Hranjive naranče – zdrava jela možete pripremiti i u vlastitom domu

naranče

Tmurno zimsko vrijeme, kad se većina nas bori s prehladama, za tren možemo pretvoriti u pravu gastro gozbu koja će našem organizmu dati snagu, vitaminsku bombu i radost. Divlje i slatke naranče su tako zvijezde zimskog menija obitelji Šare i njihovih restorana Bota Šare.

Divlja ili slatka naranča je zaštitni znak lijepo uređenog i njegovanog vrta skoro svake kuće u dubrovačkoj okolici. Gotovo da i nema vrta na jugu od Gruža, Lapada, Konavala, Elafita pa do Pelješca koji u svom okrilju nema tu voćnu vrstu. Tako i obitelj Šare u svom đardinu u Stonu cijelu zimu ubire i koristi plodove slatke i ljute naranče koje kombinira s raznim slatkim i slanim receptima zimskog stađuna.

Slatka i gorka naranča

Naranča jača imunitet i kožu čuva zdravom, a upravo zbog vitamina C i antivirusnih tvari koje sadrži preporučuje se kod prehlada, gripe te za podizanje imuniteta. Ljepota narančina stabla, koje može narasti i do 12 metara visine, do izražaja posebno dolazi u zimsko vrijeme, kad stabla puna plodova ostavljaju dojam prirodno okićenog drvca. Darivanje plodova naranče oduvijek je najljepši izraz ljubavi i poštovanja. I slatka i gorka naranča podrijetlo vuku iz sjeveroistočne Indije i susjedne Kine. Gorka naranča na naša područja dolazi u 10. stoljeću preko Arapskog stanovništva dok slatka naranča na područje Sredozemlja dolazi tek u 16. stoljeću, kada je donose portugalski pomorci.

Izgledom je ljuta naranča vrlo slična slatkoj, a od nje se razlikuje karakterističnim mirisom lišća, presjekom ploda i kiselošću. Kora se naribana koristi u kolačima dok se od unutrašnjeg djela radi marmelada. Čak se i list koristi za čajeve pošto se vjeruje ima umirujući učinak na organizam. U današnje se vrijeme obje naranče koriste i u medicini. Spadaju među najmoćnije borce protiv raka. Naranča sadrži 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

U obitelji Bota Šare slatka naranča se priprema cijelu zimu za svježe cijeđene sokove te razne slatke, ali i slane salate dok se kora zamrzava i čuva pa se tijekom cijele godine od iste rade arancini – ušećerena narančina kora. Ovog siječnja na njihovom meniju, a koji možemo pripremiti i u vlastitom domu, nalaze se Salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima, Carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja, te Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve.

Naranča je voće koje vole sve generacije, a njena priprema upravo sada razveselit će cijelu obitelj i društvo.

RECEPT: PANNA COTTA S DOMAĆOM MARMELDOM OD DIVLJIH NARANČI I MRKVE

naranče

PANNA COTTA

Sastojci:
-400 ml vrhnja za šlag
-150 ml mljeka
-60 g šećera
-pola žlicice ekstrakta vanilije
-4 g želatine

Priprema:
Sve sastojke osim želatine staviti u teću i ugrijati, prije nego što zakipi maknuti s plina te zatim dodati želatinu predhodno zamješanu u 2 žlice vode. Sve skupa dobro izmiješati te ostaviti u posudicama na hlađenju.

MARMELADA OD DIVLJIH NARANČI I MRKVE

Sastojci:
-3 kg domaćih gorkih naranči
-0,5 kg očišćene slatke naranče
-sok 2 limuna
-600 g domaće mrkve
-0,5 kg šećera

Priprema:
Naranče dobro oprati, zatim oguliti od kore i bijelih opni 1,4 kora ostaviti za kuhanje. Očišćene naranče narezati na manje komade, izvaditi sve košćice te ih dobro vezati u gazu. Očišćene naranče, koru, koščice te mrkvu ubaciti u lonac, preliti vodom toliko da pokrije sve sastojke te kuhati 1 sat na laganoj vatri. Zatim maknuti sa vatre, izmiksati i dodati šećer te kuhati još 30 min. Gotov namaz pospremiti u sterilizirane teglice.