Dobrobiti putovanja za naše zdravlje

dobrobiti putovanja

Jednom godišnje otputujte negdje gdje nikada prije niste bili. Rekao je ovo Dalaj Lama koji je znao koliko putovanja imaju dobrobiti za zdravlje i sreću čovjeka. Poslušajte te mudre riječi i što prije isplanirajte svoje putovanje u nepoznato. I ne mora to nužno biti daleko.

Jeste li znali da nas putovanja čine sretnijima, pametnijima, kreativnijima?

I opet ćemo se poslužiti mudrim mislima da vam dočaramo važnost izlaska iz neke zone komfora i odlaska u nepoznato. “Za dvadeset godina više ćete biti razočarani stvarima koje niste učinili nego stvarima koje jeste. Zato isplovite iz sigurne luke. Otkrivajte, sanjajte, istražujte!” Rekao je to američki pisac Mark Twain, šaljući svijetu poruku o važnosti putovanja. Brojni drugi pisci, filozofi, putopisci, novinari, istraživači, pa i proroci stoljećima šalju poruke o važnosti putovanja i njegovoj dobrobiti za pojedinca.

Dobrobiti putovanja za naše zdravlje

Provedena su brojna istraživanja o utjecaju putovanja na čovjeka. Tako je, među ostalim, dokazano da odlazak na godišnji odmor smanjuje rizik od srčanih bolesti, depresije i stresa te poboljšava vještine rješavanja problema. Novac koji potrošimo na putovanja čini nas sretnijima od onoga što potrošimo na materijalne stvari.

Osim toga, tijekom putovanja boravimo u različitim okruženjima i izloženi smo brojnim novim bakterijama, što pridonosi stvaranju jačih antitijela i jačanju imuniteta.

Također je dokazano da putovanja poboljšavaju zdravlje mozga i proširuju naš um jer upoznajemo nove ljude i kulture, prilagođavamo se novim situacijama i postajemo emocionalno stabilniji.

Uranjanje u nepoznato okruženje potiče neurone da stvore nove veze, što unaprjeđuje mentalne sposobnosti i pojačava kreativnost, objavili su istraživači sa sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji.
Stoga, kada ste na putovanju, otvorite se prema novim spoznajama i zbližite se s lokalnim ljudima, kuhinjom, umjetnošću i obrtom. Studija je utvrdila i da dulja turistička putovanja, od dva tjedna naviše, podižu produktivnost i sposobnost rješavanja problema.

Dobra je vijest da nas putovanja održavaju u formi. Iako možemo provesti sate u različitim načinima prijevoza, šanse su da ćemo biti aktivniji na odredištu nego kod kuće. Više ćemo hodati (kako bismo vidjeli što više), vjerojatnije ćemo se okušati u nekom novom sportu ili pješačiti do vrha kako bismo imali što bolji pogled na okolinu u kojoj se nalazimo. Čak i ako ste odabrali egzotičnu destinaciju, čije će vas plaže mamiti na ležanje, hodanje po toplom pijesku aktivirat će vam mišiće.

Mnoga odredišta također obiluju ljekovitim termalnim izvorima, poput Turske i Islanda. Da biste uživali u njihovim blagodatima, ne morate ići daleko – pronaći ćete ih u Hrvatskom zagorju. Kupanje u vodi bogatoj mineralima poboljšat će zdravlje kože, smanjiti bol i stres te povećati dugovječnost. Ako uzmemo u obzir sve dobrobiti putovanja za zdravlje ljudi, logično je zaključiti da putovanja produljuju život.

Zanimljivosti o svjetskim destinacijama

Osim zdravstvenih dobrobiti putovanja, u nastavku vam otkrivamo i druge zanimljivosti o putovanjima i svjetskim destinacijama. Francuska je turistički najposjećenija zemlja na svijetu i od svih zemalja ima najviše vremenskih zona.

Rusija proizvodi najviše kisika na svijetu i veća je od planeta Plutona. Možda niste znali da je 99 posto Libije pustinja. A jeste li znali podatak da Las Vegas ima najviše hotelskih soba na svijetu? Svaki novčić bačen u fontanu Trevi u Rimu donira se u humanitarne svrhe. Venecija i Firenca, nakon Pariza, slove za najromantičnije gradove na svijetu.

Kanada ima najviše jezera (3 milijuna), a Finska najviše otoka na svijetu (gotovo 180 tisuća), dok u Norveškoj postoji selo naziva “Å”. Monako je manji od Central Parka u New Yorku, a 64.640 selfija snimi se svake minute u svijetu.

Ako niste znali, želja za putovanjem može biti i genetski prenosiva.

Foto: Freepik
Izvor: Adiva.hr