Savjeti kako izbjeći putnički proljev

putnički proljev

Kad putujete u inozemstvo, vjerojatno imate dugačak popis stvari koje morate vidjeti i učiniti. Putnički proljev, povraćanje i grčevi u želucu definitivno nisu na tom popisu, ali ovi probavni problemi mogu biti prečesti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da 30% do 70% turista dobije putnički proljev, ovisno o tome gdje i kada idu. Bolest se često (ali ne uvijek) može spriječiti pažnjom na ono što jedete ili pijete i pridržavanjem pravila “prokuhajte, skuhajte, ogulite ili zaboravite”.

Infekcije koje se prenose hranom mogu pogoditi bilo koga i bilo kada“, rekla je za HuffPost Leah Silberman, registrirana dijetetičarka iz Medicinskog ureda Manhattana. “Putovanje vas izlaže novim izvorima hrane, lokalnim postupcima rukovanja hranom i različitim standardima čistoće. To povećava vaše šanse da dođete u kontakt s infekcijama ili zagađivačima, protiv kojih vaše tijelo možda nije izgradilo zaštitu.

Hrana također može biti kontaminirana neispravnom vodom za piće ili kada pranje ruku nije uobičajeno ili se ne radi ispravno, rekla je Mitzi Baum, izvršna direktorica neprofitne organizacije Stop Foodborne Illness.

Međutim, putovanje povećava rizik od probavnih problema. Privikavanje na hranu ili suočavanje s različitim procesima rukovanja hranom, jet lag i promjene klime mogu oslabiti vaš imunološki sustav.

Sljedeći put kada putujete, slijedite ove savjete kako biste se zaštitili od putničkog proljeva. Dijetetičari i stručnjaci za sigurnost hrane objašnjavaju za koje je namirnice veća vjerojatnost da ćete biti izloženi riziku od bolesti koje se prenose hranom.

Što je putnička bolest?

Putnički proljev najčešća je bolest povezana s putovanjem, a dobivate ga konzumiranjem zaražene hrane ili pića. Obično je bakterija E. coli glavni krivac, no putnici se također mogu razboljeti od salmonele, šigele ili kampilobaktera. Virusi, poput astrovirusa, norovirusa i rotavirusa, također mogu biti krivi, kao i parazit giardia. Često se događa u slučajevima lošeg rukovanja hranom, nedostatka sanitarnih uvjeta ili kontaminirane vode za piće.

Proljev, bolovi u trbuhu, grčevi, mučnina, povraćanje i groznica najčešći su simptomi putničkog proljeva. Simptomi virusnih ili bakterijskih infekcija obično se pokažu unutar šest do 24 sata, ali parazitima može trebati nekoliko tjedana da pokažu znakove.

Prema CDC-u najrizičnija odredišta su Azija (osim Japana i Južne Koreje), Bliski istok, Afrika, Meksiko te Srednja i Južna Amerika. Često pranje ruku sapunom i vodom, osobito nakon korištenja kupaonice te prije jela, može smanjiti rizik.

Hrana i piće koje treba izbjegavati kada putujete u inozemstvo

Zapravo možete dobiti bolest koja se prenosi hranom od bilo koje hrane ili pića. Ali neke namirnice mogu biti riskantnije od drugih, ovisno o tome kamo putujete. Mjere sigurnosti hrane, sanitarni standardi i kulinarske navike razlikuju se u različitim dijelovima svijeta. Ali evo nekih namirnica i pića koje biste trebali izbjegavati.

Sirova riba i meso
Sirovo meso i plodovi mora su “veliki ne-ne” jer se ne može sa sigurnošću znati odakle su došli, koliko su dugo bili van i kako se s njima postupalo. Rijetki odresci, tartar, sushi, ceviche ili sirovi morski plodovi ili neadekvatno pripremljeno meso, riba ili morski plodovi mogu povećati rizik od konzumacije bakterija, parazita ili virusa, rekao je Silberman.

Svježe voće i povrće
Svježe voće i povrće za koje se čini da je neko vrijeme stajalo moglo bi privući klice koje bi vas mogle razboljeti. Odlučite se za kuhane proizvode kad god možete, što će osigurati da dosegnu dovoljno visoke temperature da ubiju patogene. Ako ćete jesti svježe voće i povrće, najsigurnije je kada ih osoba koja ih jede opere pitkom vodom i oguli. Također, birajte voće i povrće s debelom korom – poput banana, naranči ili avokada – koje se može oguliti.

Mliječni proizvodi
Pasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi iz zatvorenih spremnika obično su sigurni za konzumaciju. No, veća je vjerojatnost da će nepasterizirani proizvodi, uključujući sir, jogurt ili sladoled, sadržavati opasne klice, poput listerije, salmonele ili E. coli. Također je dobra ideja izbjegavati mliječne proizvode koji su bili pohranjeni na sobnoj temperaturi poput vrhnja za kavu.

Voda iz pipe
Kontaminirana voda je veliki uzrok putničkog proljeva. Kad god niste sigurni u sigurnost vode, pijte tvornički zatvorenu flaširanu vodu i uklonite led iz pića. Također možete kuhati vodu najmanje minutu.
Ujedno, pazite da ne progutate vodu pod tušem ako posjećujete mjesto gdje voda nije sigurna za piće te koristite flaširanu vodu za pranje zuba.

Određene vrste ulične hrane
Isprobavanje hrane od uličnih prodavača zabavan je način kušanja lokalne kuhinje, ali to i nije tako pametna ideja jer se neki možda ne pridržavaju sigurnosnih praksi – poput pranja ruku i provjere temperature hrane. Uvijek je najbolje izbjegavati hranu i piće za koje se čini da neko vrijeme stoje. Hrana koja dolazi izravno s roštilja primjerice, vjerojatno je sigurnija jer je pečena.

Što ako se razbolite tijekom putovanja?

Ako unatoč svim vašim naporima, ipak dobijete putnički proljev, to obično nije ozbiljno. Ali može potrajati nekoliko dana ili tjedan (dulje ako je uzrokovan parazitom), upropastivši vam putovanje. Skupili smo savjete kako se pobrinuti za sebe ako se to dogodi:
1) Ostanite hidrirani. Proljev i povraćanje mogu dehidrirati, stoga pijte puno flaširane vode ili drugih sigurnih tekućina.
2) Uzmite lijek koji se izdaje bez recepta. Lijekovi protiv proljeva, poput loperamida (Imodium), ili lijekovi protiv mučnine, poput dimenhidrinata (Dramamine), pomažu u ublažavanju simptoma. Ipak, prvo razgovarajte sa zdravstvenim stručnjakom, osobito ako uzimate druge lijekove.
3) Posjetite doktora. Ako vaši simptomi ne nestaju, ozbiljni su ili također imate temperaturu, krvavu stolicu ili dehidraciju, potražite liječničku pomoć. Nazovite svog liječnika kada dođete kući ako još uvijek imate simptome ili ako imate neko osnovno zdravstveno stanje.

Za kraj ipak zapamtite da na odmor idete prvenstveno da se odmorite. Stoga nemojte pretjerano brinuti za svaku stvar koju ćete jesti jer nećete moći istinski uživati, a i moguće da baš u tom strahu dobijete proljev. Mi bi za kraj dodali, iz svog iskustva, da obavezno na putu popijete Colu ili neku žesticu jer to rastvara hranu i manja je vjerojatnost da ćete se razboliti.

Izvor: Huffpost, Foto: Unsplash