Adrenalinski izlet na Rogli

Na Rogli

Sve adrenalinske radosti za koje ste čuli ili možda još niste, možete naći na Rogli i uživati u cjelodnevnom izletu

Prošlo je puno godina od kad je muž pitao “Kad ćemo mi ići na neko skijanje?” pri čemu je moj odgovor bio „Kad obiđemo sve zemlje s morem“. No 2024. nam je nekako krenula u znaku snijega i u periodu od 7 dana bili smo na dva skijališta. Nema veze šta nismo skijali, računa se da smo bili 😊.

Nakon sanjkanja na Sljemenu odlučili smo ići na sanjkanje na Roglu. Naravno kad smo već tamo treba obići i sve atrakcije s tog područja.

Zadnji vikend u siječnju je bilo predivno vrijeme i dosta topli zimski dan, pa nismo baš mogli uživati u lijepom snježnom krajoliku dok smo se vozili prema Rogli jer se sav snijeg u nizini otopio. No, na vrhu je bilo dosta snijega na tlu jer su ipak temperature gore bile u minusu i vjetar je povremeno znao jače zapuhati.

Put med krošnjami

Put između krošanja nalazi se u srcu moćne pohorske šume, na vrhu Rogle, na nadmorskoj visini od 1517 metara. Auto smo parkirali uz cestu blizu ulaza kao i drugi, a bilo je i dosta naših tablica.

Ulaznice

Kupili smo obiteljsku ulaznicu gdje s jednim djetetom uštedite samo 4 eura, ali ako imate više djece ušteda je veća. Obiteljska ulaznica uključuje dvije odrasle osobe i 1-4 djece 3-14 godina, a cijena iznosi 32 eur. Sve cijene pogledajte ovdje. Sa psima ne možete ući na šetnicu.

Uz ulaznicu se dobije gratis dječja ulaznica za Zooland u Slovenskim Konjicama koji vrijedi do kraja 2024. Inače, za odrasle je ulaznica 9 eur pa da znate nadodati za odrasle. Mi ovaj put nismo iskoristili kupon jer smo bili zuazeti drugim aktivnostima.

Pogled na Triglav

Sama šetnica je duga oko 1 km, na visini oko 21-23 metra iznad zemlje. Predivno je šta stvarno hodate među drvećem koje na nekim mjestima možete dodirivati. Uz stazu su i poučne table o drveću i šumskim stanovnicima tog područja. Na nekoliko mjesta ima i fora staza za djecu po kojj mogu hodati. A ono što nam se svidjelo iako nam i nije bilo baš svejedno je mreža koja se nalazi 21 metar iznad tla. Može se po njoj hodati pa čak i malo poskočiti kao na trampolinu, ali za razliku kad je ispod staklo, ovdje je čista mreža u koju može upast noga (naravno da sam se popiknula i odmah izašla s toga).

Na Rogli - Put med krošnjami

Kako se penjete prema vrhu tornja, pogledi su sve ljepši i ljepši, a nalazite se visoko iznad drveća. Na samom vrhu tornja ukrug su strelice koje pokazuju smjer u koje se nalazi primjerice Zagreb i koliko je udaljen. Imate i postavljen držač za selfi kameru na jednom mjestu koji nažalost nije usmjeren prema Triglavu nego malo sjevernije.

Na Rogli
Put med krošnjami
Posebna atrakcija tobogan

I na vrhu je poslastica šetnje – vijugavi tobogan s kojim se možete spustiti do podnožja tornja. Ulaznica za njega se posebno plaća i iznosi 2 eur po osobi, a ako se odlučite za tu vožnju prilikom penjanja na toranj uzmite podložak s kojim se spuštate. Vožnja je odlična! Nije toliko dug spust i začas ste dolje, ali kako je tobogan cijelom dužinom vijugav kad se spustite i pokušate ustati malo vam se može zavrtiti.

Put med krošnjami na Rogli

Na kraju staze nalazi se suvenirnica u kojoj smo uočili fora 3D magnete životinja. Ima i hrpa plišanih igračaka, blokića i svašta nešto. Znamo samo cijenu za magnet 4,5 eur iako ga na kraju ipak nismo kupili.
Vani se nalazi i kućica u kojoj se možete okrijepiti s nekim toplim pićem ili nekim fast foodom. Mi smo imali svoje sendviče i kavu pa smo na klupici predahnuli i nastavili dalje na sanjkanje.

