Savjeti za putovanje s bebom u avionu

putovanje s bebom

Nekima se od pomisli na putovanje s bebom stvara nelagoda, zabrinutost i strah kako sve organizirati da prođe dobro. Donosimo iz vlastitog iskustva savjete koji vam mogu pomoći

Dok sam bila mlada, stalno sam slušala kako neću moći putovati kad rodim dok dijete ne navrši barem 3 godine da ga mogu ostaviti na čuvanje baki. Dakle, ovo je najgori savjet koji sam čula i presretna sam što to nisam sprovela u dijelo kad sam rodila. Danas ne mogu uopće zamisliti da idemo negdje na put bez našeg zMaija!

Naš zMai je prvi put letio avionom sa 8 mjeseci starosti u Grčku. Let je prošao odlično te je nakon toga letio i dugačke prekooceanske letove bez problema. Ono što smo iz tih putovanja naučili je da su bebe najsretnije kad su s mamom i tatom te da im je svejedno gdje se nalaze. Bitno im je samo da se osjećaju sigurno i voljeno, a kad su sa svojim roditeljima koji su opušteni na odmoru, to će svakako i dobiti. I nemojte se ograničavati rečenicama koje ćete sigurno puno čuti „Pa ničega se ne sjeća s puta“. Nema veze, sjećate se vi, a beba itekako dobro osjeća vašu pozitivnu energiju i sretna je. A to je najbitnije.

Naravno, nije svako dijete isto te neka djeca bolje podnose vožnju neka lošije. Stoga savjetujem da se prvo pokuša s nekim kraćim relacijama, kako s autom tako i s avionom.

Mi smo prvo putovali autom u Ljubljanu kad je zMai imao 4 mjeseca. To je prošlo odlično. Nije imao mučnine i dijete je bilo sretno. Zatim smo išli na more na Jadran, a onda smo rekli „Ajmo probati na neku blizu destinaciju avionom“. Naravno, ja sam već pucala po šavovima jer cijelu trudnoću nisam nigdje otputovala i rekla sam da moram negdje ići pa kako god. Izabrali smo Zakintos jer obožavam Grčku i blizu je. Putovali smo izvan sezone, u 9 mjesecu te si tako produžili ljetovanje. zMai je u tom periodu puzao i bilo mi je puno lakše s njim na putu nego kod kuće.

DOKUMENTI

Prije bilo kakvog putovanja izvan granica vlastite države, prvo izvadite djetetu dokument. Možete osobnu ili odmah putovnicu jer je jednostavnije ako mislite da ćete više putovati te na dalje destinacije. Putovnica je skuplja, ali se isplati ako ste ovisnik o putovanjima kao mi.
Za fotografiranje vrijede pravila kao i za odrasle. Fotografi znaju svoj posao i to brzo prođe. Naš zMai je izgledao kao totalni svemirac na toj prvoj slici, ali uredno smo je korstili 5 godina koliko traje putovnica za dijete.

PRIPREMA ZA AVION

Spakirajte posebnu torbu za bebu kao što pakirate kad idete u šetnju i park. Rezervne pelene, dudica, flašica, igračkica, maramice vlažne itd. Također ponesite i rezervnu odjeću te gazu za brisanje sline ili ako se beba oznoji. Iako smo upoznati s restrikcijama o nošenju tekućine u avion, za bebe je sve dozvoljeno. Znači možete nositi i vodu i mliijeko i formule za hranu… sve bez ustručavanja. Eventualno će vam negdje uzeti tekućinu na testiranje i to je to. Ako je dijete malo veće uzmite grickalice, slikovnice i slično čime ćete moći zabaviti dijete. Ukoliko dijete uzima određene lijekove obvezno ih uzmite sa sobom u ručnoj prtljazi.
Također s većim djetetom porazgovarajte prije puta o pravilima ponašanja, da se ne smije vikati, skakati i slično te ćete na taj način već napraviti prvi korak da se svi u avionu osjećaju ugodnije.

