Kako izabrati pravi sobni bicikl?

sobni bicikl

Sobni bicikl je teško izabrati ako niste dobro upućeni u tu tematiku. Zašto neki sobni bicikli koštaju 200 €, a drugi 500 €, a treći i preko 1200 €? O sobnim biciklima možemo naći dosta toga napisanog.

Ponekad ne nailazimo na konkretne informacije koji bicikl je prikladan za osobu koja ga prvi puta kupuje. Konkretne informacije o omjeru cijene i kvalitete bicikla također nisu uvijek navedene. Planirate li kupiti svoj prvi sobni bicikl, ovaj opsežni članak odgovorit će vam na mnoga pitanja.

Najprije je dobro znati kakve sve vrste sobnih bicikala postoje, a poznajemo nekoliko vrta:

  • Klasični sobni bicikl
  • Spinning bicikl
  • Ležeći sobni bicikl
  • Preklopni sobni bicikl
  • Sobni bicikl na zračni pogon

Kako se na našem tržištu prodaju uglavnom sobni bicikli, u ovom članku ćemo se usredotočiti isključivo na njih.

Što sve treba znati prije kupnje sobnog bicikla?

Nekoliko stvari treba znati i razumjeti kako biste ispravno odabrali bicikl za sebe i vaš način treninga. Prije nego se odlučite za bilo koji sobni bicikl, najbolje je da si postavite sljedeća pitanja:

  • Koliko sam visok i težak?
  • Hoću li ga koristiti sam ili će ga koristiti i drugi?
  • Koja je razlika između pojedinih bicikala za vježbanje?
  • Što kod sobnog bicikla znači različita težina zamašnjaka?
  • Što je magnetski sobni bicikl?
  • Što znači pojam trajni magnetski sustav – TMS?
    -Što je elektromagnetski sustav – EMS?
sobni bicikl

Ako ste se odlučili biciklirati u udobnosti vlastitog doma i znate da je to korak u pravom smjeru za vaše zdravlje i raspoloženje, već ste na pravom putu. Imate motivaciju koja vas pokreće u pravom smjeru i ka pravom cilju. Ali oblično se stvari zakompliciraju negdje drugdje.

Ako je vaša motivacija jaka i odlučili ste redovito vježbati na svom sobnom biciklu, teško ćete ostvariti svoje planove odlučite li se za kupnju najjeftinijeg sobnog bicikla. Motivacija za trening na ovakvom biciklu ubrzo će nestati.

Zamislite drugu situaciju u kojoj kupujete pametni telefon, telefon koji svakodnevno koristite za pozive, provjeru mailova, fotografiranje i objavljivanje na društvenim mrežama. Ako želite telefon koji radi učinkovito i kvalitetno, naravno da nećete kupiti telefon s lošom kamerom i sporim procesorom. Korištenje takvog telefona bilo bi krajnje razočaravajuće nakon samo nekoliko tjedana. Telefon bi vas živcirao i ne bi ga koristili u izvornu svrhu s izgovorom: “Ionako mi ovo ili ono ne treba.”

Postoji određeni broj ljudi kojima zaista nije potreban dobar telefon. Međutim, to za većinu nije slučaj. Jer danas (govorim naravno o odraslima) toliko stvari obavljamo putem telefona i njegovih aplikacija.

Slično se je iskazalo i u našem primjeru odabira sobnog bicikla – oni koji se odluče za brzu kupnju jeftinijeg sobnog bicikla, dosta brzo odustaju od treninga. Sobni bicikl nije samo bicikl na koji sjednete i vozite ga.

Što treba provjeriti prilikom kupovine jeftinijeg sobnog bicikla?

Prije nego što se odlučite za kupnju sobnog bicikla koji košta 250 eura, a trebao bi imati zamašnjak od 12 kg ili više, znajte da to nije istina. Podaci su zapisani za ukupnu rotacijsku masu, a ne posebno za zamašnjak.

Druga bitna stvar je magnet! Većina sobnih bicikala ima magnetsku kočnicu. Međutim, različiti sobni bicikli imaju različitu veličinu magneta oko zamašnjaka.

Neki bicikli imaju veći magnet oko zamašnjaka, dok drugi imaju manji magnet. Veličina magneta, međutim, određuje snagu rotacije. Što je veći magnet oko zamašnjaka, to je veća sila rotacije.

To je isto kao da kupujete čokoladne pahuljice od 8 kn i shvatite da nemaju dobar okus, kao da se radi o mješavini različitih stvari čiji se ukusi ne slažu jedan s drugim i čak niti ne osjećate onaj “pravi okus” čokolade. Kupite li bolje pahuljice, koje su 3 puta skuplje, bit će punije i s više okusa. Naravno, sastojci u njima su puno bolji. Možda vam to zvuči poznato? Isto vrijedi i za sobne bicikle.

Cijeli tekst sa svim detaljnim objašnjenjima i kategorijama sobnog bicikla pročitajte ovdje.