Charlie i tvornica čokolade – nova predstava u kazalištu Trešnja

tvornica čokolade

U kazalištu Trešnja predstavljena je suradnja kazališta i Kraša na produkciji predstave Charlie i tvornica čokolade. Ravnateljica Višnja Babić i redateljica predstave Lea Anastazija Fleger najavile su ovu čarobnu predstavu koja donosi priču o djeci koja žele zagospodariti svijetom slastica, velikom i čudesnom tvornicom Willyja Wonke. Kako su najavile na konferenciji, bit će to prava kazališna poslastica za sve ljubitelje kazališta, a premijerno će se izvesti 21. travnja.

Kao ponosni partner predstave, Kraš će obradovati one najmlađe posebnim, limitiranim izdanjem čokolade ČOKSA. Petero sretnih nalaznika zlatnih karata, svake godine u razdoblju trajanja promocije od četiri godine, osvojit će bogate nagrade i iskustva: posjet Kraševoj tvornici čokolade, godišnju ulaznicu za sve predstave kazališta Trešnja, 100 komada čokolada ČOKSA te ulaznicu za Muzej čokolade za cijeli razred dobitnika. Posebno izdanje čokolade ČOKSA Charlie i tvornica čokolade moći će se kupiti u suvenirnici kazališta Trešnja. Događaj je moderirala glumica Marijana Mikulić.

Ravnateljica Gradskog kazališta Trešnja, Višnja Babić, redateljica Lea Anastazija Fleger te glumci Luka Bulović i Radovan Ruždjak otkrili su razne zanimljivosti o ovoj čarobnoj predstavi u kojoj glume gotovo svi glumci iz Trešnjinog ansambla. Riječ je o velikoj produkciji, bogatoj scenografiji, odličnim kostimima te predstava donosi puno pjesme i plesa.
Izrazito se ponosim ansamblom Trešnje, koji može napraviti bilo što pa je tako svaki pojedinačno u ovoj predstavi napravio sjajnu ulogu. Zahvaljujem se Krašu na partnerstvu”, rekla je ravnateljica Višnja Babić.

Direktor službe marketinga Kraša, Nikša Farac izrazio je veliko zadovoljstvo zbog suradnje s kazalištem Trešnja. “Drago nam je što smo se mogli uključiti u predstavu o bajkovitoj tvornici Willya Wonke te najmlađima dodatno dočarati slatki svijet čokolade koji nas sve, i male i velike uči o pravim životnim vrijednostima. I naša ČOKSA želi promicati te vrijednosti te poručiti svima da kroz svaki dan budu najbolja moguća verzija sebe, bez obzira na kalupe u koje ih ponekad društvo želi staviti.

Režiju i adaptaciju potpisuje Lea Anastazija Fleger, scenografiju je osmislio Paolo Tišljarić, kostime Ana Fucijaš, glazbu potpisuje Frano Đurović, pokret Damir Klemenić, rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec, rekvizitu Miro Gik, autor projekcija i fotografija je Miran Brautović, a autor plakata Zdenko Bašić.

Nakon premijere, svi zainteresirani predstavu mogu pogledati u kazalištu Trešnja 22., 23., 28., 29. i 30. travnja, 19., 20. i 21. svibnja te 19., 20. i 21. lipnja, a namijenjena je djeci starijoj od sedam godina.

Charlie i tvornica čokolade

O predstavi:
Willy Wonka po prvi puta otvara vrata svoje čudesne tvornice i raspisuje natječaj. U proizvode svoje tvornice, svoje čokolade, stavlja pet zlatnih ulaznica koje postaju garancija za ulazak u toliko tajnovitu i javnosti nepoznatu (barem iznutra) tvornicu čokolade. Diljem svijeta sva djeca i roditelji mahnito kupuju čokolade ne bi li baš oni (i njihovo dijete) pronašli zlatnu ulaznicu.

Sretni nalaznici ulaznica u tvornicu čokolade su djeca: August Loop, Vera Salt, Violeta Beauregarde i Mike Telkač. Oni su utjelovljenje ružnih ljudskih pohlepa, te prototipovi razmažene i neodgojene djece.

U središtu priče je želja, potreba, pohlepa za slatkim: bombonima, lizalicama, žvakaćim gumama, kolačima, ušećerenim bademima… Hoće li junaci ove priče uvidjeti da je uživanje u slasticama zadovoljstvo samo onome tko u tome ne pretjera ili će se izgubiti u carstvu slatkiša?

Prikazom ovo četvero djece i njihovih roditelja, na površinu izlaze problemi modernog društva kao što su: proždrljivost, obijest, bahatost, agresivnu ambicioznost i manjak manira, odgoja, opsjednutost gledanjem televizije. No, ponašanje ove djece razotkriva i neke od uzroka ovih pojava, a koje su prepoznatljive i u suvremenom društvu poput popuštanja djeci te kupovanja ljubavi materijalnim stvarima.

Posljednji nalaznik zlatne ulaznice je ujedno i glavno lice komada, to je skromni Charlie Bucket. On za razliku od ostale djece ima samo tri prilike za pronalazak zlatne ulaznice u čokoladi. Naime, njegova obitelj je toliko siromašna da on svake godine za rođendanski poklon dobije jednu Wonkinu čokoladu za koju bake i djedovi dugotrajno štede. Time je Charlijeva sreća još veća od sreće ostale djece. Kada je pronašao ulaznicu, razmišljao je kako bi je mogao prodati da kući donese novac koji je obitelji toliko potreban. Naravno, to mu roditelji nisu dopustili.

Svih pet nalaznika zlatnih ulaznica sa svojim roditeljima ima priliku upoznati slavnog Willyja Wonku, njegove Oompa Loompase i sve slatke tajne i čudesa koje skriva njegova tvornica.

Krenite s petero sretnih nalaznika na put koji će vas potaknuti na razmišljanje o prividnim vrijednostima koje propagira današnje društvo konzumerizma, u odnosu na prave ljudske vrijednosti koje traju, kao što su ljubav prema obitelji i prijateljima, podrška i razumijevanje.