U avion možete unijeti sklopiva kolica pa to svakako iskoristite. Bitno je da se mogu sklopiti tipa kišobran kolica. Njih ostavite prije samog ulaska u avion, a nakon izlaska vas dočekaju opet kod vrata tako da na aerodromu imate kolica. Znači ne predajete ih s prtljagom.
Bebe i djeca dok ne navrše 2 godine nemaju svoje sjedalo u avionu nego sjedi vama u krilu. Dobijete i posebni pojas koji spojite sa svojim pojasom (to vam stjuardesa donese). Probajte uzeti prvi red do pregradnih zidova u avionu jer na tim mjestima možete dobiti košaru za bebu koja se namontira pa možete malo odmoriti, a i imate malo više prostora za noge. Međutim ako sjedite i na drugom mjestu nije problem (mi zapravo tu košaru nismo nikad koristili).

U AVIONU

Najveći strah kako roditelja tako i putnika je da će beba plakati cijelo vrijeme. Kako bi to izgbjegli, dajte bebi obavezno da pije prilikom polijetanja i slijetanja kako bi otklonila pritisak u ušima te samim time glavni izvor nervoze i plača kod beba. Ovo vam je najvažnija informacija.

Kad smo prvi put putovali, puno sam čitala i upoznala se sa svim detaljima pa smatram da svaka mama to napravi. Muž me uvjerava da to nije tako, a obzirom da smo samo na zadnjem putovanju imali na dva leta bebe koje su doslovce plakale svih 2 sata leta do Istanbula, došla sam do zaključka da možda stvarno ima mama koje to ne znaju. Nedavno sam čak i naišla na jedan članak u kojem je pisalo da se ne smije davati ništa piti ni jesti u tom trenutku i to me šokiralo.

Dakle, ako dojite dajte djetetu da sisa čim krenete rulati po pisti, a najkasnije na točki prije zaleta za polijetanje. Ako ne dojite, dajte djetetu flašicu mlijeka ili vode. Bebama koje vole dudu će biti dovoljno i to. Bitno je da oni cuclaju, time gutaju i na taj način izjednačavaju pritisak u ušima koji ih smeta. Većina djece će u tome i zaspati (naš zMai je uvijek zaspao). Ako vole puno mlijeka, kao što je naš volio, odvojite dio koji ćete koristiti za slijetanje radi istog problema. Tu možete i u više navrata dati da malo popiju kako osjetite da se avion spušta jer će se i vama stvarati pritisak u ušima.

Za vrijeme leta dok je beba budna slobodno možete prošetati avionom da se i sami protegnete. Ako postoje ekrani na sjedalima možete bebu zabavljati i igricama i crtićima na tom ekranu. Ili imajte svoj mobitel/tablet na kojem može gledati ono što je navikla. Naravno slikovnice i igračke koje beba voli su obavezne za ponijeti na put. Dosta avio kompanija uvijek daju neki dječji paket na letu u kojem se nađe igračkica ili slikovnica, a djeca starija od 2 godine uvijek imaju dječji meni (ukoliko se ne radi o low cost kompaniji koja ne dijeli hranu).

PRESVLAČENJE

Što se tiče presvlačenja mi smo to uvijek obavljali na samom sjedalu jer nam je bilo lakše nego u onim malim avionskim wc-ima. Stavite normalno putnu podlogu za presvlačenje kao i kad idete primjerice u park i sve normalno obavite kao i uvijek. I nemojte razmišljati šta drugi putnici u avionu sad misle jer ćete si stvoriti nepotrebnu nervozu koju ćete prenijeti na bebu. Bitno je da sve ostavite uredno i prljavu pelenu odložite u plastičnu vreću koju ćete kasnije baciti.

A ako mislite da su pogledi putnika kad ulazite u avion vrhunac, probajte ući u autobus koji ide na doček nove godine s djetetom od 3 godine. Pogledi svih putnika su neizostavni haha. Na kraju zMai uvijek bude omiljeni putnik svake grupe.

Mi smo stvarno imali sreće s našim zMaijem jer nikad nije plakao na putu i stalno je bio nasmijana beba i dječačić kojeg su svi zavoljeli gdje god smo došli. A valjda ima nešto i do nas roditelja i odgoja…

Uglavnom ne sputavajte ni sebe ni djecu i putujte, samo putujte. Istražujte svijet i uživajte zajedno. To će vam biti jedni od najdragocjenijih trenutaka u životu.

Tekst i slike: Branka BH