Najskuplji začin na svijetu

šafran

Gurmani vjerojatno već znaju ovaj podatak, ali nije naodmet podsjetiti ih. Iz cvjetova šafrana, višegodišnje biljke – lukovice, dobiva se najskuplji začin na svijetu – šafran.

Pravi šafran može vas koštati i do 10.000 dolara po kilogramu, iako je neka optimalna cijena po kilogramu od 1500 do 2000 dolara. Samo ime potječe iz perzijskog jezika i doslovno znači “biti žut”.

Može se pojaviti u raznim varijantama, ali se smatra da je pravi šafran isključivo jarko žute ili narančaste boje. Točno podrijetlo ove biljke još nije utvrđeno, iako se vjeruje da je njena domovina istočna Grčka. Šafran se koristio u Mezopotamiji, prije oko 5000 godina, a spominje se čak i u Starom zavjetu, kao jedan od najskupljih začina na svijetu, uz tamjan, aloe i cimet. Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve, od parfema do lijekova.

Zašto je toliko skup?

Šafran raste u specifičnim uvjetima i cvate samo jedan tjedan u godini. Najbolje raste na suncu i na suhom, ali bogatom tlu. Iz svake lukovice u jednoj sezoni izraste od dva do devet ljubičastih ili plavih cvjetova. Svaki od tih cvjetova ima po tri crvena ili narančasta tučka, duga 25 do 30 milimetara.
Bere se samo u određeno vrijeme, a za kilogram ovog začina potrebno je 80.000 do 150.000 cvjetova biljke. Na visoku cijenu ovog začina utječe i činjenica da se sve radi ručno – od berbe do sušenja.

Koje su dobrobiti šafrana?

Najpopularniji je šafran iz Indije, Irana i Španjolske, a ljudi diljem svijeta spremni su izdvojiti novac za ovaj skupi začin zbog njegove ljekovitosti.

Istraživanja su pokazala da šafran, između ostalog, može poboljšati raspoloženje, smanjiti simptome PMS-a i pomoći kod mršavljenja. Američki psihijatri tvrde da je šafran najučinkovitiji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene nuspojave. Osim toga, brojna su istraživanja pokazala da šafran smanjuje tjeskobu i depresiju.

Gdje se koristi?

Šafran ima intenzivan miris i blago gorak okus. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku suhih vlakana ili usitnjenog u prah. Razlika između ta dva oblika je da onaj u prahu lakše gubi aromu. Šafran u nitima savjetuje se držati u hermetički zatvorenim staklenkama na hladnome i tamnome mjestu.

Najčešće se koristi u pripremi slastica i jela s rižom. No šafrane se može dodati bilo kojem jelu bilo da se radi o morskim plodovima, piletini, kobasicama, krumpiru ili raznim umacima.

Foto: Freepik