većina njih zna kada djetetu počinju rasti zubići.

U tom razdoblju bebe postaju razdražljivije i plačljivije, a samo neki od simptoma nicanja zubića su:

•Beba odbija jesti
•Desni su natečene i crvene
•Crveni i upaljeni obrazi
•Izlučivanje viška sline
•Nemiran san
•Beba prvo grize ruke, a kasnije sve što uspije zgrabiti
•Lagano povišena temperatura
•Proljev

Gubitak apetita

Beba koja inače dobro jede s upaljenim desnima smanjit će apetit. Nije čudno da bebe nakon dva-tri zalogaja plaču i prestaju jesti. Također, bebama koje sišu ili jedu mlijeko iz bočica neće biti ugodno jesti dok im rastu zubići.

Pojačano slinjenje

Pojačano slinjenje nije nužno simptom nicanja zubića, jer bebe ne sline do trećeg mjeseca, a tada počinje “vodopad” čiji je uzrok početak rada žlijezda slinovnica. Prvi zubići počinju nicati od 4. do 6. mjeseca i nastavlja se pojačano slinjenje. Slina pomaže djetetu ublažiti upaljene desni, a može se očekivati pojačano lučenje sline prilikom nicanja svakog novog zuba.

Buđenje iz sna

Nicanje zubića je neugodno i bolno, a bebe samo plačem znaju izraziti da ih nešto muči. Zbog toga može doći do poremećaja sna i učestalog noćnog buđenja uz glasan plač.

Povišena temperatura

Nicanje zuba ponekad prati i povišena temperatura. Važno je naglasiti da ova temperatura nikada nije viša od 38 stupnjeva. Ako temperatura prelazi 38 stupnjeva, potrebno je odvesti bebu pedijatru.

Proljev

Samo nicanje zubića ne uzrokuje proljev, ali pojačano slinjenje, odbijanje hrane i trpanje svega u usta može dovesti do proljeva. Ako se to dogodi, potrebno je konzultirati pedijatra.

Kako pomoći bebi

Ono što roditelje zanima je kako pomoći svojoj bebi kada niknu zubići, a evo nekoliko savjeta kako svom mališanu pomoći da lakše i brže prebrodi ovo neugodno razdoblje:

Gumene grickalice i hlađene igračke

Posebno dizajnirane gumene igračke koje su napravljene isključivo za pomoć u nicanju zubića bebama. Ove igračke su napravljene za masažu bolnih desni.

Igračke ohlađene u hladnjaku mogu ublažiti upalu desni i vašoj bebi donijeti privremeni osjećaj olakšanja.

Gelovi za desni

U ljekarnama se mogu kupiti razni gelovi koji ublažavaju bol prilikom nicanja zuba. Potrebno je samo čistim rukama nekoliko puta dnevno ovaj gel utrljati na bebine upaljene desni.

I brzo će proći

Nicanje zubića može biti neugodno i za bebe i za roditelje, koji bi učinili sve da pomognu svojim mališanima, ali važno je ne zaboraviti da je to normalna faza u dječjem razvoju i da će i ona proći, a osmijeh vaše bebe sa tek iznikli zubi bit će nešto najslađe što ste ikada vidjeli.

Foto: Freepik