Osam pravila odgoja djece

pravila odgoja

Talijanska pedagoginja Maria Montessori u prošlom je stoljeću uspostavila poseban način odgoja djece koji danas zbog specifičnih pravila ima sve više poklonika. Dr. Montessori je vjerovala da djeca bolje uče kada biraju što će učiti. Cilj ove metode je njegovati dječju osobnost, neizravno poticati zanimanje za različita područja, a učenje pretvoriti u igru.
Njene spoznaje itekako su utjecale na razvoj pedagogije u cijelom svijetu, a ovo su neka od pravila odgoja:

Pustite ga da bude voljen i slobodan

Prve tri godine života ključne su za razvoj mališana, jer u toj dobi upija sve što vidi i čuje, pa je važno da mu omogućite da slobodno izrazi svoju potrebu za kretanjem, jezikom i ljubavlju. Neka se osjećaju nesputano i voljeno.

Poštujte ga i kad pogriješi

Svi griješimo, a i najmlađi članovi društva znaju skrenuti s puta. Ali gledajte na to kao na naučenu lekciju, jer uz vašu pomoć mališan uči kako ispraviti pogrešku i točno riješiti zadatak. Važno je samo da ga i u tom trenutku poštujete.

Dajte mu pravo na izbor

Ako dijete odrasta u atmosferi u kojoj se njegovo pravo na izbor uvijek poštuje, ono će se osjećati ispunjeno i njegovo samopouzdanje će rasti.

Potaknite njegovu znatiželju

Svako dijete je mali istraživač, ali o vama ovisi hoće li se njegova znatiželja razvijati u pravom smjeru ili će se ugasiti. Pratite što radi i kako se ponaša, slušajte ga, a zatim mu pomozite da sve svoje kapacitete usmjeri na područje koje ga zanima.

Priskočite mu u pomoć kada je u nevolji

Nemojte misliti da ćete razmaziti dijete time što ćete biti uz njega kada mu treba pomoć. Slobodno mu pomozite, ali nemojte umjesto njega obavljati njegove poslove.

Uvijek budi kulturan

Ako želite da vasš mališan izraste u lijepo odgojenu osobu, imajte na umu da to ovisi i o vama. Zato mu pokušajte dati dobar primjer, da u svakom trenutku bude kulturan, odmjeren i pristojan.

Budite mu oslonac

Potrebno je da dijete bude okruženo mirom i ljubavlju. Na taj način će u svakom trenutku osjećati da ste mu vi oslonac, što će se povoljno odraziti na razinu njegovog samopouzdanja.

Izbjegavajte kritiku

Kada stalno kritizirate svoje dijete, zapravo ga učite da osuđuje druge. Ono je zadovoljno kada nešto dobro napravi, a to mu daje zadovoljstvo i motivaciju za dalje.

Barbara D, Foto: Freeepik (Drazen Zigic)