Posjetili smo Objekt 99 na Plitvicama

objekt 99

U sklopu vikend izleta na Plitvice obišli smo i tajnu Titovu vilu Izvor ili objekt 99 kako je nazivaju. Iako kroz Plitvice svake godine idemo na more, moram priznati da se nismo nijednom zaustavili i odlučili prošetati okolnim područjem. Zato mi je ovaj izlet bio odličan da vidim skrivene stvari o kojima nisam ni razmišljala. Jedna od njih je svakako Vila Izvor ili Objekt 99 odnosno Titova vila na Plitvicama.

Postoje priče oko toga zašto se zove Objekt 99. Neki govore da ime nosi zbog poginulih 99 zatvorenika koji su radili na njoj, a neki jer je vila imala 99 soba.

objekt 99

U svakom slučaju, u vrijeme kad je sagrađena bila je najskuplja rezidencija nekog predsjednika države. Kako je ostalo zapisano, vilu su gradili politički zatvorenici iz Lepoglave, Gradiške, Mitrovice i sa Golog otoka nakon drugog svjetskog rata. Kompleks je izgrađen na površini većoj od 10 000 metara, na izvoru rječice Plitvice, samo 3 kilometra od Velikog slapa. Tu se dovozio s Mevednice kamen škriljevac koji se odlično uklapao u zeleno okruženje. Vila je bila opremljena unikatnim namještajem od masivnog drveta kojeg su također radili zatvorenici.

objekt 99

Vila Izvor je imala kuglanu, dvoranu za biljar, dvorane za sastanke i dnevni odmor, kancelarije i apartmane za elitne goste. Navodno sam Tito i nije puno puta boravio u njoj, ali su tu dolazili političari, prijatelji i elitni gosti za koje se često organizirao lov.
Za osiguranje i osoblje sagrađen je posebni objekt pored vile kojeg nismo obišli.

Osim što je vila smještena u gustoj šumi, skrivena od aviona i lako branjiva, zatvorenici su probili i podzemni tunel dugačak 80 metara, kao nužni izlaz iz rezidencije.

A kako vila izgleda danas?

Danas od raskoši nije ostalo apsolutno ništa. Tijekom i nakon domovinskog rata opljačkali su je svi koji su stigli. I ne samo da je opljačkana nego je i uništena. Tako da je to sad hrpa betona, razbijenog stakla, ostaci poderanih zavjesa i polomljenog namještaja kao i propalih drvenih stubišta. Na nekim mjestima se treba i paziti gdje se staje. A kad zakoračite u dvorište okruženi ste prekrasnom prirodom i možete uživati u zvuku slapa i rječice koja teče ispod rezidencije.
Možete samo zamišljati koji je to raskoš bio i kakve su zabave ovdje bile te na trenutak osjetiti duh tog vremena.

objekt 99

Ova rezidencija je od prije nekoliko godina došla u vlasništvo Republike Hrvatske te su se počeli raditi planovi na njezinoj obnovi. Spominjalo se da bi rezidencija postala mjesto naučno-istraživačkog karaktera i mjesto okupljanja naučnika, koji se bave proučavanjem prirode, izučavanjem fenomena krša, klimatologije, promicanja i zaštite voda. Projekt je prema planovima trebalo financirati sredstvima iz EU fondova. Međutim, do sad nikakvih pomaka nema i još uvijek je sve u jako derutnom stanju. Bojim da će još dugo vremena tako i biti. A to zapravo čovjeka i ljuti jer ne razumijem da se ovakve stvari ne iskoriste i od toga napravi dobra turistička atrakcija. Puno država su od svoje povijesti napravile danas hit atrakcije koje vrve turistima, samo naša država nikako da shvati taj potencijal.

Tekst i foto: Branka BH