Blagodati mora za zdravlje – poboljšava fizičko i mentalno stanje

blagodati mora

Ljetovanje na moru nije samo uživanje u suncu, pijesku i plivanju, već i prilika da iskoristite brojne blagodati mora koje ono ima za vaše zdravlje. More je prirodna ljekarna koja nudi razne elemente, minerale, soli i hormone koji mogu povoljno utjecati na vaš organizam. U nastavku ćemo vam predstaviti neke od najvažnijih blagodati mora za zdravlje i dati vam savjete kako ih maksimalno iskoristiti.

More čisti i njeguje kožu

Morska voda sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, čak i srebro i zlato. Morska voda prodire duboko u kožu i tako omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima. Imaju protuupalno, antiseptičko i regenerativno djelovanje. To znači da mogu pomoći u liječenju raznih kožnih bolesti, poput ekcema, psorijaze, akni i dermatitisa. Morska voda također hidratizira kožu, čineći je mekšom, glatkom i sjajnijom. Kupanje u morskoj vodi i izlaganje sunčevim zrakama u doba dana kada je to najprikladnije pomaže u proizvodnji vitamina D koji je važan jer nam pomaže u proizvodnji kalcija. Vitamin D također sprječava dijabetes, bolesti srca i smanjuje šanse za rak. Ipak, treba biti oprezan s izlaganjem suncu i koristiti odgovarajuću zaštitu kože, poput krema sa zaštitnim faktorom, šešira i sunčanih naočala.

More poboljšava disanje i cirkulaciju

Morski zrak je bogat kisikom i negativnim ionima koji čiste pluća, bronhije i sinuse od prašine, bakterija i virusa. Morski zrak također smanjuje upale i grčeve dišnih puteva te ublažava simptome alergija, astme i bronhitisa. Disanje morskog zraka pomaže u opskrbi organizma kisikom, što poboljšava metabolizam i rad srca. Morski zrak također snižava krvni tlak i potiče cirkulaciju krvi. To pomaže u prevenciji i liječenju bolesti poput anemije, hipertenzije i ateroskleroze

More opušta i podiže raspoloženje

More ima pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje jer pruža osjećaj opuštenosti, mira i sreće. Ono nas povezuje s prirodom i omogućava nam da se odmorimo od stresa, buke i briga svakodnevnog života. More također stimulira proizvodnju hormona serotonina i endorfina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i smanjenje stresa. Zvuk valova ima umirujući učinak na naš mozak, jer aktivira parasimpatički živčani sustav, koji usporava rad mozga i pomaže u relaksaciji. Pogled na plavetnilo mora također ima terapijski učinak, jer smanjuje anksioznost i depresiju te poboljšava kognitivne sposobnosti i kreativnost.

More potiče tjelesnu aktivnost i kondiciju

More je idealno mjesto za bavljenje raznim sportskim aktivnostima, koje mogu ojačati naše tijelo i duh. Plivanje je jedan od najzdravijih sportova, jer djeluje povoljno na cjelokupno zdravlje. Uz sustav organa za kretanje (i smanjenje tegoba povezanih s kostima, mišićima i zglobovima) osobito je važno i za krvožilni sustav jer je poznato da tjelesna aktivnost smanjuje kardiovaskularni rizik. Plivanje je također odlično za rehabilitaciju nakon sportskih i drugih ozljeda te operacija lokomotornog sustava. Osim plivanja, more nudi i druge mogućnosti za vježbanje, kao što su trčanje, hodanje, bicikliranje, veslanje, jedrenje, ronjenje, surfanje i druge vodene igre. Tjelesna aktivnost na moru povećava potrošnju kalorija, sagorijeva masnoće, jača mišiće, poboljšava kondiciju i imunitet te pridonosi mršavljenju i zdravoj tjelesnoj težini.

Obzirom na sve blagodati mora na zdravlje, preporučljivo je posjetiti more barem jednom godišnje i uživati u njegovim darovima. Međutim, treba se pridržavati određenih mjera opreza i savjeta kako bi se izbjegli mogući negativni učinci mora na zdravlje, kao što su opekline od sunca, dehidracija, infekcije ili ozljede. Također je važno poštovati prirodu i okoliš te ne zagađivati more otpadom ili kemikalijama. More je naše prirodno bogatstvo koje treba čuvati i njegovati.

Barbara D. , Foto: Freepik