Kako prepoznati domaće jagode?

domaće jagode

Sezona jagoda je počela, a trgovci svim silama pokušavaju ostvariti što bolju prodaju. Ali kako razlikovati domaće jagode od uvoznih?

Sezonsko i lokalno voće uvijek je bolja opcija od uvoznog, no ponekad je doista teško prepoznati domaću jagodu, jabuku ili drugo voće.

Postoje i mnoge prijevare kako bi se jagode bolje prodale, što je više nego dobar razlog da znate prepoznati domaću jagodu od uvozne.

Kako prepoznati domaću jagodu?

Jagode uzgojene u domaćim staklenicima ili poljima također se mogu tretirati pesticidima, a to što su domaće ne isključuje tu mogućnost.

Ali kod domaćih jagoda barem znate da nisu prešle nekoliko granica, više pakiranja, vožnje i tko zna kakvog tretmana. Osim toga, kupnjom domaćih proizvoda podupiremo domaće proizvođače, a time i cijelo gospodarstvo. I što je najvažnije, domaće su jagode ukusnije od uvoznih.

Razlika između kupovnih i domaćih jagoda je u par karakteristika – okusu, boji, mirisu i izgledu.

Okus domaćih jagoda

Glavna razlika između domaćih i kupovnih jagoda je u okusu. Kao razlika između uvoznih i domaćih rajčica, lokalno uzgojene jagode imat će puno intenzivniji okus. Nećete imati dojam da su plastični ili da im treba dodati šećer da bi imali barem neki okus. Domaće jagode imaju jak, sladak i fin okus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Također, kada se koriste u kolačima, daju jaku aromu.

Miris domaćih jagoda

Kupovne uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Što se tiče okusa, bit će polovičan i jedva podsjećati na jagodu. Razlog tome je što se uvozne jagode često beru prije nego što su zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svjetlost, koje u ovom slučaju nema, prenosi City Magazin.

Oblik domaćih jagoda

Za razliku od uvoznih jagoda, domaće će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. U posljednje vrijeme u uvezenim jagodama uočeni su vrlo krupni plodovi. Kod domaćih jagoda to je rijetkost, a većina će biti srednje veličine i punog oblika nepravilnosti. Osim toga, uvozne jagode su jako tvrde na dodir i kada se jedu, dok su domaće puno mekše.

Boja lokalne jagode

Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Naravno, ovisi o sorti, ali domaće jagode variraju u boji od svijetlo crvene do tamno crvene. Boja domaće jagode iznutra može biti puno svjetlija nego izvana, dok će uvozne jagode biti žarko crvene iznutra i izvana.

Peteljka kod domaće i uvozne jagode

Jedan od elemenata po kojem možete prepoznati domaću jagodu je i njena peteljka. Naime, kod domaćih jagoda je peteljka blijedo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe. Razlika je i u sjemenkama; domaća jagoda će imati puno više sjemenki od uvozne.

Foto: Freepik