Sabljorogi oriks Max iz Njemačke došao u Zagreb

sabljorogi oriks

Sabljorogi oriks društvene je životinja i jedina vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad

Nastamba sabljorogih oriksa Zoološkog vrta Grada Zagreba posljednjih je dana poprište mnogobrojnih ljubavnih scena. Prošli se mjesec iz Leipziga u Zagreb doselio Max, mužjak rođen u Zürichu prije gotovo tri godine. Nakon dolaska kratko je bio smješten u nastambi do one u kojoj žive tri ženke oriksa – dvadesetogodišnjakinja rođena u Karlsruheu te devetnaestogodišnjakinja i šesnaestogodišnjakinja koje su na svijet došle u hrvatskoj metropoli.

Mladi je mužjak prvo dva sata preko mreže šarmirao starije dame, a nakon što su se zoolozi i veterinari uvjerili da će se životinje lijepo slagati, otvoreni su prolazi između njihovih nastambi. Već idući dan životinje su zajedno jele i boravile u štali. Od tada su Max i maksimirske ljepotice nerazdvojni“, rekao je Tomislav Krizmanić, edukator u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

Budući da sabljorogi oriks i njegove partnerice strastveno ljubuju, djelatnici Vrta nadaju se njihovu potomstvu.
Naši su sabljorogi oriksi uključeni u Europski uzgojni program (EEP). Nadamo se da ćemo time pridonijeti očuvanju ove životinjske vrste koja je svojedobno izumrla u prirodi. Naime, sabljorogi oriksi naseljavali su stepe, pustinje i polupustinje sjeverne Afrike, no izumrli su zbog pretjeranog izlova i gubitka staništa. Zbog toga se sada uzgajaju u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima. Tako uzgojeni oriksi reintroduciraju se u prirodu. Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala“, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok te istaknuo da je zaštita ugroženih životinjskih vrsta jedna je od glavnih zadaća suvremenih zooloških vrtova.

Sabljorogi oriksi jedina su vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad. Rogove imaju i mužjaci i ženke. Većina krzna im je bijela, a vrat i prsa su im smeđi. Neke jedinke imaju smeđe pruge na bedrima i bokovima. Izgled im se stapa s prirodnim okolišem. Graviditet kod oriksa traje oko 8,5 mjeseci, a mladi pri okotu imaju smeđe krzno.

Sabljorogi oriksi društvene su životinje. Žive u stadima koje broje između dvije i četrdeset jedinki.
Njihova je vrsta odlično prilagođena životu u pustinjskim uvjetima. Oriksi mogu preživjeti visoke temperature koje većina drugih sisavaca ne može podnijeti, te, poput deva, danima mogu izdržati bez vode.