Savjeti za izbjegavanje preranog dobivanja sijede kose

sijede kose

U društvu koje je opsjednuto mladenačkim izgledom, samopouzdano prihvaćanje svojih srebrnih niti može biti i lijepo i snažno. To vrijedi za bilo koju dob. Međutim, ako se želite zaštiti svoje prirodne boje što je dulje moguće, niste jedini. Jedna nedavna studija pokazala je da se 72 posto žena “boji sijedenja”, vjerujući da ih to stari više od bilo koje druge fizičke karakteristike. Dobre vijesti? Ako se pitate kako izbjeći prerano dobivanje sijede kose, naturopatska liječnica Janine Bowring, ND, kaže da postoje tri ključna načina da to učinite. I svi su vrlo jednostavni.

Evo zašto vaša kosa može prije vremena osijedjeti.

U nedavnom videu na TikToku, Bowring sugerira da bojanje kose zapravo može ubrzati proces sijedenja, dok istovremeno prikriva vašu boju koja blijedi.

Međutim, može se dogoditi i zbog prirodnih promjena koje se s vremenom događaju u kosi i vlasištu. “To je uzrokovano nedostatkom melanina zbog nakupljanja vodikovog peroksida u folikulima dlake. To je obično uzrokovano stresom i oksidativnim stresom koji ubija te stanice melanocita“, objašnjava Bowring, misleći na stanice koje proizvode pigment u vašem kože i kose.

Kako biste usporili proces, ona preporučuje ova tri savjeta.

Uzimajte dosta vitamina D.

Prva stvar koju vaše stanice melanocita trebaju za nastavak proizvodnje pigmenta je vitamin D. Dakle, više prirodnog izlaganja sunčevoj svjetlosti pomoći će spriječiti sijeđenje kose.

Osim vitamina D koji vaše tijelo prirodno proizvodi nakon izlaganja suncu, vitamin D možete unijeti i kroz odabranu hranu. To uključuje losos, pastrvu, gljive, jaja, obogaćene žitarice, mlijeko i sokove. Uzimanje suplementa može pomoći u daljnjem povećanju unosa, iako biste o ovoj mogućnosti trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što ga dodate svojoj zdravstvenoj rutini.

Napunite se tim mineralima

Sljedeća stvar koju trebate učiniti kako biste spriječili prijevremeno dobivanje sijede kose, je jesti hranu bogatu određenim mineralima. Konkretno, Bowring kaže da će vam biti potrebni magnezij, bakar, cink, željezo i kalcij za te zdrave melanocite.

Trebali biste moći unijeti većinu esencijalnih minerala jedući raznoliku prehranu temeljenu na cjelovitim namirnicama koje uključuju voće, povrće, žitarice, nemasne proteine i mliječne proizvode, napominje Harvard Health Publishing. Međutim, nekim ljudima je teško unositi dovoljno kalcija i magnezija putem prehrane, u kojem slučaju liječnik može preporučiti dodatak.

Nabavite vitamine B iz cjelovitih izvora hrane

Na kraju, Bowring kaže da je unos dovoljne količine vitamina B također vrlo važan. “Ne kažem da treba uzimati sintetski vitamin B—to mi se ne sviđa. Uvijek dobivajte vitamine B iz cjelovitih vitamina i izvora cjelovite hrane”, preporučuje ona.

Međutim, važno je napomenuti da postoji mnogo različitih vrsta vitamina B i da ćete možda trebati uzimati različite vrste iz različitih izvora hrane. Na primjer, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva (NHS), tiamin (vitamin B1) možete dobiti iz graška, orašastih plodova, svježeg voća i jetre, dok piridoksin (vitamin B6) možete dobiti iz peradi, svinjetine, soje, zob, mlijeko i još mnogo toga. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili nutricionistom kako biste saznali više o unosu vitamina B putem prehrane.

Izvor: Best Life, Foto: