Začini koji mogu poboljšati zdravlje vašeg srca

začini

Bilo da pečete pitu od jabuka, pripremate zdjelu zobenih pahuljica te pravite humus ili curry, začini su važni sastojci koji jelu daju jedinstveni okus. Premalo i začini ostaju nezapaženi, a previše — pa, možete pokvariti recept.

Iako se ovi minijaturni sastojci mogu činiti nevažnima, ne samo da jelu daju puno atraktivnosti, već i mnogi začini imaju korisna svojstva koja su dobra i za naše zdravlje.

Začini su bogati antioksidansima, a antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati pustoš u našim tijelima“, rekla je dr. Elizabeth Klodas, preventivna kardiologinja u Minneapolisu, Minnesota, i osnivačica Step One Foods, prehrambene tvrtke koja pomaže pacijentima da biraju zdraviji izbor prehrane kako bi se smanjila potreba za lijekovima. “Posebno za zdravlje srca, antioksidansi pomažu u smanjenju utjecaja povišenih razina kolesterola”, dodala je.

Ali začini mogu i više od toga. Prema Michelle Routhenstein, preventivnoj kardiološkoj dijetetičarki, začini mogu dodati nekoliko antioksidativnih spojeva koji mogu dovesti do smanjenja upale i pozitivnog utjecaja na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

A budući da začini pojačavaju okus, mogu smanjiti potrebu za soli. “Dodavanje začina vašoj hrani odličan je način da poboljšate okus hrane bez dodavanja soli ili šećera”, rekla je dr. Nieca Goldberg, medicinska direktorica Atria New York City i klinička izvanredna profesorica medicine na Medicinskom fakultetu Grossman na Sveučilištu NYU. . “Sol može povisiti krvni tlak i pogoršati simptome zatajenja srca. Šećer može dovesti do debljanja i pogoršati razinu glukoze, što također može opteretiti srce“, rekla je Goldberg.

Želite ojačati zdravlje svog srca? Evo pet začina koje stručnjaci preporučuju za zdravlje srca.

Cimet

Aromatičan i sladak s notama papra i drvenastim notama, cimet je bitan pekarski sastojak i uobičajena namirnica u smočnici, bilo da se radi o pripremi pite od bundeve, peciva s cimetom ili za uljepšavanje zdjele zobenih pahuljica. “Dokazano je da cimet pomaže u kontroli razine šećera u krvi, posebno kod dijabetičara”, objasnila je Klodas. “Kada kontrolirate razinu šećera u krvi, postoje sekundarne koristi iz perspektive kolesterola – cimet snižava kolesterol i trigliceride, tako da pomaže u poboljšanju profila kolesterola.”

Klodas u kavu voli dodavati cimet, a zimi jede zobene pahuljice i posipa ih cimetom. Goldberg je dodala da je cimet odličan način za zaslađivanje zobene kaše bez dodavanja šećera.

Kumin

Kumin se koristi i kao cijelo sjeme i kao mljeveni prah i čest je dodatak u indijskoj kuhinji, ali također je izvrsnog okusa za začinjanje meksičkih jela poput graha ili guacamolea.

Kumin je začin zdrav za srce jer sadrži flavonoide, snažan antioksidans koji može pomoći u smanjenju upale u tijelu”, rekla je Routhenstein. Kumin također može pomoći pri mršavljenju i povećati otpuštanje žuči iz jetre kako bi se lakše probavile masti.

Zanima vas kako uklopiti kim u svoje kuhanje? “Kumin ima orašasti i grijaći okus i dobro funkcionira u jelima od graha, varivima i kao pojačivač okusa riže ili kvinoje”, rekla je Routhenstein.

Češnjak

Botanički gledano, češnjak je povrće, ali se često svrstava u začine. Uostalom, češnjak u prahu pronaći ćete u trgovini sa začinima. “Dokazano je da češnjak poboljšava fleksibilnost krvnih žila i može sniziti razinu kolesterola i triglicerida”, rekla je Klodas. Osim toga, može smanjiti krvni tlak, što je važno za zdravo srce. “Češnjak i drugi začini iz skupine allium su antioksidansi i mogu imati ulogu u snižavanju krvnog tlaka“, rekla je Goldberg.

