Baby boom u Slavoniji i Podravini

dravskoj priči

U Dravskoj priči, atraktivnom posjetiteljskom centru u Noskovcima i nezaobilaznoj postaji jedinstvene Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, žive u slatkom iščekivanju. U njihovom oporavilištu roda u osam gnijezda pronašli su 24 jaja, a već pet rodica došlo je na svijet. Do 10. svibnja trebale bi se izleći i ostale koje će zaljubljenici u prirodu iz Posjetiteljskog centra dohraniti i vratiti u njihovo prirodno stanište.

Ovo je već peta godina kako u našem oporavilištu rode nesu jaja, no tek smo prošle godine imali prve prinove. Od ukupno 14 jaja, izlegle su se samo tri rodice koje sada sretno žive na području naše županije“, kaže Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Sjedište Javne ustanove je u Dravskoj priči, obnovljenom ljetnikovcu grofa Draškovića iz 19. stoljeća ispred kojeg se prostire stoljetni perivoj s oporavilištima za ptice među kojima je i 25 roda, pa mali tim zaposlenika s veseljem očekuje i ostale prinove.

Gotovo svake zime na prezimljavanju imaju i kornjačice koje spase od sigurne smrti i nakon dohrane ih također puštaju u prirodu.
Trenutno u terariju u uredima imamo jasličku, vrtićku i predškolsku grupu kopnenih kornjača čančara koju dohranjujemo i grijemo pod lampama i za sada vrlo lijepo napreduju, a u bazenu u perivoju imamo prihvatilište za invazivnu stranu vrstu crvenouhih kornjača“, kaže ravnateljica koja će vas s velikim zadovoljstvom provesti kroz Dravsku priču.

dravskoj priči

U njoj se na inovativan, interaktivan i svima dostupan način održivo upravlja s bogatom prirodnom baštinom Slavonije i Podravine. Tamo ćete doznati kakav život buja u kapi vode, zbog čega je važno sačuvati staništa, moći ćete zaviriti i u dabrovu nastambu, otkrit ćete svijet šišmiša i doznati koliko su važne strme dravske obale za život bregunica, najmanjih lastavica na svijetu…

Uz oporavilišta za ptice, u Dravskoj priči su i poučne staze, vrt perunika, labirint u obliku sove, bio-istraživačka stanica, ptičja pjevaonica, multimedijalni sadržaji i hostel s 34 ležaja i najslađe jagode na svijetu koje ćete sami moći ubrati u vrtu… Pravo otkriće volite li mir, tišinu i aktivnosti u prirodi poput veslanja, pješačenja ili biciklizma.

Ovo mjesto posebne energije savršena je polazišna točka za istraživanje Virovitičko-podravske županije pa prvom slobodnom prigodom isplanirajte izlet u ovaj dio Hrvatske.

Slavonija i Podravina, neočekivano zelena.