Djeca testirala sadržaj koji pruža Međimurje

međimurje

Što na putovanjima očekuju mališani, a što odrasli? Kako pojedine objekte, doživljaje i muzeje vide djeca, a kako njihovi roditelji? Postoje li mjesta koja se s pravom mogu nazvati ‘obiteljskim destinacijama’? Na ova i mnoga druga pitanja odgovor daje Međimurje. Uz činjenicu da je najzelenija destinacija u Hrvatskoj, uz jedinstveni Eko muzej, vinska regija, destinacija s 888 kilometara biciklističkih staza i 115 pješačkih, može nazvati i obiteljskom destinacijom. U to se uvjerila grupa djece u dobi 9 do 14 godina koji su testirali destinaciju. Isprobali su prekrasne sadržaje namijenjene suvremenim obiteljima, i na kraju destinaciji dodijelili čistu peticu! Evo što ih je sve oduševilo i zbog čega će se ponovo vratiti u Međimurje!

Baza za istraživanje Međimurja

Kao i svakog vikenda, tako i ovog obiteljskog vikenda potrebno je odrediti bazu! Mjesto na kojem će se ugodno osjećati, ali i koje će biti u blizini svih atrakcija. Terme Sv.Martin s dugom tradicijom ali i oznakom prvog healthness resorta u Hrvatskoj odličan su izbor. Nude odlično dizajnirane smještajne jedinice za obitelji- prostrane sobe i apartmane koji su smješteni u kućicama nedaleko bazena. Krenete li na vikend s prijateljima koji imaju djecu u dobi vaše djece balkoni i prostor ispred apartmana vrlo brzo će postati igraonice.

No, igru i zabavu u ovim termama djeca mogu očekivati ‘na svakom koraku’. Postoji igraonica u samom hotelu s tematskim partijima svakog vikenda, animacijski program Martija i Martine koji ujutro provjeravaju papaju li sva djeca svoj doručak, a onda i zabavljaju li se n bazenima. Kad je o vodenim zabavama riječ, terme nude unutrašnji bazenski kompleks prilagođen svima (uz nezaobilazno noćno vikend kupanje), a odnedavno nude family wellness u odlično koncipiranom kompleksu sauna i polu zatvorenog bazena.

Najsjevernija točka Hrvatske

Za vrijeme boravka u Termama Sv.Martin i mali i veliki imaju mogućnost odlaska na dva prekrasna izleta. Na recepciji hotela saznajte kad polazi vlak na farmu jelena Perhoč i kružni đir do Mlina na Muri. I jedna i druga destinacija nude odličnu zabavu za sve pa kad se mališani vrate u hotel neka vas ne iznenadi što će se teško moći odlučiti gdje ste se bolje proveli. Na farmi je potrebno dozvati jelene i motivirati ih klipovima kukuruza da izađu iz šume i dođu do ograde. Bez brige, kukuruz vas čeka na ulasku u restoran i domaćini vam ga rado daju.

međimurje

Na Mlinu na Muri kako i samo ime kaže u fokusu je stari mlin koji i danas može samljeti kukuruz i druge žitarice. On je uvertira u zabavu koja slijedi. Na ovom se mjestu možete provozati skelom preko Mure, ali i ući u mini, interaktivan muzej koji priča priču o tradiciji i životu mlinara. Na kraju i mali i veliki trebaju proći kroz labirint do klupice zaljubljenih. Za izlet je potrebno izdvojiti tri sata, a povratak je uvijek pred sam hotel.

Što se sve još može vidjeti?

Budući da destinacija skriva puno sadržaja, teško se fokusirati samo na ono namijenjeno obiteljima. No, kad ste s djecom na putu, ona najčešće diktiraju tempo i traže odgovore na svoju znatiželju i brojna pitanja. Ima li u Međimurju mjesto gdje se gleda mini predstava? Postoji li mjesto gdje se jedu pre fini pohanci? Može li se negdje voziti quad ili jahati konja? Gotovo da nema dječjeg pitanja na kojeg ova destinacija ne nudi odgovor. Uz Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurja, Matulov grunt i Med dvemi vodami, tri muzeja koji će djeci zaokupiti pažnju u potpunosti, nedaleko termi Sv.Martin pronaći ćete još atrakcija.

međimurje

Jedna od njih je i Bajkovita šuma. Najposebnija je ovo šuma Međimurja – tematski park s poučnim stazama, s tetom pričalicom koja priča priče o mitološkim bićima Međimurja. U ovoj se šumi djeca susreću vile i patuljke, čak i babarogu. A nakon što čuju priču tabletima kreću u dodatno istraživanje. Znanje je važan segment odrastanja pa na ovom mjestu djeca puno uče o ekologiji i suživotu s prirodom. Znanje se i ocjenjuje VR atrakcijom, a na kraju dobivaju i pohvalnice. Kad je Bajkovita šuma u potpunosti otkrivena na ovom mjestu se poslužuje Međimurski obed s trgancima u vrhnju i kako su djeca ocijenila, najfinijim pohancima na svijetu.

međimurje
Adrenalinski park

O tradiciji, suživotu čovjeka i prirode, ali i načinu kako prevladati svaku prepreku uči se nedaleko Bajkovite šume na PG Geler. Riječ je o jedinstvenom adrenalinskom parku gdje PR znači pomakni granice. I stvarno se tu pomiču. Klinci vas ovdje lako nagovore da zajedno prođete drveni poligon s preprekama, da sjednete na najposebniju ljuljačku u Međimurju, prevladate strah i riješite se stresa, da s njima zamijesite tradicionalni međimurski sir turoš. Ivanka i Marijan Horvat supružnici i vlasnici ovog imanja ponudit će vam adrenalinske sadržaje, sport i rekreaciju te eco friendly smještaj. U određenom dijelu godine i mali i veliki susresti će se s konjima koji žive na ovom imanju.

Red zabave, red kupanja u termaliji ove destinacije, red učenja, red smijeha i vikend brzo proleti. Kako se na najbolji način pozdraviti s Međimurjem? Mališani su saznali penjući se na najvišu točku ove destinacije na Mađerkin breg. Riječ je o vidikovcu s jedinstvenim orguljama ‘na vjetar’ s kojeg puca pogled na čak pet država (Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Hrvatsku). Ovdje se prilikom uspinjanja čuje prekrasna međimurska popevka.

Bilo je divno, doći ćemo opet!” – rekli su Mai, Vita, Ema, Greta, Veronika, Magdalena, Ema i Vigo nakon 48 sati intenzivnog testiranja destinacije nazdravljajući prirodnim sokom od domaćih jabuka OPG Hažić koji je, eto još jedne zanimljivosti, u prvim trenucima boravka u Međimurju proglašen službenim pićem obiteljskog vikenda!

Tekst: Alma Premerl Zoko, Foto: Nikola Zoko