Gotovo 1300 djece živi izvan obitelji dulje od tri godine

adopta

U Hrvatskoj je trenutačno u ustanovama za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te udomiteljskim obiteljima više od 3500 djece. Među njima su 1263 djeteta koja su izvan obitelji dulje od tri godine. Adopta, udruga za potporu posvajanju, smatra da se hitno treba utvrditi mogu li roditelji te djece zadržati roditeljska prava.
Svaki novi dan boravka djeteta u domu za to je dijete dan previše. U fokusu trebamo imati dobrobit djeteta. U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno je 954 ljudi, a s druge je strane 209 djece s pretpostavkama za posvojenje. Među tom je djecom čak 85 posto starijih od 5 godina. To je zvono za uzbunu! Naime, ako dijete svoje najranjivije razdoblje života provodi izvan obitelji, raste u nepoticajnim socijalnim uvjetima i to utječe na njegov razvoj. Ono što dijete proživljava u najranijoj dobi, na njemu ostavlja trajne posljedice koje mu višestruko povećavaju rizike od razvojnih teškoća i mnogobrojnih bolesti. Što je dijete dulje u sustavu socijalne skrbi, ono teže dobiva novu obitelj“, istaknula je Andreja Turčin, predsjednica Adopte.

U proteklih 14 godina u Hrvatskoj je ostvareno ukupno 1238 posvojenja. Prošle je godine posvojeno 190 djece što je povećanje od 25 posto u odnosu na godinu ranije.
Mnogo bi više djece moglo biti posvojeno kada bi bio riješen status djece koja su smještena u ustanove i udomiteljske obitelje, a čiji roditelji ne rade na unaprjeđenju svojih roditeljskih kompetencija. Statistika nam otkriva da u prosjeku od prestanka zajedničkog života roditelja s djecom do postupka vještačenja njihovih roditeljskih kompetencija prođu čak tri godine. To je predugo! Do tog bi vještačenja trebalo doći unutar šest mjeseci! Zakonska podloga je dobra, no procesi se trebaju ubrzati. Ti procesi imaju niz dionika – od Hrvatskog zavoda za socijalni rad preko posebnih skrbnika do obiteljskih sudova. Biološki roditelji u mnogo bi slučajeva mogli i kazneno odgovarati jer su zanemarivanje i zlostavljanje djece kaznena djela“, istaknula je Dubravka Marušić, izvršna direktorica Adopte.

Na završnoj konferenciji programa Centar posvojenja Adopta je priopćila da razvija konstruktivnu suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U sklopu te suradnje počinje istraživanje „Položaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi”. Nacrt istraživanja predstavile su prof. dr. sc. Maja Laklija i izv. prof. dr. sc. Slađana Aras Kramar, profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje će istraživanje provoditi. Istraživanjem će analizirati normativni okvir izdvajanja djece iz obitelji i njihova smještaja u alternativnu skrb. Dobit će i uvid u mišljenje stručnjaka iz sustava socijalne skrbi i pravosuđa te udomitelja o razlozima dugotrajnosti smještaja djece u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i udomiteljskim obiteljima. Istraživanje će razotkriti i razloge dugotrajnosti postupaka posvojenja djece te njihova čekanja na priliku za život u obitelji.

Adopta je na konferenciji u Zagrebu istaknula da briga države za dijete čijim su biološkim roditeljima oduzeta roditeljska prava, ne smije stati njegovim posvojenjem. Kvaliteta potpornih usluga posvojenoj djeci i njihovim posvojiteljima nije ujednačena diljem zemlje. Zato je Adopta u partnerstvu s područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad Zagreb, Pula, Vukovar, Koprivnica, Split i Slavonski Brod provela trogodišnji program Centar posvojenja. U sklopu tog programa Adopta je dala niz korisnih savjeta socijalnim radnicima, posvojenoj djeci, posvojiteljima te potencijalnim posvojiteljima. Financijsku podršku programu Centar posvojenja pružilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.