Blago Samobora: obrtnička tradicija na festivalu malih zanata

samobor craft

Samobor Craft Festival – Festival malih zanata, dolazi na Trg kralja Tomislava, Trg Matice hrvatske i u Kleščićevu ulicu od 3. do 5. svibnja, nudeći nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje kreativnosti, glazbe i gastronomije. Na festivalu ćete otkriti širok spektar malih obrtnika, poduzetnika, kreativaca i njihovih ručno rađenih proizvoda koji odražavaju raznolikost i bogatstvo lokalne kulture i tradicije. Od finog keramičkog posuđa do šarenih tkanina s autentičnim uzorcima, svaki proizvod nosi pečat autentičnosti i ljubavi prema zanatu.

Petak, 3. svibnja

Naa Trgu kralja Tomislava započinje folklornim nastupom KUD-a Licitar u 18:30. Ali to je samo početak! U 20:00, pozornicu preuzima nevjerojatna Vatra, spremna da zapali atmosferu svojim energičnim nastupom!

Subota, 4. svibnja

Donosi radosti za najmlađe na Trgu Matice hrvatske od 10:00 do 13:00 s dječjim radionicama rukotvorina. Brigita Mihina iz Medičarne Arko će kroz radionicu ukrašavanja licitara predstaviti male tajne svog zanata. Miljenko Majstrović iz obrta Dr. Drvko naučiti će djecu kako izraditi drvene lutke akrobate. Samoborske osnovne škole pripremile su poseban program u kojem će predstaviti svoje vannastavne aktivnosti: od robotike, domaćinstva, slovenskog jezika, kreativnih radionica do pjesme, plesa i recitacija.

Obrtnici će vas pozvati da zavirite u njihove svjetove, dijeleći s vama tajne svog zanata i priče koje kriju se iza svakog stvaralačkog procesa. U večernjim satima na Trgu kralja Tomislava, pripremite se za tamburaški spektakl uz Tamburaško društvo Ferdo Livadić u 17:00, a zatim se prepustite nostalgičnim zvucima The Bestbeat Tribute to the Beatles koji kreću u 20:00. Jedinstveni band na ovim prostorima po prvi se put predstavlja u Hrvatskoj, a sve koji ih dođu poslušati neće očarati samo dobrim zvucima, već i genijalnom scenografijom i kostimima.

Nedjelja, 5. svibnja

Započinje novim valom kreativnosti na Trgu Matice hrvatske s još jednim krugom dječjih radionica rukotvorina, ovaj put uz Dr. Drvka i ArtZumbur. U isto vrijeme, Malom muzičkom ateljeu bit će povjerena glazbena pozornica, donoseći slatke note i osmijehe na lica posjetitelja. Na Trgu kralja Tomislava u 17:00 sati, KUD Oštrc će pokazati svoje folklorno umijeće, a zatim se pripremite za nešto posebno – Dino Dvornik Tribute Band koji će zasigurno dignuti atmosferu na višu razinu nezaboravnim hitovima kralja funka! Posjetitelji će imati priliku istražiti šareni svijet samoborskih proizvoda, od prepoznatljivih licitara do pažljivo izrađenog nakita ili drvenih igračaka.

Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga otvara svoja vrata u Brenti, ulici Ferde Livadića 9, od 11:00 do 16:00 sati, pozivajući sve zaljubljenike u vino na prezentaciju i degustaciju samoborskih vina. Sjajna prilika da okusite nešto od najboljeg što regija ima za ponuditi, uz mirisni kotlić koji širi primamljivu aromu.

Sva događanja u sklopu Festivala su besplatna.

Ovo je prilika da podržimo lokalne obrtnike i osjetimo dušu Samobora kroz njihove autentične radove. Svaki komad nosi priču, svaki detalj govori o tradiciji i strasti koja gori u srcima majstora.

Budite spremni da se inspirirate i oduševite ručno izrađenim blagom Samobor Craft Festivala!

Neka vaša posjeta Samobor Craft Festivalu bude prilika da podržite lokalnu zajednicu i istražite raznolikost obrtničke ponude.

Detaljni raspored događanja pronađite ovdje .