Zagreb je treći najbolji europski glavni grad za turiste

europski glavni grad

Prema istraživanju portala VisaGudie.World Zagreb je zauzeo treće mjesto kao najbolji europski glavni grad za turiste

Nakon završetka pandemije koronavirusa, stresnih pravila putovanja, brojnih testiranja, cjepiva i dana izolacije, putnici diljem svijeta uskočili su u novi turistički trend koji nazivaju “osvetničkim turizmom” odlazeći na češća i duža putovanja.

Izvješće koje je prošlog travnja objavila Europska komisija za putovanja (ETC) o očekivanjima putovanja za ljeto 2023. otkrilo je da je u to vrijeme 72 posto Europljana planiralo putovati između mjeseca travnja i rujna.

U kasnijem izvješću, ista je organizacija potvrdila da oporavak europskog turizma održava svoj zamah unatoč gospodarskim preprekama, dosegnuvši 95 posto razine međunarodnih turističkih dolazaka u 2019., izvještava VisaGuide.World.

Međutim, pandemija je utjecala na ponašanje putnika. Posebice nakon što je svijet svjedočio nizu slučajeva rasizma protiv turista u prvoj godini koronavirusa. Putnici sada obraćaju više pažnje na to kako će ih zemlja u koju putuju dočekati i tretirati umjesto da uzimaju u obzir samo stvari koje vrijedi vidjeti i raditi dok su tamo.

VisaGuide.World proveo je istraživanje s 1200 putnika iz 32 različite zemlje o stvarima koje najviše cijene kada putuju u Europu.

Glavna stvar koju većina ovih putnika želi kada putuju u neku zemlju je da se osjećaju dobrodošli i sigurni. Njima je od iznimne važnosti da mogu komunicirati s lokalnim stanovništvom u hotelima, restoranima i drugim mjestima bez potrebe za korištenjem prevoditeljskih aplikacija, bez obzira na to što te aplikacije smatraju vrlo vrijednima.

Na temelju rezultata ove ankete, VisaGuide.World je proveo istraživanje, sastavljajući popis europskih glavnih gradova i uspoređujući ih u nekoliko aspekata, uključujući sigurnost, ljubaznost, znanje engleskog jezika kojem nije materinji jezik, cijene itd.

Prema istom, Zagreb je zauzeo treće mjesto kao najbolji europski glavni grad za turiste Ispred Zagreba su Amsterdam kao najbolji grad te Rim na drugom mjestu.
Cijelo istraživanje možete pogledati ovdje.

europski glavni grad
Porast gostiju u Zagrebu

U sklopu ovih lijepih vijesti dodajemo i da je prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), u srpnju u glavnom gradu Hrvatske ostvareno 144.910 dolazaka i 265.113 noćenja. To predstavlja porast od 12% u dolascima i 7% u noćenjima, u usporedbi s istim periodom prošle godine. U srpnju su, uz domaće goste, najviše noćenja ostvarili gosti iz SAD-a, a slijede ih gosti iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije. U dolascima su, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz Njemačke, SAD-a, Francuske, Velike Britanije te Nizozemske.

Foto: TZ Grada Zagreba