Dvije stvari djeca ne opraštaju roditeljima ni kad odrastu

djeca ne opraštaju

Svoju djecu uvijek nastojimo pravilno odgojiti. Ali na ovaj ili onaj način, svi griješe. Djeca mogu oprostiti neke pogreške, neke odmah, a neke s vremenom. Međutim, postoje greške koje djeca nikad ne opraštaju svojim roditeljima. Uz tek rijetke iznimke.

Kontrola i nedostatak povjerenja

Postoji nekoliko vrsta roditeljstva. Neka su djeca stalno pod nadzorom, ne smiju ići dalje od dvorišta. A neki i u ranijoj dobi napuštaju dom bez nadzora. Ne postoji pravi put. Ali ni svako dijete nije isto. U svakom slučaju treba vjerovati djetetu, čak i ako vam je teško. Djeca svoje samopouzdanje crpe iz povjerenja svojih roditelja.

Ako roditelji sumnjaju i ne vjeruju, onda je djetetu teže postići uspjeh u bilo kojem poslu. A ako roditelji vjeruju, sve ide lakše. Tako funkcionira i kad dijete ima dvadeset godina, kada dijete ode u drugi grad živjeti i raditi. Uvijek je potrebno vjerovati u djetetovu snagu i vjeru. To je vrlo važno.

Dijete neće odrastati samostalno ako ga se stalno kontrolira. U dobi od šesnaest godina, primjerice, može doći do spoznaje da nije u stanju učiniti ništa odgovorno. A roditelje je najlakše okriviti jer ako su oni uvijek imali kontrolu, nisu dopuštali djeci da budu odgovorna i samostalna, to je utjecalo i na njihov odrasli život.

Upoređivanje s drugima

Ovo je vrlo važna tema. Kako je u djetinjstvu, tako će biti i u budućnosti. Neke ljude roditelji nisu uspoređivali s drugima. A što mislite što se dogodilo u odrasloj dobi? Oni su samouvjereni ljudi i uspoređuju se samo sa sobom. Shvaćaju da svatko ima svoje uvjete i čudno im je uspoređivati se s drugima.

A ako je dijete uspoređivano, onda će u odrasloj dobi uspoređivati sebe. To može dovesti do depresije, nesigurnosti i zavisti. Samo iz činjenice da su u djetinjstvu roditelji dijete uspoređivali s drugima.

Zapamtite, dijete treba uspoređivati samo s njim. Potrebno je shvatiti da je svaka osoba jedinstvena i da svaka ima svoje uvjete i karakteristike.

Barabara D.; Foto: Freepik