Čarobna šuma

U periodu od 02. veljače do 03. ožujka krošnje će oživit kad padne mrak. Mi smo već sad vidjeli pripreme s lampicama i vjerujemo da će biti čarobno proći stazu po noći. Radno vrijeme će tad biti produženo do 20 sati s tim da je zadnji ulazak u 19 sati.

Put med krošnjami na Rogli

Skijalište i sanjkalište Rogla

Autom smo išli prema skijalištu kratko, možda 2 min, i unatoč puno auta brzo smo našli mjesto za parking, točno ispred Zlodejeva, u blizini crkve. Međutim, ako i nastavite pješice hodat ćete možda 10 minuta do odredišta.

Na Rogli
Sanjkalište i skijalište na Rogli

Odlučili smo prvo na sanjkanje, a onda kad ohrabrimo zMaija i na adrenalinsko sanjkanje. Zapravo smo sebi sami napravili adrenalinsko sanjkanje na snijegu jer smo svi troje bili na jednim sanjkama i stvarno smo uživali i smijali se stalno. Kad su se skijaške staze oko 16 sati zatvorile, onda smo imali još više prostora i mira za sebe pa smo iskoritili nekoliko spustova i tada. A i malo smo odmarali na kućicama koje su kao replika sela uz skijašku stazu.

Na Rogli
Na Rogli odmor na skijalištu

Zlodejevo

Kako smo ohrabrili zMaija nakon naših ludih vožnji krenuli smo na Zlodejevo kako bi se spustili kroz stoljetnu šumu. Obećavaju jurnjavu 1360 m dugom vijugavom stazom na sanjkama koja će ubrzati krv u žilama. Ali bez straha – potpuno je sigurno, a i brzinu možete regulirati sami.

Zlodejevo na Rogli

Djeca do 10 godina se moraju voziti s odraslom osobom, a na sanjke stanu dvije osobe. Ulaznica za 1 vožnju za odraslu osobu iznosi 10 eur, dijete 2,7 eur pa je za nas troje to iznosilo 27,5 eur. Imate i mogućnost odmah uzeti 3 ili 5 vožnji pa na taj način nešto uštedite. Sve cijene možete pogledati ovdje.

Zlodejevo na Rogli
Zlodejevo na Rogli

Tata i zMai su išli prvi, a ja iza njih. Na početku vam čovjek da sve upute kako kočiti ili voziti brže, kad se treba obavezno kočiti, a kad se može i proći u brzini. Zapravo cijela dužina staze se može proći bez kočenja ako ste hrabri. Maksimalna brzina je do 40 km/h i kažu da nema potrebe za kočnicom iako na dosta mjesta stoji tabla s upozorenje Zaviraj (uspori odnosno koči). Ali kad dođete do dna na zadnjem dijelu treba kočiti. Tu vas spoje na „vučnicu“ i onda odmarate i uživate dok se vozite uzbrdo do početne točke.

Zlodejevo na Rogli
Zlodejevo na Rogli
Otvoreno cijele godine

Odlično je šta ova atrakcija radi cijele godine pa se i ljeti možete doći ovdje sanjkati. Sad u zimskom periodu otvorena je do 16 sati. Naš zaključak je da je samo malo povoljnija cijena išli bi ponovo. Pa razmislite da u startu kupite ulaznicu za više vožnji.

na Rogli
Odmor ispred Puta med krošnjami

Ovaj adrenalinski izlet je odlična ideja jer se nalazi na 2 sata vožnje od Zagreba. Uz adrenalin, skupi se tu i troškova za sve atrakcije, ali imat ćete nezaboravan vikend. A djeca će vam vjerojatno odmah zaspati u autu nakon toliko svježeg zraka i avanture. zMai je zaspao praktički čim smo krenuli s autom.
Nešto troškova možete uštediti na hrani i piću jer sve možete uzeti sa sobom na jednodnevni izlet. Mi smo imali i sendviče i kolače i toplu kavu i čaj u termosicama kao i običnu vodu i sok. Kad idete svojim autom bar svašta možete strpati u njega.

Tekst: Branka BH, Foto: Dejan H.