Argentinska kuhinja

argentinska kuhinja

Šarenilo boja raznog povrća, poznati argentinski steakovi, pikantni i ljuti začini te sočno voće samo su neki od sastojaka kulinarskih delicija zemlje strastvenog tanga

Na samom jugu Južne Amerike, u tropskom pojasu, između Andi i Atlantskog oceana smjestila se Republika Argentina, druga zemlja po veličini u Latinskoj Americi. Argentina graniči s Paragvajem i Bolivijom na sjeveru zemlje, s Brazilom i Urugvajom na sjeverositoku, dok je Čile susjed na zapadu. Najveći grad je ujedno i glavni grad Buenos Aires koji broji preko 12 miliona stanovnika.

Argentina ima burnu povijest prožetu kolonijalnim nemirima i borbama za vlast. Kada su Španjolci i Portugalci otkrili Južnu Ameriku, podijelili su je između sebe te su ljepote i prirodne resurse, zajedno sa stanovništvom, eksploatirali i iskorištavali iz ekonomskih i političkih razloga.
Osobe koje su označile argentinsku povijest su Napoleon Bonaparte koji je srušio španjolsko kraljevstvo, dok je novija povijest obilježena Juanom Peronom koji je 1946.godine došao na vlast, te agresivnom politikom osnažio državu. Nakon smrti Perona, vlast su preuzeli militaristi te oslabili zemlju zbog indiferencije prema ekonomskim problemima, korupciji te porastu terorizma.
Argentina danas ima jaku kemijsku, proizvodnu i prehrambenu industriju od koje najviše izvozi meso, žitarice i uljarice, a za glavne ekonomske partnere ima SAD, Brazil, Boliviju, Njemačkju, Japan i Italiju.

S obzirom da Argentina zajedno s Južnom Amerikom pripada južnoj hemisferi, na taj način omogućava europskim zemljama uživanje u svojim poznatim jesenskim proizvodima poput citrusa (limun, limeta, naranča), grožđa, krušaka, jabuka u vrijeme kada u Europi nastupa proljeće i rano ljeto. U kontinentalnim dijelovima Hrvatske vrlo je popularna i argentinska lignja patagonica koje su uz kozice jedan od glavnih proizvoda argentiskog ribolovstva.

Južna Amerika se smatra domovinom krumpira, grahorica, čilija i rajčica koji rastu u plodnim predjelima uz rijeku Amazonu. Argentina se odlikuje različitošću regionalnih kuhinja na koju su španjolske, francuske i talijanske kolonije imale veliki utjecaj, ali globalno se dijeli na tradicionalnu i urbanu kuhinju.

argentinska kuhinja
Argentinska kuhinja

Argentina je jedan od svjetskih proizvođača hrane. Na prvom mjestu nalazi se meso, a potom kukuruz, pšenica i mahunarke kao sastavni proizvodi argentinske prehrambene industrije. Argentinski pampasi su travnate stepe koje su idealne za ispašu velikog broja goveda po čijim steakovima je Argentina svjetski poznata. Zbog kvalitete mesa i reputacije, goveda su posebno čuvana od strane gauchosa (legendarnih argentinskih kauboja) koji se koriste bolama (posebna vrsta lasa) kako bi goveda držali u stadima ili lovili divlje životinje koje ih napadaju tijekom ispaše.

ASADO
Asado je poznati argentski roštilj u kojem prevladavaju najčešće kobasice, rebra i vrat od govedine. Tajna dobrog roštilja asado je u roštiljanju na drva gdje se koriste velike cjevanice jer se meso mora peći polako. Meso se nikada ne marinira prije samog pečenja već se sredinom pečenja polako polijeva mohom – kombinacijom vode i soli. Poznata argentinska marinada chimichurri koja uključuje ulje, origano, sol, češnjak i papriku, poslužuje se uz meso kada je ispečeno.
Uz asado, Argentinci vole pripremati i janjetinu, svinjetinu ili jaretinu na štapu čvrsto zabijenom u zemlju u kombinaciji s iznutricama, bubrezima, svinjskim kobasicama chorizo ili krvavicama morcille.
Argentinski T-bone steak omiljen je diljem svijeta, ali u Hrvatskoj je rijetko dostupan , kako zbog dugog transporta, tako i zbog izrazito visoke cijene.

