Stilovi sukoba između roditelja koji imaju posljedice za djecu

sukoba

Uvijek trebate imati na umu da vas vaša djeca gledaju i uče od vas. Način na koji se sukobljavate sa supružnikom zapravo je naslijeđen gledanjem vaših roditelja. Jednako tako, gledajući vas, vaša djeca usvajaju načine ponašanja koje će primjenjivati ​​tijekom odrastanja. Postoje brojni dokazi koji potvrđuju da djeca koja odrastaju u obiteljima s visokom razinom sukoba među roditeljima trpe strašne posljedice kasnije u životu.

U samom vrhu su stanja poput depresije, anksioznosti, ali i sukoba s policijom, uz ovisnost o alkoholu i drogama. Iako je sukobe u životu gotovo nemoguće izbjeći, ako imate djecu važno je paziti da ona ne budu svjedoci vaših nesuglasica s partnerom. Iako nisu svi sukobi u obitelji štetni za djecu, ako ih roditelji rješavaju na konstruktivan način. U nastavku teksta otkrivamo vam stilove sukoba koji ostavljaju najgore posljedice na djecu.

Očit sukob

Ova kategorija uključuje potencijalnu fizičku ozljedu i tešku emocionalnu štetu koju jedna osoba nanosi drugoj. Majke su najčešće te koje pate u takvim situacijama, iako nije rijetkost ni obrnuto. Ova vrsta sukoba uključuje fizičko nasilje, prijetnje, naguravanje, viku, vrijeđanje, bacanje i razbijanje stvari po kući te zastrašivanje.

Manje očit, ali dobro poznat sukob

Iako se ovi oblici sukoba mogu redovito događati u nekim domovima, nije dobro kada se događaju pred djecom. Obično uključuju zabranu izlaska iz kuće, fizičko sputavanje, lupanje po zaključanim vratima, vulgarnost, prijetnje razvodom, uhođenje osobe i traženje razgovora i slično. Osoba koja pati od ovakvog ponašanja obično se smiruje ili alkoholom ili tabletama, što je vrlo negativna slika za djecu.

Suptilni oblici sukoba

Ova vrsta sukoba prvenstveno uključuje ton koji se koristi u razgovoru i izbor riječi. To može značiti da jedna osoba u braku koristi otvoreni sarkazam, izbjegava obaveze koje se od nje očekuju, pokazuje prezir prema drugoj pred djecom, upire prstom u partnera i ponaša se obrambeno. Također, nije rijetkost da druga osoba dobije tretman šutnje kada pokuša razgovarati s prvom ili da ova svjesno promijeni temu, dajući djeci do znanja da se problemi “mogu” izbjeći.

Unutarnji i neverbalni sukob

Ove vrste sukoba nisu nužno štetne ako nisu česte. Mogu uključivati ​​kolutanje očima, teške uzdahe, odbijanje bilo kakvog oblika rasprave i povlačenje tijekom razgovora. Također, spavanje u drugoj sobi je nešto što djeca jako primjećuju i govori im da njihovi roditelji nisu u dobrim odnosima.

Imajte ove stvari na umu svaki put kad se poželite posvađati s partnerom pred djetetom. Stoga pokušajte svesti razmirice na minimum pred djecom jer one ostavljaju posljedice na život djece cijeli život. Nekih posljedica neće biti uopće svjesno, a imat će radi njih problema kroz život. Nejka se djeca sjećaju lijepih stvari unutar obitelji koja će ih osnažiti za budući život.

Barbara D., Foto: Freepik