Šipak: zdravo i ukusno voće

šipak

Šipak je jedno od najstarijih poznatih voća koje se uzgaja još od davnih civilizacija poput Babilona, Egipta i Perzije. Ovo voće ima posebno mjesto u mnogim kulturama i religijama, gdje se smatra simbolom plodnosti, izobilja i vječnog života. Također je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava i kulinarske upotrebe.

Šipak je vrsta voća koja raste na grmu ili malom stablu koje pripada porodici Lythraceae. Njegovo latinsko ime je Punica granatum, što znači “zrnata jabuka” ili “jabuka s mnogo sjemenki”. Šipak ima tvrdu, kožastu koru koja može biti žute, zelene, narančaste ili crvene boje. Unutar kore se nalaze brojne komore koje sadrže stotine sitnih sjemenki koje su okružene sočnim, crvenim mesom zvanim aril. Svaka sjemenka ima blago kiseli okus i hrskavu teksturu.

Šipak nudi mnoge prednosti za zdravlje i užitak, a njegov bogat okus, boja i tekstura čine ga privlačnim i ukusnim dodatkom raznim jelima i pićima. Veliki je izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana koji mogu poboljšati opće stanje organizma.

Zdravstvene prednosti šipka

Šipak je vrlo hranjiv i zdrav plod. Jedna šalica sjemenki šipka sadrži oko 144 kalorije, 3 grama proteina, 7 grama vlakana, 33% preporučenog dnevnog unosa vitamina C i 12% kalija. Šipak je također bogat antioksidansima koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Neki od antioksidansa koje sadrži šipak su polifenoli, tanini i antocijanini. Ovi spojevi mogu imati pozitivan učinak na zdravlje srca, krvni tlak, upale, probavu, imunitet i prevenciju nekih vrsta raka.

Kako jesti šipak?

Šipak se može jesti na razne načine. Najjednostavniji način je da se prereže na pola i izvade sjemenke žlicom ili rukom. Sjemenke se mogu jesti sirove ili posute šećerom, solju, paprom ili drugim začinima. Također se mogu cijediti u sok koji se može piti sam ili pomiješati s drugim sokovima ili alkoholnim pićima. Sok od šipka je popularan u Turskoj, Iranu, Indiji i drugim zemljama. Šipak se također može dodavati u salate, pekmeze, slastice i druge recepte. Neki od poznatih jela koja sadrže šipak su turska salata nar-ekşili pilav (riža s orasima i šipkom), perzijski jelo fesenjan (piletina s orasima i umakom od šipka) i armenski desert nazook (lisnato tijesto punjeno orasima i šećerom s umakom od šipka).

Recept za salatu od šipka

Evo jednog recepta za salatu od šipka, koju možete poslužiti kao prilog ili lagani obrok. Ova salata je osvježavajuća, zdrava i ukusna.

Sastojci:

  • 4 šalice zelene salate, oprane i narezane na komade
  • 2 šalice očišćenih sjemenki šipka
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg mente
  • 1/4 šalice nasjeckanih oraha
  • 1/4 šalice feta sira, izmrvljenog
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice sirupa od šipka (možete ga napraviti po ovom receptu1)
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, sjemenke šipka, peršin, mentu, orahe i feta sir.
U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje i sirup od šipka. Začinite solju i paprom po ukusu.
Prelijte preljev preko salate i lagano promiješajte.
Poslužite odmah ili ohladite u hladnjaku do služenja.
Uživajte u ovoj božanstvenoj salati od šipka!

Ena B., Foto: Freepik