Rotkvice su višegodišnje zeljaste biljke iz porodice kupusnjača. Najpoznatija je crvena rotkva, ali ima i ljubičaste, crne i žute. Uzgajaju se i konzumiraju diljem svijeta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.
Izvor sulforafana
Rotkvice imaju spoj koji se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitokemikalija je bogata sumporom i poznato je da ima pozitivan učinak na smanjenje upale.
Dobro za zdravlje srca
Dobre za srce jer su izvor sulforafana, ali i drugih biljnih spojeva poput antocijana. Uz zaštitne antioksidativne učinke, ovi biljni spojevi pomažu smanjiti upalna oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom, procesom koji ima ključnu ulogu u razvoju srčanih bolesti.
Izvor antioksidansa
Listovi i korijeni rotkvice izvor su antioksidansa, pri čemu lišće opskrbljuje flavonole poput epikatehina, a korijenje spojeve poput pirogalola i drugih fenola. Također sadrže vitamin C koji zajedno s drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti stanica tijela od štetnih učinaka starenja ili nezdravog načina života.
Može imati antigljivična svojstva
Rotkvice sadrže prirodni spoj protiv gljivica (RsAFP2) koji može biti učinkovit protiv kandide.
–
Foto: Freepik