Sve dobrobiti banane

banane

Vjerojatno ste znali da su banane dobar izvor kalija. No, oni su mnogo više od toga, a dijetetičari sada otkrivaju sve dobrobiti koje možete imati od ovog omiljenog tropskog voća.

Zašto su banane najbolje voće

Prema časopisu Helti, istraživanja pokazuju da banane imaju izniman broj nutritivnih prednosti. Sadrže antioksidanse koji jačaju imunitet i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, dobre su za san jer imaju triptofanon i melatonin. Bogate su vlaknima koja usporavaju probavu i dulje vas drže sitima.

Zašto su banane dobre za zdravlje crijeva?

Godine 2021. istraživači iz Australije pregledali su više od 50 prethodnih studija kako bi bolje razumjeli kako gastrointestinalni sustav utječe na naše cjelokupno zdravlje. Otkrili su važnost uravnoteženog mikrobioma kojeg promoviraju probiotici.

Ali ne možete samo konzumirati probiotike svaki dan. Ovim zdravim bakterijama također je potrebna prehrana — a tu na scenu dolaze namirnice poput banana.

Banane su bogate vrstom vlakana koja se nazivaju topiva vlakna, a koja su vrsta prebiotika“, kaže Sally Twellman, registrirana dijetetičarka.

Prebiotici su hrana koju ove dobre crijevne bakterije koriste za obavljanje čitavog niza zdravih aktivnosti, igrajući važnu ulogu u funkcijama kao što su probava i regulacija imunološkog sustava.

Naš gastrointestinalni trakt zapravo je temelj za sve naše zdravstvene sustave“, objašnjava Tvelman. Objašnjava da ako se dobre bakterije crijevnog mikrobioma ne hrane prebioticima, one će izumrijeti i stvoriti neravnotežu crijevnih bakterija. To dovodi do kroničnih stanja. kao što su upalne bolesti crijeva, pretilost, dijabetes i rak.

Banane kao hrana za mozak

Hranjenje crijevnog mikrobioma također doprinosi boljem mentalnom zdravlju. Emily Clermont, dijetetičarka, kaže da postoji sve veći broj istraživanja koja otkrivaju blisku, dvosmjernu komunikaciju između našeg mozga i crijeva.

Istraživači sugeriraju da promjene u crijevnom mikrobiomu mogu promijeniti komunikaciju s mozgom“, kaže ona.

Jesu li banane diuretik?

Banane ublažavaju upalu, topiva prebiotička vlakna voća mogu pomoći u ublažavanju zatvora – čestog krivca za neugodnu nadutost. Visoka razina kalija u bananama također pomaže vašim bubrezima da isperu višak vode i soli iz vašeg tijela, potičući diuretski učinak koji smanjuje zadržavanje vode i nadutost.

Kalij također pomaže bubrezima u održavanju dobrog krvnog tlaka“, kaže Twellman. To je zato što previše vode i soli opterećuju stijenke naših arterija.

Kako imati izvrsno zdravlje crijeva

Kao prebiotička vlakna, banane hrane dobre bakterije u vašim crijevima i potiču zdravu probavu kako biste izgledali i osjećali se najbolje. Međutim, postoji više za održavanje zdravog mikrobioma od konzumacije frapea od čokoladne banane ili kruha od banane koji su odobrili dijetetičari. Naše crijevne bakterije također trebaju uravnoteženu prehranu. Stoga stručnjaci kažu da biste se trebali pobrinuti da jedete niz namirnica bogatih vlaknima.

Osim u bananama, prebiotici se prirodno nalaze u mnogo povrća, voća i cjelovitih žitarica – to uključuje luk, češnjak, jabuke, šparoge, maslačak i artičoke.

Foto: Freepik