Još jedno zanimljivo argentinsko jelo je Empanadas. Empanadas s mesom, sirom, slatkim kukuruzom i drugim punjenjima sastavni su dio argentinske kuhinje dok je kruh od bijelog brašna obavezan prilog.

U Argentini je vrlo popularna autohtona biljka manioka popularnog imena kasava, koja se najviše koristi u proizvodnji kruha. Manioka je gomoljasti korijen od 90 cm koji se koristeći posebnim ribežom za kasavu (daska od mekanog drveta sa 5-6 tisuća malih oštrih kamenčića) obrađuje u brašno. Dobiveno brašno se prosijava, otklanjaju se veliki komadi te se stavlja u dugačke cijevi kako bi u potpunosti iscurio sok iz kasave koji je otrovan zbog svoh sastava (cijanovodična kiselina). Nakon procesa cijeđenja, brašno se završava pečenjem na velikim glinenim pločama.

Argentinska kuhinja- manioka

Argentinska vina su također svjetski poznata svojom aromom i punoćom okusa stoga svoje argentinsko jelo obavezno nadopunite autohtonim vinom. Chardonay, merlot, cabernet sauvignon sorte su najzastupljenije sorte, međutim dragulj među vinima je malbec. Iako je podrijtlom iz Francuske, ovo tamno, robusno grožđe sve se više poistovjećuje s Argentinom. Čuvena malbec vina dolaze iz najpoznatije vinske regije provincije Mendoza, odnosno iz područja s nadmorskim visinama od 800 do 1500 metara kao što su Lujam de Cuyo i dolina Uco. Ljubav prema vinima priznala je i sama Argentina kada je 2010.godine vino proglasila službenim nacionalnim pićem.

EMPANADAS
Argentinske slane pogačice sa punjnjem od mljevenog mesa

argentinska kuhinja

Sastojci za tijesto:
200 g brašna
50 g margarina
Žličica ljute crvene mljevene paprike
Žličica soli
50 ml vode

Sastojci za punjenje:
250 g mljevene junetine ili govedine
125 ml soka od rajčice
Glavica crvenog luka
Ljuta papričica
Režanj češnjaka
Papar, malo soli

Priprema:
U zdjelu sa brašnom dodajte sol i papriku te promiješajte. Margarin kojeg ste izlomili na manje komadiće dodajte u brašno i mješajte dok ne bude u mrvicama. Dodajte vodu i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne povežu. Podijelite tijesto na 12 jednakih komada, oblikujte kuglice i ostavite oko 30 minuta. U međuvremenu protisnite češnjak, nasjecjakte crveni luk na što manje kockice, a ljutu papričicu na tanke kolutiće. U odgovarajućoj posudi zagrijte ulje i popržite luk na nekoliko minuta. Dodajte češnjak i ljutu papričicu i pržite još malo. Dodajte mljeveno meso i pržite oko 5 minuta. Posolite i popaprite po želji. Na kraju dodajte sok od rajčice i kuhajte dok ne postane dovoljno gusto.
Veči pleh premažite uljem, pospite brašnom pa valjkom razvaljajte tijesto na krug oko 12 cm. Na jednu polovinu stavite punjenje od mesa (pripazite da ravnomjerno rasporedite mesno punjenje da bude podjednako za 12 komada tijesta) i preklopite drugom polovicom kruga. Vrhove pritisnite prstima i viljuškom kako punjenje ne bi iscurilo, a ujedno bilo i dekorativno. Poslažite emapanade u podmazan pleh i pecite u pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva.

Foto: Unsplash, Freepik, Pixabay