Ovo su najsnježniji gradovi u Europi

najsnježniji gradovi

Prema statistikama, postoje pojedini gradovi u Europi u kojima snježna idila traje i duže, a snijega ima iznenađujuće puno. Najsnježniji gradovi obično su oni smješteni u blizini visokih planinskih lanaca ili na vrlo visokim geografskim širinama gdje su zime izuzetno hladne.

Ovo su gradovi koji su u Europi najpoznatiji po obilnim snježnim padalinama:

Tallinn, Estonija

Na prvom mjestu ljestvice gradova s najviše snijega je Tallinn s 20,5 snježnih dana u prosincu. Grad se nalazi na UNESCO-vom popisu kulturne baštine kao jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Europi, a boravak u njemu zimi je nešto sasvim posebno, piše TU Magazin.

Vilnius, Litva

Na drugom mjestu je Vilnius sa 18,5 snježnih dana mjesečno. Glavni grad Litve najpoznatiji je po svojoj baroknoj arhitekturi, a nalazi se i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Erfurt, Njemačka

Erfurt je na trećem mjestu sa 17,5 snježnih dana mjesečno. U njemu živi oko 200.000 stanovnika, a cijeli grad je kao iz bajke. Sve kuće su izgrađene u istom stilu, što dodatno naglašava šarm ovog malog mjesta.

Turku, Finska

Turku je najstariji grad u zemlji, nalazi se na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji datiraju iz 13. stoljeća. Na četvrtom je mjestu sa 17 snježnih dana mjesečno.

Helsinki, Finska

Na petom mjestu je glavni grad Finske sa 16,5 snježnih dana mjesečno. Helsinki je poznat kao mjesto gdje se Djed Mraz osjeća kao kod kuće, grad koji privlači turiste svojom arhitektonskom ljepotom, brojnim muzejima, izložbama i festivalima.

Izvor: Nezavisne, Foto: Unsplash