Kamere koje snimaju unutrašnjost automobila

kamere automobila

Nove kamere snimat će i unutrašnjost automobila te će moći detektirati korištenje sigurnosnog pojasa, mobitela te motoriste koji skrivaju registarske pločice vozila

Od prvog dana 2024. godine na hrvatskim cestama kreće instalacija kamera i druge opreme koja će prometnoj policiji pomagati u nadzoru prometa. Radi se o javnoj nabavi presretača za nadzor brzine vrijednoj 2 milijuna i 14 tisuća eura te nabavi kamera i ostale opreme vrijednih 1,55 milijuna. Oprema se financira iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

Ove su godine postavljene 363 kamere za nadzor brzine na isto toliko lokacija, a u 2024. godini kamere će biti postavljene u prvom dijelu godine. Također, neće biti postavljene na autoceste već na ostale ceste. Najviše fiksnih uređaja postavljeno je u PU splitsko-dalmatinskoj, dok je Grad Zadar grad s najviše lokacija, njih 17. Grad Zagreb i Zagrebačka županija kamere imaju na 18 lokacija. Postoji još 115 uređaja koji se sele od lokacije do lokacije, a kamera koja nadzire promet nalazi se u svakom trećem uređaju.

Novi sustav nadzora prometa dio je projekta Crocodile pokrenutog na europskoj razini, a uvođenjem ovakvog sustava na hrvatske ceste, Hrvatska postaje dio integriranog Inteligentnog transportnog sustava na europskim cestama. Zadaća sustava je detekcija bilo koje opasne situacije – primjerice, u slovenskim i austrijskim tunelima postoji sličan sustav koji upozorava na svako prekoračenje brzine.

Nove kamere snimat će i unutrašnjost automobila te će moći detektirati korištenje sigurnosnog pojasa, mobitela te motoriste koji skrivaju registarske pločice vozila.

Ipak, neki pravni stručnjaci tvrde kako bi snimanje unutrašnjosti automobila moglo zadirati u temeljno ljudsko pravo – privatnost.