Evo odličnog prijedloga gdje se smjestiti kad idete na Plitvice

Plitvice

Priznajem, jedna sam od onih osoba koja je obišla pola svijeta, ali još uvijek nisam prošetala našim prirodnim draguljem Plitvičkim jezerima. To je zbog one svima poznate fraze „kod nas su, blizu su i ima vremena“, pa tako prođu godine. No, prošli vikend sam otišla na izlet na Plitvice i zapravo sam uživala u njima iz ptičje perspektive. Oduzimaju dah od svoje ljepote! Kako sam ovaj put bila bez svojih dečkiju, idući put ide obiteljski obilazak i šetnja jezerima.

Vjerojatno znate da je upravo u tijeku rođendanski tjedan Plitvičkih jezera koji traje do 10.04. te da su cijene ulaznica sad znatno spuštene. Za odraslu osobu je cijena 10 eur, za dijete do 18 godina 4,5 eura, a za studente 6,5 eura. Tako da ukoliko još nemate planova za Uskrs evo dobre ideje. S tim da vam odmah dajem i jedan odličan prijedlog gdje možete odsjesti i fino jesti.

Hotel Palcich na Plitvicama

Mi smo za svoj izlet odsjeli u hotelu Palcich u mjestu Čatrnja koji se nalazi odmah uz glavnu cestu, blizu novog shopping centra Plitvice mall. Hotel je na odličnoj lokaciji jer se nalazi samo 6 km od prvog ulaza u nacionalni park Plitvička jezera. Osim toga, u blizini je cijeli niz atrakcija koje su vrijedne obilaska kao što je novi Centar podzemne baštine Speleon, poznate Baraćeve špilje, Jelenova dolina ili ruinirana Titova vila na koju ostanete bez teksta iz više razloga. Također u blizini možete uživati u različitim aktivnostima za slobodno vrijeme poput biciklizma, trekkinga, jahanja i vožnje quadovima.

A kad ste tu, svakako obiđite i vojni aerodrom Željava s druge strane Plješivičkog brda. Popnite se na stari avion Douglas C-47 ili istražite dio tajnih tunela u koje je nekad moglo stati 120 aviona s njihovim posadama. Svakako budite oprezni i ne lutajte previše jer su pojedini dijelovi tunela u jako lošem stanju pa im prijeti opasnost od potpunog urušavanja.

Izlet na Plitvice – Željava
Izlet na Plitvice – Željava – ulaz u tunel

No vratimo se još malo hotelu Palcich koji nosi ime po svojem vlasniku s Paga Igoru Palčiću. Hotel se sastoji od ukupno 27 soba i apartmana koje su prostrane i jako lijepo uređene. Kupaone su velike i lijepo opremljene, a posebno me veseli veliki prostor za odlaganje stvarčica oko umivaonika. Za ljubitelje wellnesa tu je bazen, jacuzzi i sauna.

plitvice
Hotel Palcich
Hotel Palcich

U prizemlju se nalazi jako dobar wine bar koji nudi odličan izbor vina iz raznih dijelova Hrvatske poput Adžićevog Pinot crnog ili za ljubitelje slatkog vina muškat Petar Hektorovich. Wine bar se sastoji od 12 sjedećih mjesta te se tu prepustite sommelieru koji će vam pažljivo odabrati vino uz odabrane sireve poput sira u pepelu, paškog sira ili sira u teraninu.

plitvice

Restoran hotela sastoji se od unutarnjeg dijela i vanjske terase koju zaklanja zgrada pa nema buke s glavne ceste. A ono što je odlično je da je otvoren za sve odnosno ne morate biti nužno gost hotela da bi ovdje jeli. Tako da ako ste i samo u prolazu, a osjetite glad, ovdje možete doći i probati razne specijalitete u ugodnom okruženju.

Hotel Palcich wine bar

Mi smo degustirali nekoliko jela od kojih se mene najviše dojmio argentinski steak u umaku od tamne čokolade i crnog vina. Kao osoba koja obožava čokoladu, moram priznati da sam prvi put jela čokoladu u kombinaciji s mesom. Iako okus čokolade nije intenzivan, dobra je kombinacija kojeg upotpunjuje gratinirani krumpir. Imaju i dobar jelenji gulaš, te steak od jelena u umaku od vina i senfa s polama ličkog krumpira uz tajni začin šefice kuhinje. Za ljubitelje ribe imate na izbor file pastrve s grilanim povrćem i file orade s krumpir salatom. Večeru smo zaokružili domaćom štrudlom od jabuke i preljevom od vanilije.

Za doručak također nećete ostati gladni. Funkcionira po principu švedskog stola na kojem možete kušati tradicionalne lokalne specijalitete poput ličke base, domaćih lepinja, kiselog mlijeka te legendarne plitvičke štrudle.

Kad se fino najedete, sve te kalorije potrošite u okolici koja nudi stvarno puno toga. I uživajte!

Tekst: Branka BH,
Foto: Branka BH i Rene Karaman