Dvorac Gregorčič: biser Šmarjete

dvorac gregorčič

Dobila sam poziv da posjetim dvorac Gregorčič u Sloveniji i naravno da sam poziv odmah prihvatila. Smeštaj u dvorcu se ne propušta, iako se ovdje radi o malo drugačijem dvorcu.

U središtu malog mjesta Šmarjeta, odmah pored crkve sv. Marije, nalazi se dvorec Gregorčič koji nije uobičajeni dvorac na kakav odmah pomislimo. Radi se o obnovljenoj rodnoj kući slovenskog ornamentalista Jože Karlovšeka koja je pretvorena u butik hotel s dušom ornamenta. Sadrži 15 moderno uređenih soba s posebnim ukrasnim detaljima gdje se možete lijepo odmoriti. U podrumu je vinoteka koja odiše duhom starog vremena gdje su stolovi napravljeni od pravih bačvi. Gostima je na raspolaganju i Ornament spa gdje možete uživati u masažama, terapijama i wellnessu.

dvorac gregorčič
Dvorac Gregorčič i crkva sv Marije
dvorac gregorčič
Dvorac Gregorčić – uređenje soba
Airglamping

Jedna od posebnosti ovog hotela je poseban smještaj za dvije osobe u avionu Anuška koji se nalazi na vrhu zgrade. U samom nosu aviona nalazi se krevet za dvije osobe dok je u stražnjem dijelu kupaonica, sve skladno uređeno. Cijena noćenja je 250 eur, a time ste dobili cijelu terasu pa možete uživati u privatnom bazenu s pogledom na dolenjske vinorodne bregove. Navečer se možete opuštati uz čašu vina na ležaljkama i gledati u zvjezdano nebo. Romantičari ne propustite ovu posebnost jer se nalazi na manje od sat vremena vožnje od Zagreba.

dvorac gregorčič
Avion na vrhu dvorca

Inače, ovo je kultni avion Antonov An2 koji je u 60-im godinama služio za padobranstvo, a u 80-ima za poljoprivredu. Nakon osamosteljanja Slovenije, nosio je prvu slovensku zastavu. Poslije je otišao u privatne ruke, a kad je vlasnik umro, njegov sin je odlučio sebi napraviti sobu. Preuređenjem kuće, vlasnik je došao na odličnu ideju da ga uzmu za goste hotela koji žele nešto drugačije. I to je bio pun pogodak.

Dvorac Gregorčič rooftop – pogled s bazena na crvu sv. Marije
Kulinarski užici

Posebnost koja ističe ovaj dvorac su kulinarski užici koji su otvoreni za svakoga, bilo da želite doći samo na ručak ili večeru ili ste gost hotela. Ovdje simpatični chef Robert Gregorčič pun pozitivne energije sa svojim kulinarskim timom stvara najbolja jela za sve ukuse. On spaja dolenjsku kulinarsku tradiciju i mediteransko nadahnuće, a jelo koje dobijete je za prste polizati.

dvorac gregorčič
Robert Gregorčič
Večera

Večeru smo započeli s hladno dimljenom pastrvom kojoj je dodan lagano fermentirani korijen bijele mrkve te cvičak. Nastavili smo prefinom juhom od buče i kestena koja daje fenomenalan okus koji i sad imam u ustima dok ovo pišem. Svakako ovu juhu morate probati. Za toplo predjelo smo imali šmajerske štrukle u umaku od gljiva i čvaraka. Fino i zasitno jelo pa ga možete jesti i samo bez ostalih slijedova, idealno za neki popodnevni predah. Glavno jelo je bila teletina na špeku s prilogom od heljde u umaku od mesa, a za desert smo jeli tiramisu u čaši. Izbor vina je uglavnom iz domaćih krajeva pa tako na izbor imate suho bijelo vino kvintet, crno vino modra frankinja te poluslatko vino bijela frankinja koje odlično ide uz desert.

dvorac gregorčič
Dimljena pastrva, juha od buče i kestena, šmajerske štrukle
dvorac gregorčič
Teletina na špeku sa heljdom
Tiramisu
Ručak

Drugi dan smo i ručali pa smo tako krenuli s domaćom pogačom i goveđom paštetom s bučinim mrvicama i maslinovim uljem, a nastavili s odličnim finim juhama. Ne znamo da li je bila finija domaća goveđa juha s rezancima ili zanimljiva juha od gljiva s ribanom kašom. Za glavno jelo poslužili su svinjetinu uz restani krumpir, korabicu i dolenjsku štruklu. Na kraju smo još pojeli i prefini i zanimljivi desert Karloškova pogača koji je malo izmjenjen u odnosu na original. Tako je umjesto maka dodan rogač, a umjesto oraha lješnjaci što je meni bila savršeno fina kombinacija okusa.

dvorac gregorčič
Karloškova pogača

Ovo je samo jedan dio izbora odličnih jela pa nikako nećete pogriješiti ako se za vikend odlučite doći na ručak baš ovdje.

dvorac gregorčič
Klemen i Robert u vinoteci dvorca Gregorčič
Vinska fontana

Ispred hotela nalazi se mali trg koji djeluje kao dio hotelske terase na kojem se nalazi i vinska fontana Izvir cvička. To je postalo omiljeno središte za odmor raznih izletnika kao i domaćih ljudi. Na fontani su dostupna najbolja vina iz okolnih vinorodnih brežuljaka. Posjetitelji tako mogu upoznati cviček kao i tri glavna sastojka ovog dolenjskog vina – dolenjsko bijelo, modra frankinja i žametna črnina.
Kupovinom čaše na čip za 9 eura dobijete mogućnost degustacije 4 vina i čašu za uspomenu. Kad idući put dolazite možete ponijeti čašu pa samo nadoplatite novi čip. Fontana radi 5 dana u tjednu do 19 sati, a točan raspored radnog vremena najbolje da pogledate ovdje .

dvorac gregorčič

Društvo na trgu će vam vjerojatno praviti dvije predivne mačke, crna i siva, koje su se tamo udomaćile i jako se vole maziti s gostima. Tako da ljubitelji mačaka znajte da ćete ovdje naći i super društvo.

Izleti u okolici

Kako je najbolje odmoriti od fine hrane nego šetnjom po prekrasnoj prirodi. Tako se u blizini, na svega 7 km od dvorca Gregorčič, nalazi izvor tople vode Klevevž koji svakako vrijedi posjetiti. Auto možete parkirati na brežuljku gdje možete vidjeti ostatke dvorca Klevevž iz 13. stoljeća, neke sačuvane gospodarske zgrade i dio nekadašnjeg dvorskog vrta s pojedinačnim ukrasnim stablima. A do samog izvora spuštate se uređenom stazom. Kad dođete do mosta kod mlina koji je u privatnom vlasništvu, skrenete desno preko mostića, samo slijedite stazu i za čas ste na izvoru. Riječ je o hipotermalnom izvoru Klevevške toplice, temperature od 21 do 25°C, a nastao je na istom rasjedu kao i izvor u Šmarješkim Toplicama. Klevevške toplice su pogodne za kupanje – zbog prilično stalne temperature čak i zimi!

U blizini se nalazi i dvorac Otočec, jedini vodeni dvorac u Sloveniji koji je proglašen spomenikom kulture pa predlažemo šetnju i tamo.

Za one koji žele još više uživati u vinima, svratite do vinarije Colnar gdje možete uživati u degustacijama domaćih vina kao i kupiti vino za doma.

Tekst: Branka BH, Foto: Branka BH, Rene Karaman