Ovo voće i povrće ima više vitamina C od naranče

vitamina c

Opskrbite se namirnicama koje će osigurati da u organizam unesete dovoljno vitamina C koji vam je posebno potreban zimi.

Zimi je još važnije da tijelo dobije sve vitamine, minerale i hranjive tvari potrebne za normalno funkcioniranje. Tako se može učinkovito obraniti od virusa i bakterija te osigurati da ostanete zdravi.

Evo popisa namirnica koje sadrže više vitamina C od naranče:

ANANAS
Koliko si ga često dopuštate? Gledate li ga uvijek samo na policama trgovina? Također je bogat bromelainom, koji pomaže u probavi. Zato je obavezna namirnica za blagdane jer će na stolu biti puno hrane – pazite da ne bude problema s probavom.

MANGO
Budući da je izuzetno sladak, zadovoljit će i vašu potrebu za slatkim i poštedjeti vas ponekog nezdravog zalogaja. Antioksidansi se brinu za umorne oči koje su svakodnevno izložene plavoj svjetlosti.

KIVI
Čak i mali kivi sadrži puno vitamina C, a može pomoći i pri spavanju. Sadrži hormon serotonin koji ima ulogu u spavanju.

PAPRIKA
Sve boje paprike sadrže više vitamina C od naranče i limuna te su niskokalorične, što ih čini dobrim međuobrokom za sve koji žele održati svoju tjelesnu težinu ili smršaviti. Želite li tijekom blagdana ostati u formi, dodajte papriku na svoj jelovnik.

BROKULA
Sadrži i vitamin K koji je “krivac” za jake i zdrave kosti te pravilno zgrušavanje krvi (primjerice, kada se posječete ili ozlijedite). Dobre vijesti: juhu od brokule možete čuvati u zamrzivaču danima kada vam se ne da kuhati.

CVJETAČA
Važno je i što cvjetača ne sadrži: masnoće i sol, pa nema straha da ćete imati povišenu razinu kolesterola. Ako imate problema s kolesterolom, potražite recepte s cvjetačom.

KORABA
Da, to povrće za koje ne znaš gdje bi. Koje jelo? Počnite s juhom i pireom, a na internetu vas čekaju i drugi recepti za korabicu. Neki ljudi vjeruju da se korabica bori protiv određenih bolesti.

Foto: Freepik