Najpoželjnije turističke destinacije u Europi za 2024. godinu

destinacije u europi

Stručnjaci za putovanja objavili su na web stranici Lonely Planet preporuke za destinacije koje će biti atraktivne tijekom iduće godine u Europi.

Rangiranje je podijeljeno u pet kategorija i uključuje: državu, regiju, grad, ekološku održivost i vrijednost.

Naime, zadnje dvije kategorije – održivost i vrijednost- prepoznaju mjesta koja se zapravo fokusiraju na odgovoran i ekološki prihvatljiv turizam, a prema ovoj stranici, pet destinacija u Europi sljedeće će godine imati veliki broj posjetitelja.

Španjolska – suncem okupana zemlja

Prema riječima stručnjaka koji vole netipična putovanja, jedna od zemalja koja privlači najviše pažnje je Španjolska. To je jedno je od najpopularnijih svjetskih odredišta za odmor. Opisuju ga kao suncem okupanu zemlju koja razvija strategije za poticanje izvansezonskih putovanja i promicanje zanemarenih destinacija.

Španjolci također ulažu u ekološki prihvatljive oblike prijevoza. To uključuje širenje biciklističkih mreža, prelazak na električne autobuse i pokretanje novih željezničkih ruta.

Valencia, na istočnoj obali Španjolske, zelena je prijestolnica Europe za 2024. zahvaljujući raznim održivim inicijativama, poput prigradskih poljoprivrednih područja, brojnih pješačkih staza (čak 30.000 četvornih metara javnog prostora), kao i brojnih brzih brze vozove koji su dobro povezani sa drugim gradovima.

Posjetite li ovaj grad, savjetuju da skrenete kod Jardin del Turia, neprometnog parka kojeg je stvorilo korito gradske rijeke Turia dugo devet kilometara. Ovdje možete iznajmiti bicikl i ići okolo sami ili se jednostavno pridružiti posebnoj turi.

Grenland za posebne i neobične avanture na ledu

Grenland je dugo privlačio znatiželjne i neustrašive putnike svojim ogromnim ledenim pločama i krajolicima tundre.

Turistička zajednica Grenlanda radi na problemu sve većeg broja posjetitelja. To uključuje osiguranje održavanja i očuvanja prirodnog okoliša i reguliranje turističkih aktivnosti.

Prema Lonely Planetu, Grenland je glavno odredište za promatranje polarne svjetlosti. Za posebnu avanturu ova stranica za putovanja preporučuje dvodnevno kampiranje na drugoj najvećoj ledenoj ploči na svijetu koja počinje u Kangerlussuaqu, udaljenom samo nekoliko minuta vožnje.

Wales za šetnje divljom prirodom

Wales je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je donijela zakon o održivosti. Na ovaj popis dospio je zahvaljujući svojoj obnovljenoj željezničkoj mreži. Lonely Planet hvali proširenje zemlje zbog povećanja “mogućnosti istraživanja divljeg, prekrasnog zapada zemlje prijateljske planete”.

Udaljeni Nacionalni park Pembrokeshire postaje pristupačniji zahvaljujući novim željezničkim postajama i nizu usluga planiranih za glavnu prugu Južnog Walesa od početka 2025.

Hranu budućnosti možete probati i na farmi stenica “Dr Beinon” u blizini St. Davids. U ovom istraživačkom centru i prirodnom rezervatu nalazi se Grub Kitchen, prvi britanski kafić s jestivim kukcima. Ovdje možete naučiti mnogo o održivoj hrani, a zatim gricnuti keks cvrčka ako se usudite.

Portugal na duge staze

Za epsko hodočašće u španjolski Santiago de Compostela, šetači mogu odlučiti započeti u Portugalu i produžiti svoje putovanje duž rute od 620 kilometara. Portugalski put (Camino Portugues de Santiago) slikovito je putovanje na koje se može krenuti pješice ili biciklom. Ruta počinje u Lisabonu i prolazi pokraj romaničkih crkava, slikovitih rijeka i drevnih sela.

Također možete prenoćiti u lokalnim hostelima, večerati u tradicionalnim restoranima i obilaziti male gradove i vidjeti kako se bore s činjenicom da su ih mnogi napustili kako bi živjeli u većim gradovima, piše stranica za putovanja.

Baltik za kretanje u prirodi

U baltičkim zemljama pronaći ćete staze koje se mogu smatrati najdužom praksom meditacije u Europi. Stručnjaci za putovanja preporučuju posjet pješčanim dinama, rijekama i jezerima u regiji na putu ka “otkrivanju sebe”.

Mogućnosti su razne – zaputite se u Estoniju i posjetite njihove prekrasne krajolike, Latviju i šumovitu dolinu rijeke Gauje koja je savršena u jesen kada lišće opadne.

Izvor: LonelyPlanet; Foto: Freepik, Unsplash