Ali postoji li razlika između svježeg i češnjaka u prahu? Ukratko, da. Najbolje je jesti češnjak u svježem obliku, ali ako vam to nije dostupno ili vam je zgodnije u osušenom obliku, još uvijek možete iskoristiti mnoge njegove dobrobiti kroz oblik u prahu.

Uobičajen sastojak niza slanih jela, ova ljutkasta lukovica daje obilje okusa svakom receptu. “Češnjak se ističe u svim slanim jelima – umacima za tjesteninu, juhama, pestu, čiliju…”, rekla je Klodas. Podijelila je da kada priprema bilo koju od ovih vrsta jela, koristi dosta češnjaka.

Đumbir

Đumbir je rizom paprenog i oporog okusa koji daje puno arome kako slanim tako i slatkim jelima, kao i napitcima, poput čaja od đumbira, piva od đumbira i piva od đumbira. Slično češnjaku, đumbir je najoporiji u svježem obliku, ali dolazi i osušen i u prahu.

Ograničila bih prerađene oblike đumbira poput piva od đumbira zbog visokih razina šećera”, savjetovala je Routhenstein. Umjesto toga, dodajte svježi đumbir u smoothie ili u vlastitu biljnu infuziju. Možete i upotrijebiti vrećicu čaja od đumbira kako biste iskoristili njegove protuupalne i umirujuće prednosti.

Aktivni spoj u đumbiru je gingerol, za koji se pokazalo da smanjuje oksidativni stres“, objasnila je Routhenstein. “Oksidativni stres može potaknuti aterosklerozu i bolesti srca. Obično je prisutan u prekomjernim količinama u mnogim srčanim stanjima, a smanjenje je korisno za zdravlje srca.”

Zanima vas kako koristiti ovaj svestrani korijen u svom kuhanju? U đumbiru možete uživati u čaju, u prženim krumpirićima ili kao blago paprenom dodatku vašem smoothieju,” predložila je Routhenstein.

Paprika

Paprika nastaje mljevenjem suhe crvene paprike, a dolazi u različitim verzijama ― slatka, dimljena i ljuta.

Paprika je začin zdrav za srce zbog bogatog sadržaja vitamina A”, objasnila je Routhenstein. Pripada obitelji beta karotena, koji je snažan karotenoid – pigment koji paprici daje njezinu svijetlu boju i daje antioksidativno pojačanje vašoj hrani. Neka istraživanja pokazuju da može pomoći i u snižavanju HDL kolesterola.

Vrsta paprike za kojom ćete posegnuti ovisit će o tome što kuhate i vašoj toleranciji na toplinu. “Možete izabrati slatku, dimljenu ili ljutu papriku ovisno o jelu i vašem okusu“, rekla je Routhenstein. Slatka paprika ima malo zadimljenosti i dobro se slaže uz humus, tofu, jaja i ribu. Dimljena paprika je slatka i dimljena i nudi lijepu ravnotežu jelima od graha i riže. A ako svojim jelima poželite dati obol, tu je ljuta paprika. Ljuta paprika ima pikantniji okus i dobro funkcionira u juhama, varivima i pirjanim jelima.

Pitate se može li konzumacija začina imati negativne nuspojave? Obično nema potrebe za brigom. “Kada se ovi začini kuhaju u hrani u normalnim malim dozama, obično nema mnogo kontraindikacija“, rekla je Routhenstein. “Svi začini su dobri za nas u umjerenim količinama. Iako bi neki ljudi mogli imati alergiju”, dodala je Klodas. “Pretjerivanje, kao i sa svime, može biti problematično.”

Ipak, važno je uzeti u obzir koje začine konzumirate, pogotovo ako ste na lijekovima.
Vidimo potrebu opreza protiv određenih začina poput češnjaka, kurkume, đumbira, paprike i cimeta kada su pojedinci na lijekovima za razrjeđivanje krvi i unose velike količine tih začina ili koriste suplemente s ovim aktivnim sastojcima”, upozorila je Routhenstein. Kada unosite bilo kakve promjene u svoju prehranu, uvijek je dobra ideja razgovarati sa zdravstvenim radnikom.

Izvor: Huffpost, Foto: Freepik, Pixabay