Probava u ravnoteži uz dobre bakterije

Probava u ravnoteži uz dobre bakterije

Dobre bakterije sudjeluju u razgradnji neprobavljenih tvari, važne su za dozrijevanje crijevne sluznice kao i za razvoj imunološkog sustava crijeva

Savjeti stručnjaka za održavanje probavnog sustava zdravim uključuju dovoljno tekućine, uravnoteženu prehranu s puno vlakana, voća i povrća te cjelovitih žitarica. Uz to, sve više istraživanja upućuje da primjena probiotskih bakterija može stvoriti povoljne uvjete za uravnoteženu probavu.

Informacija da svaki čovjek u organizmu ima oko kilogram i pol bakterija mnoge će iznenaditi. Srećom, većina od milijardi mikroorganizama koje se nalaze u našem tijelu su dobre, probiotičke bakterije. One pomažu probavi, sudjeluju u sintezi vitamina, djeluju zaštitno na crijevnu sluznicu i povoljno na imunološki sustav. I Svjetska zdravstvena organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme koji, primijenjeni u prikladnoj količini, imaju povoljan učinak na zdravlje domaćina.

Sastav crijevne mikroflore utječe na zdravlje probavnog sustava na više načina. Dobre bakterije sudjeluju u razgradnji neprobavljenih tvari, važne su za dozrijevanje crijevne sluznice kao i za razvoj imunološkog sustava crijeva. Prisutnost probiotika u crijevu spriječava naseljavanje “loših” patogenih bakterija. Iako je u probavnom sustavu prisutno preko 400 bakterijskih vrsta, dominantni su rodovi Lactobacillus i Bifidobacterium. Zdravu ravnotežu crijevne mikroflore narušavaju brojni faktori poput upotrebe antibiotika, infekcija virusima i bakterijama, ali i nepravilna prehrana, stres i putovanja. Broj “dobrih” bakterija u probavnom sustavu opada i s dobi što može dovesti do simptomima poput zatvora, nadutosti ili proljeva.

Proljev

Čest uzrok proljeva kod djece, ali i odraslih su crijevne infekcije te oralna upotreba antibiotika. Oba uzroka dovode do narušavanja prirodne ravnoteže crijevne mikro-flore i omogućavaju rast “loših” bakterija što za posljedicu ima proljev.
Antibiotici danas spadaju među najpropisivanije lijekove, a proljev uzrokovan njihovom primjenom javlja se kod oko 25% korisnika. Istraživanja su pokazala da uzimanje probiotika za vrijeme terapije antibioticima smanjuje pojavnost proljeva kao nuspojave. Najbolji rezultati se postižu ako se s primjenom probiotika počne unutar 72 sata od početka terapije antibioticima.
Ako je uzrok proljeva infekcija, korisne probiotske bakterije stvaraju nepovoljne uvjete za rast nepoželjnih mikroorganizama i potiču prirodnu otpornost probavnog sustava.

Zatvor

Iako zvuči paradoksalno neravnoteža crijevne mikroflore kod nekih osoba može dovesti i do zatvora koji obično prate nadutost te bolovi u trbuhu. Primjena probiotika u ovom slučaju ima povoljan učinak jer ubrzava prolazak sadržaja kroz crijeva i tako povećava učestalost stolice. Probiotik je posebno prikladan za upotrebu kod neredovite probave kod djece zbog svoje sigurnosti te mehanizma djelovanja koji potiče prirodne iscjeljujuće procese u tijelu.

Kod upotrebe probiotika treba obratiti pažnju na njihovu vrstu. Najbolje ispitane dobre bakterije su laktobacili i bifidobakterije koje čine i do 90% zdrave mikroflore crijeva. Dobar preparat također sadrži barem nekoliko milijardi probiotskih bakterija jer se radi o živim organizmima, osjetljivim na temperaturu, svjetlost, vlagu i stajanje. Kad je riječ o primjeni kod djece važan je i oblik preparata. Mala djeca ne mogu popiti kapsulu ili tabletu, a i najbolji probiotik je beskoristan ako ga dijete ne želi popiti. Srećom, danas su dostupni i probiotici u obliku praška koji se mogu dodati u hranu kao i drugi ukusni oblici primjereni djeci.