Roditelji bi trebali izbjegavati ove tri fraze pred djecom

roditelji

Roditelji često djeci nesvjesno govore stvari koje su potencijalno vrlo štetne za njih, objašnjavaju psiholozi. Stoga je nekoliko stručnjaka odlučilo podijeliti određene štetne fraze i rečenice koje bi svaki roditelj trebao pokušati izbaciti iz svog rječnika jer djetetu čine više štete nego koristi. U nastavku donosimo koje su to fraze.

”Nije to ništa strašno”

Djeca često plaču ili bacaju bijes zbog stvari koje se njihovim roditeljima često čine nevažnima. Međutim, minimiziranje njihovih osjećaja vrlo je štetno. Mnogi roditelji tada često znaju reći djetetu da ono zbog čega se oni osjećaju loše i nije tako loše. No takvi komentari samo pokazuju djetetu da njegovi osjećaji roditelju nisu važni. Kako objašnjavaju psiholozi, ovim izrazom se djeci šalje poruka da njihove emocije nisu važne i da je glupo biti uplašen, tužan ili razočaran.

“Ti bi trebao znati bolje”

Psiholozi smatraju da je ova fraza izrazito štetna za dijete jer ga stavlja u defenzivu, odnosno još manje sluša roditelje. Isto tako, ovakav način izražavanja svojevrsno je posramljivanje djeteta i negativno utječe na njegovo samopouzdanje jer se stječe dojam da sve što radi radi na pogrešan način.

Pročitajte i Osam pravila odgoja djece

“Tužan sam kad to radiš”

Roditelji nikada ne bi smjeli kriviti svoju djecu za vlastite osjećaje, a ovakve se fraze zapravo smatraju oblikom emocionalne ucjene. Psiholozi objašnjavaju da izgovaranjem ove rečenice roditelji stvaraju presedan, potencijalno svom djetetu daju do znanja da imaju moć utjecati na njegovo raspoloženje, i to u lošem kontekstu.

Izvor: Huffpost, Foto: Freepik