Kako mačke pomažu u borbi protiv stresa

mačke stresa

Stres je sveprisutan u modernom svijetu, a suočavanje s njim postaje sve važnije za naše mentalno zdravlje. No, postoji neobičan saveznik u borbi protiv stresa – naši kućni ljubimci, posebice mačke. Naime, mačke su pokazale nevjerojatnu sposobnost pružanja emocionalne podrške i pomoći u smanjenju tjeskobe kod ljudi.

Mačke imaju veliku sposobnost čitanja ljudskih emocija. Njihova prisutnost kod vlasnika može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, te pomoći u oslobađanju endorfina, hormona sreće, pokazala su neka istraživanja.

Programi terapije s mačkama postaju sve popularniji. U mnogim bolnicama, staračkim domovima i centrima za mentalno zdravlje mačke su uključene u terapiju kao dio programa za smanjenje stresa i povećanje emocionalnog blagostanja.

Istraživanja su pokazala da samo gledanje u mačku kako se igra ili leži može smanjiti visinu stresa i poboljšati raspoloženje. Njihova prisutnost, nježnost i umirujući zagrljaj često imaju blagotvoran uticaj na emocionalno stanje i opštu dobrobit vlasnika. Zato, zagrlite svoju macu i pokažite joj koliko je cijenite.

Foto: Freepik