Šta djetetov crtež otkriva o njegovoj psihi

djetetov crtež

Što djetetov crtež govori o tome kako se osjeća i što misli – psiholozi smatraju da je na te poruke važno obratiti pažnju

Mnogi se stručnjaci slažu da crtanje pozitivno utječe na dječji razvoj, motoriku, maštu, mišljenje, no što mi kao odrasli vidimo na tim crtežima? Kad dijete roditelju pokaže crtež, često kažemo “kako je lijepo” i nastavimo dalje. Ali psiholozi vjeruju da upravo u tom crtežu mogu biti važne poruke koje se tiču vašeg djeteta, kako se ono osjeća, a vi se s njim možete povezati na dubljoj razini.

Izrazi lica

Ako se dijete osjeća ugodno kod kuće, nacrtat će sebe sa svojom obitelji, obično u sredini, između mame i tate ili pored brata i sestre. Potrebno je obratiti pozornost i na izraze lica koje pokazuje mladi umjetnik – tužna, ljutita ili sretna lica također mogu puno reći o atmosferi u kući i tome kako se dijete u njoj osjeća. Djeca uglavnom počinju crtati praveći razne linije i oblike, ali do pete godine života uglavnom su u stanju nacrtati prepoznatljive figure, najčešće ljudska tijela ili lica, cvijeće, kuće, životinje i sl.

Do sedme godine dolazi do skokovitog razvoja sposobnosti crtanja. Na crtežima se pojavljuju mnogi detalji, na ljudima se pojavljuje odjeća, slike životinja postaju detaljnije. Djeca više ne crtaju samo ono što je oko njih, već na crtežima pokazuju svoje znanje, ali i ono što se krije u svijetu njihove mašte.

Ako ne razumijete što je prikazuje djetetov crtež, svakako ga pitajte o tome. Djeca inače vole pričati o onome što su nacrtala, upuštati se u duga objašnjenja, koja samo potiču njihovu maštu i likovne sklonosti. Time potičete međusobnu komunikaciju, dajete djetetu do znanja da vam je stalo do toga što voli, o čemu misli. itd. Budite spremni na ovaj način naučiti puno novih stvari, kako onoga što je u djetetovoj glavi tako i onoga što ga okružuje.

Četiri zabrinjavajuće stvari

Koji crteži mogu izazvati zabrinutost i naznačiti da biste trebali zakazati termin kod psihologa?

1. Ako se na djetetovim slikama stalno pojavljuju strašna čudovišta, vatra, eksplozije, ljudi sa zlim i strašnim izrazima lica i druge “mračne stvari”.

2. Ako se dijete uvijek pokazuje kao vrlo malo u odnosu na sve ostalo što je nacrtano na slikama.

3. Ako dijete u svojim crtežima stalno koristi samo „agresivne“ boje, poput crne ili crvene.

4. Obratite pozornost na to kako dijete prikazuje ljudske figure. Ako udovi nisu uvijek tamo gdje bi trebali biti, to može biti znak da je važno razgovarati s psihologom.

No, važno je ne donositi ishitrene zaključke, već pitati dijete što je nacrtalo. Možda su neke stvari koje on crta, a koje vam se čine strašne, zapravo simboli iz priče ili crtića. Važno je razgovarati s njim o tome kako se osjeća, koji sadržaji nisu dobri, a koji su dobri. Ako se iz crteža u crtež ponavljaju strašni i neugodni motivi, potrebna je konzultacija s psihologom.

Barbara D., Foto: Freepik