Otkrijte prostranstva Mugla pokrajine s najdužom obalom u Turskoj

mugla

Mugla nudi iznimna mjesta za uživanje – od plaža Mazi, u blizini Bodruma, do zaljeva Kabak i Doline leptira, u blizini Fethiyea i Dalyana, u blizini Marmarisa, puno je toga za istražiti

Ukoliko još niste počeli planirati svoj ljetni odmor, a rado bi otputovali izvan granica Hrvatske, pogledajte šta nudi Mugla u Turskoj. Turska je poznata kao odlična destinacija bilo da krenete u Istanbul, Kapadokiju ili Pamukkale. No ovo ljeto otputujte u pokrajinu Mugla i uvjerite se u bogatstvo čuda koje ova pokrajina nudi.

Ova pokrajina idealna je za ljetovanje jer je dom najljepših uvala, no posebno ćete uživati i u prekrasnim zelenim površinama. Mugla, kao točka susreta Sredozemnog i Egejskog mora, dom je nekih od najpoznatijih turskih turističkih mjesta, uključujući Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datçu, Gocek, Ölüdeniz i Köyceğiz

Ovo primorsko odredište s dvije međunarodne zračne luke, Bodrum-Milas i Dalaman, obiluje svojim plavim i zelenim krajolicima, tirkiznim morem i zlatnim pijeskom, drevnim gradovima, artefaktima, svježim zrakom i netaknutim uvalama.

Krenimo na kratko putovanje prostranstvima Mugle, pokrajine s najdužom obalom u Turskoj i popularnog odredišta za ljetni odmor.

Bodrum, miljenik Egejskog mora

Bodrum je bez sumnje jedno od najpopularnijih odredišta za odmor na turskoj obali. Bodrumsko biserno more i prostrane plaže s Plavom zastavom idilične su za ljubitelje sunca i mora, a ujedno i izuzetna lokacija za sportove na vodi, posebice ronjenje. Ljubitelji povijesti inspirirani su dvorcem Bodrum koji su izgradili vitezovi s Rodosa u 15. stoljeću, podvodnim muzejom ili ruševinama Mauzoleja u Halikarnasu, jednog od sedam svjetskih čuda. Marina Bodrum ispunjena je šetnicama, palmama i eukaliptusima pored marine gdje su guleti, čamci tipični za Bodrum, usidreni i gdje brodovi pristaju više od 3000 godina. Brodovi polaze iz luke i krstare uvalama tijekom cijelog dana. Večere u Bodrumu služe najimpresivnija jela turske i međunarodne kuhinje u restoranima s pogledom na zlatni zalazak sunca.

Fethiye, destinacija prirodnih atrakcija

Sa svojom prirodnom ljepotom, nagrađivanim plažama, mirnim uvalama i spektakularnim pogledom, Fethiye, još jedan poznati turistički grad Muğla, popularno je odredište za ljetni odmor. Ölüdeniz je plaža u istoimenom zaljevu poznata po slikovitoj obali i dolini leptira (Kelebekler Vadisi) s više od 80 vrsta leptira koji žive u zaštićenom području od 1995. godine. Sat vremena vožnje od plaže nalazi se slikovita uvala Kabak, omiljena među kampistima. Likijska cesta duga 540 kilometara, koja se smatra jednom od najboljih planinarskih ruta na svijetu, prolazi upravo kroz Fethiye, gdje se nalazi i čudo prirode – kanjon Saklıkent, s liticama, podzemnim špiljama i potokom Eşen koji teče duž dno kanjona. Grad je poznat po mjestima za ronjenje, šarenom spektru riba i morskog bilja. Fethiye je također dom Babadaga, jednog od ključnih centara paraglajdinga u Turskoj i svijetu.

mugla

Marmaris, miljenik svjetskih turista

Nudeći prirodne ljepote, drevnu povijest, plavo more i fini pijesak, Marmaris putnicima pruža sve što im je potrebno za opuštajući ljetni odmor. Mnogi turisti posjećuju ljetovalište svake godine, poznato po svojim prekrasnim plažama, kao što su Turunc i Icmeler. Ljubitelji povijesti uživaju u posjetu drevnom gradu Fiskos, jednom od ključnih karijskih lučkih gradova u regiji, dvorcu Marmaris, u kojem se danas nalazi Arheološki muzej Marmarisa, i Bedestenu (Natkriveni bazar), koji je sačuvao svoj život od prošlosti do danas . Otok Kleopatra, poznat i kao otok Sedir, privlači sve one koji žele plivati u osvježavajuće mirnim vodama i promatrati povijesne građevine. Zaštićen zbog svoje povijesne važnosti, Kleopatrin otok također sadrži drevna nalazišta kao što su Apolonov hram, kazalište i nekropola. Selimiye i Bozburun, dva odmarališta na plaži u Marmarisu, koja također imaju terminal za krstarenja, jamče miran i relativno privatan odmor.

mugla

Köyceğiz, miran i tih grad

Köyceğiz, na ruti između Marmarisa i Fethiyea, jedan je od turskih CittaSlow gradova. Gosti koji se pridruže izletima brodom na jezeru Köyceğiz mogu uživati u mirisu cvjetova naranče i drveća slatke gume, a možda čak imaju priliku vidjeti morske kornjače Caretta caretta koje žive u posebnom zaštićenom području okoliša Köyceğiz-Dalyan. Drevni grad Kaunos, jedno od najstarijih naselja u regiji i jedan od najspektakularnijih gradova karijske civilizacije, osvaja posjetitelje, posebno svojim kamenim grobnicama koje datiraju iz četvrtog stoljeća prije Krista. Planina Sandras, produžetak planine Taurus u osebujnom krajoliku Köyceğiz, također nudi rute za planinarenje, kampiranje i avanturističke aktivnosti. Planina Sandras također ima fantastičnu stazu za brdski biciklizam. Nudeći mirnu atmosferu i čist zrak, Köyceğiz gostima nudi miran odmor zadržavajući tradicionalni način života.

mugla

Datça, odredište mira

Datça je miran i lijep poluotok Mugle. Nova Datça (Yeni Datça), glavno gradsko naselje, dom je brojnih restorana, kafića, pubova i jezera Ilıca, koje vrvi ribom i patkama. Sa svojim popločanim ulicama, skromnim trgovinama i ljubaznim stanovnicima, Stara Datça (Eski Datça) je slikovito mjesto koje morate vidjeti. Drevni grad Knidos, smješten blizu zapadnog kraja poluotoka Datça, drugačija je vrsta raja koji turiste vraća u prošlost. Lokalna kuhinja od začinskog bilja i trave Datça, plodovi mora, med od majčine dušice i bademi također su specijaliteti koje ne smijete propustiti ako ste u ovom dijelu svijeta!