Pet stvari koje će djeca najviše pamtiti o roditeljima kada odrastu

sjećanja

Činjenica je da pamtimo veliki dio svog djetinjstva, pa se roditelji trebaju potruditi da ono bude ispunjeno i veselo za dijete. Sjećanja su vrlo važan dio života, a čak i ne moraju biti velike stvari – ponekad je dovoljno samo biti tu i pružiti toplu riječ i ljubav.

Sjećanja koja se najviše pamte iz djetinjstva kada su roditelji u pitanju:

Kada ste im bili podrška

Važno im je da znaju da ste tu za njih, da ste im vjetar u leđa, da ih čujete i usmjerite u smjeru koji je u njihovom interesu. Podržite ih, pohvalite, zagrlite, bodrite i pomozite im da izgrade samopouzdanje i vjeruju u sebe.

Kada ste im bili rame za plakanje

Prve simpatije, razočarenja, svađe i slično, toga će uvijek biti, ali budite im rame za plakanje i utjeha. Budite njihovo “sve će biti u redu”, oni to ne zaboravljaju.

Kada ste ih nasmijali do suza

Iskoristite svaku priliku da se nasmijete s djecom, dobri trenuci se urezuju u sjećanje „kao od šale“, baš kao i oni loši. Stoga neka bude više radosti u mislima.

Sjećanja na djetinjstvo
Kako ste se odnosili prema njegovom ocu/majci?

Poštovanje je važna lekcija koju treba svladavati od malih nogu, a najbolje se uči kroz primjere iz kuće. Poštujte, cijenite i volite osobu s kojom ste zasnovali obitelj. Dogovarajte iznenađenja, volite se, pazite jedni na druge jer to je dobar model ponašanja koji bi bilo dobro da usvoje i vaši mališani.

Kako se ponašate prema drugima

U ovom kontekstu se podrazumijeva ponašanje prema šira obitelji, prijateljima, poznanicima, slučajnim prolaznicima, ali i životinjama. Način na koji reagirate i ponašate se s navedenim skupinama vrlo je vjerojatno da će vaše dijete usvojiti i zapamtiti ga. Sve je to dio odgoja koje dolazi od kuće, pa se pobrinite da vaša djeca pokupe ono najbolje od vas.

Uživajte u njihovom odgoju i odrastanju, jer neće zauvijek biti mladi, ali će zauvijek biti vaši i neka vas pamte po lijepom i s osmjehom. Biti roditelj je prekrasno.

Sjećanja na djetinjstvo

I za kraj ćemo podijeliti tri citata koje smatramo jako bitnima kad se govori o odgoju djece:

Zlatno pravilo roditeljstva je uvijek pokazati svojoj djeci onakvu osobu kakvu želite da budu. Zapamtite da se djeca sklona dojmovima. (Elizabeth Roxas)

Vi, roditelj, prvi ste učitelj vašeg djeteta i njegov najbolji učitelj. To je strašna odgovornost, ali ona koja donosi nemjerljive nagrade. (Jacquire McTaggart)

Zamislite kakav bi napredak u obrazovanju, školski i životni uspjeh djeteta bio kada bi roditelji prihvatili svoju ulogu prvog učitelja i uzora svom djetetu. (James L. Casale)

Barbara D., Foto: Freepik