Boromejski otoci: biseri jezera Maggiore

boromejski otoci

Boromejski otoci su idealno mjesto za one koji žele uživati u prirodi. Ovi otoci su pravi dragulji jezera Maggiore, koji oduševljavaju svojom ljepotom i šarmom

Na sjeveru Italije, najzapadnije od tri velika predalpska jezera u Italiji, nalazi se jezero Maggiore površine 213 četvornih kilometara. To ga čini drugim najvećim jezerom po veličini, odmah nakon jezera Garda, a prostire se u Švicarskoj. Na jezeru se nalazi nekoliko otoka, uključujući najposjećenije Boromejske otoke s prekrasnim parkovima.

Boromejski otoci leže na zapadnoj strani jezera između naselja Baveno i Stresa te privlače brojne posjetitelje svojom ljepotom i poviješću. Otočje se sastoji od četiri otoka: Isola Madre, Isola Bella, Isola dei Pescatori i Isolino di San Giovanni. Svi otoci pripadaju milanskoj aristokratsko-crkvenoj porodici Borromeo, po kojoj su i dobili ime.

Isola Madre

Isola Madre je najveći i najstariji od Boromejskih otoka. Na njemu se nalazi palača iz XVI. stoljeća, koja je nekada bila rezidencija obitelji Borromeo, a danas je muzej koji čuva vrijedne umjetnine, namještaj, porculan i lutke. Oko palače se prostire prekrasan botanički vrt, koji je dom raznim vrstama egzotičnog bilja i životinja, poput paunova, fazana i nekoliko vrsta papiga.

boromejski otoci
Isola Bella

Isola Bella je najpoznatiji i najposjećeniji od Boromejskih otoka. Na njemu se uzdiže impozantan barokni dvorac iz XVII. stoljeća, koji je sagradio grof Vitaliano Borromeo kao poklon svojoj supruzi Isabelli12. Dvorac je bogato ukrašen freskama, skulpturama, tapiserijama i slikama, a u njegovim podzemnim prostorijama se nalaze umjetne špilje s mozaicima od školjaka. Ispred dvorca se nalazi terasasti vrt u obliku piramide, koji je inspiriran vrtovima Babilona. Vrt je pun fontana, kipova i cvijeća, a na vrhu se nalazi jednorog, simbol obitelji Borromeo.

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori ili Isola Superiore je jedini od Boromejskih otoka koji je stalno naseljen. Na njemu živi oko 50 stanovnika, uglavnom ribara i ugostitelja. Otok ima slikovit izgled s uskim ulicama, kamenim kućama i ribarskim čamcima. Na otoku se nalazi i nekoliko restorana koji nude specijalitete od svježe ulovljene ribe.

boromejski otoci
Isolino di San Giovanni

Isolino di San Giovanni je najmanji i najudaljeniji od Boromejskih otoka. Na njemu se nalazi vila iz XVIII. stoljeća, koja je bila ljetna rezidencija slavnog dirigenta Artura Toscaninija. Otok je okružen zelenilom i cvijećem, a na njemu se može vidjeti i kapelica posvećena svetom Ivanu Krstitelju.

Boromejski otoci su idealno mjesto za one koji žele uživati u prirodi, kulturi i gastronomiji. Oni su pravi dragulji jezera Maggiore, koji oduševljavaju svojom ljepotom i šarmom.

Najbolja sezona za posjetiti Boromejske otoke ovisi o tome što želite vidjeti i doživjeti. Otočje je otvoreno za javnost od sredine ožujka do početka studenog, kada je vrijeme ugodno i sunčano, a vrtovi su u punom cvatu. Ljeto je najtoplije i najgušće razdoblje, kada možete uživati u kupanju i sunčanju na jezeru, ali i očekivati veće gužve i više cijene. Zima je hladnija i kišovitija, ali i mirnija i jeftinija, a možete vidjeti i neke zanimljive zimske festivale u okolnim gradovima. Dakle, ovisno o vašim preferencijama, možete odabrati sezonu koja vam najviše odgovara.

Naše zimsko iskustvo

Mi smo Boromejske otoke posjetili na samom kraju 2022.godine i imali smo sreće da je bio sunčan dan. Vožnja po jezeru u zimsko doba i nije tako magična jer smo u jednom trenutku bili svi zašpricani što i nije ugodno na niskim temperaturama. Od otočja pristali smo jedino na Pescatori obzirom da je on jedini otvoren tijekom zime. Brodić nas je ostavio i otišao, a mi smo prošetali po otočiću i njegovim uskim uličicama koje skrivaju razne dućančiće, restorane i crkvu. Čekajući da se brod vrati po nas hranili smo patkice.

Samom vožnjom pored otoka Bella vidite prekrasne prizore pa svakako preporučujemo da ga posjetite od proljeća nadalje kad se može i prošetati vrtovima.

Nakon vožnje i obilazaka oko otoka, prošetali smo gradićem Stresa. Ovo mondeno ljetovalište bujne vegetacije, smješteno je na samoj obali jezera i polazne točke za posjet otocima. Imaju zanimljiv park u sklopu Grand hotela koji se nalazi na glavnoj cesti nekih 5 minuta pješice od centra. Hotel u to vrijeme nije radio pa smo slobodno šetali po parku.

Branka BH., Foto: Dejan H., naslovna Akvillas