Namirnice koje smanjuju rizik od demencije

rizik od demencije

Pojedinci koji su pomno slijedili MIND dijetu imali su 30 do 35 posto manji rizik od demencije, u usporedbi s onima koji nisu

Dok gledamo unaprijed u starost, mnogi od nas se boje demencije zbog njezine sposobnosti da ugrozi kvalitetu života. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ona je sedmi vodeći uzrok smrti u Americi. Međutim, to ne znači da je kognitivni pad gotova stvar — ili normalan dio starenja, piše Best Life.

Samo deset posto odraslih osoba starijih od 65 godina živi s demencijom. Mnogi od tih slučajeva mogu se spriječiti određenim intervencijama u načinu života. To uključuje pridržavanje zdrave prehrane, tjelovježbu, prestanak pušenja, ograničavanje alkohola, održavanje mentalne aktivnosti i brigu o zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Iako niti jedna namirnica sama po sebi ne može spriječiti demenciju, stručnjaci kažu da MIND dijeta—kombinacija mediteranske prehrane i DASH dijete—može pružiti značajnu zaštitu. Zapravo, prema studiji iz 2017. objavljenoj u Journal of the American Geriatrics Society, pojedinci koji su pomno slijedili MIND dijetu imali su 30 do 35 posto manji rizik od demencije, u usporedbi s onima koji nisu.

Svježe voće i sirovo povrće

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu NeuroImage sugerira da konzumacija svježeg voća i sirovog povrća može pomoći u zaštiti od demencije i depresije. Istraživači su pregledali podatke presjeka slika gotovo 10.000 sudionika studije Biobank u Velikoj Britaniji i otkrili da je konzumacija ove hrane povezana sa zaštitnim razlikama u strukturi mozga.

Znanstvenici su promatrali volumen mozga pomoću magnetske rezonancije (MRI) i primijetili da je unos svježeg voća pozitivno povezan s ukupnim volumenom bijele tvari, dok je unos sirovog povrća pozitivno povezan s volumenom sive tvari. ‘Čini se da konzumacija voća i povrća specifično modulira volumen mozga. Konkretno, unos svježeg voća može imati zaštitnu ulogu u određenim kortikalnim područjima kao što je hipokampus, područjima koja su snažno uključena u patofiziologiju demencije i depresije’, zaključili su autori studije.

Dok generalno povećanje unosa voća i povrća vjerojatno ima pozitivan učinak na vaše kognitivno i fizičko zdravlje, stručnjaci kažu da je nekoliko namirnica posebno dobro za zdravlje mozga. Šareno bobičasto voće i lisnato zeleno povrće imaju najveći učinak kada je u pitanju prevencija demencije.

Grah i mahunarke

Grah i mahunarke još su jedan važan dodatak prehrani ako želite očuvati svoje kognitivno zdravlje s godinama. Prema studiji iz 2023. objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition, ljudi bez povijesti moždanog udara koji su redovito konzumirali grah bili su pod značajno manjim rizikom od razvoja iscrpljujuće demencije u usporedbi s onima koji nisu.

Iako se čini da svi proteini imaju opći zaštitni učinak na zdravlje mozga, važno je odakle proteini dolaze, sugerira studija s Harvarda. Dok su istraživači uočili 11 posto smanjen rizik od demencije za svakih pet posto kalorija koje dolaze iz životinjskih bjelančevina umjesto ugljikohidrata, otkrili su 26 posto smanjen rizik od demencije za svakih pet posto kalorija koje dolaze iz biljnih bjelančevina umjesto ugljikohidrata.

‘Grah i mahunarke imali su najjaču zaštitnu povezanost. Posebno su grašak i lima grah povezani s 28 posto manjim rizikom od kognitivnog pada za svaka dodatna tri obroka tjedno’, rekao je Tian-Shin, glavni autor studije.

Orašasti plodov

Istraživanja također pokazuju da jedenje orašastih plodova može zaštititi od demencije. Zapravo, studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients kaže da orasi posebno mogu smanjiti čimbenike rizika za kognitivni pad, poput oksidativnog stresa i neuroinflamacije.

Orasi sadrže nekoliko komponenti koje imaju antioksidativne i protuupalne učinke“, objašnjava istraživanje, “Studije na životinjama i ljudima iz naše i drugih skupina sugeriraju da dodatak prehrani s orasima može poboljšati kogniciju i smanjiti rizik i/ili progresiju blagog kognitivnog oštećenja (MCI) i Alzheimerova bolest‘.

Cjelovite žitarice

Konzumiranje cjelovitih žitarica bogatih vlaknima također može zaštititi od demencije, pokazalo je istraživanje iz 2023. Studija je proučavala podatke od 2958 ispitanika iz Framingham Offspring Cohorte i otkrila da ljudi koji redovito jedu cjelovite žitarice imaju smanjen rizik od kognitivnog pada.

Nakon multivarijatnih i prehrambenih prilagodbi, pojedinci s najvišom kategorijom za ukupnu konzumaciju hrane od cjelovitih žitarica imali su manji rizik od demencije svih uzroka i Alzheimerove bolesti nego pojedinci s najnižom kategorijom“, napisali su autori studije. Međutim, napominju da se smanjenje stope u slučajevima demencije blago zaustavilo na više od jedne ili dvije porcije dnevno.

Riba

MIND dijeta preporučuje ograničavanje unosa crvenog mesa i drugih životinjskih proizvoda koji imaju visok udio zasićenih masti, uključujući sir. Umjesto toga, predlaže jesti masnu ribu koja je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući losos, sardine, pastrve, tunu ili skušu.

Prema studiji iz 2022. objavljenoj u Journal of Nutrition, Health, and Aging, možda neće trebati dugo da se počnu uočavati neke prednosti. Autori studije zaključili su da 12 tjedana ribe u kontekstu modificirane MIND dijete može poboljšati kognitivne sposobnosti kod kognitivno intaktnih starijih ljudi s ograničenim resursima.

Maslinovo ulje

Za bolje zdravlje mozga kreatori MIND dijete predlažu da ne konzumirate više od jedne žlice maslaca ili margarina dnevno. Umjesto toga, preporučuju kuhanje s maslinovim uljem, koje ima puno manje zasićenih masnoća i više mononezasićenih masnoća korisnih za srce. Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumacija samo jedne žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti od demencije za 28 posto.

Naše istraživanje pojačava prehrambene smjernice koje preporučuju biljna ulja kao što je maslinovo ulje i sugerira da te preporuke ne samo da podržavaju zdravlje srca, već potencijalno i zdravlje mozga“, rekla je Anne-Julie Tessier, koautorica studije. “Odlučiti se za maslinovo ulje, prirodni proizvod, umjesto masti kao što su margarin i maslac siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije.”

Foto: Freepik