Najslasniji burgeri iz cijele Hrvatske ponovno u Varaždinu

burger festival

U sklopu jubilarnog, 25. Špancirfesta, od 17. do 28. kolovoza u Varaždinu i ove godine će se održati Špancir Burger festival. Nakon što je prošlogodišnja premijerna suradnja Špancirfesta i Burger festivala pokazala da su ova dva velika i snažna projekta svim ljubiteljima street festivala i street fooda donijeli novu dimenziju i vrijednost, najrelevantniji regionalni street food festival – Burger Festival vraća se na varaždinski Kapucinski trg koji će od 18. do 27. kolovoza postati gurmanska meka s ukupno deset kućica od kojih je osam rezervirano za sočne i jedinstvene delicije u svima nam omiljenoj formi burgera.

Šetači i gurmani, Varaždinci i svi gosti našeg baroknog bisera moći će birati između više od 30 različith vrsta neodoljivih autorskih burgera na kućicama Instutut za burgere by Mate Janković, Chefs burger by Ivan Pažanin, Full Circle by Marko Palfi, 4 Burgers, Beg’s Plant Based, Picnic Mingle & Fun, Bite of Fun by Melkior te Škartoc ljubavi.

Bogatu i slasnu gastronomsku ponudu na Špancir Burger Festivalu savršeno će pratiti i dvije kućice zadužene za “tekuća pitanja”. Odličnu atmosferu garantira svima omiljeni Gingle Bells sa svojim već legendarnim autorskim koktelima, te Rakijarnica s idealno rashlađenim Panom, Sommersbyjem, vrhunskim vinima vinarije Šoškić i inim pitkim rješenjima za svačiji ukus.

Najkvalitetnije domaće namirnice, jedinstveni recepti i inovacije proslavljenih chefova i burger majstora, vrhunski kokteli, vina i rakije, savršeno rashlađeno pivo, predano i okretno osoblje te usluga s osmijehom – glavni su sastojci uspjeha Burger festivala koji već osmu godinu obara rekorde posjećenosti, neumorno podiže standarde kvalitete street food i gastronomske scene, te osvaja nepca diljem Hrvatske: od Zagreba i Pule, preko Zadra do Varaždina. Tajni sastojak recepta za uspjeh i status najuspješnijeg regionalnog street food festivala krije se u nepresušnoj energiji i strasti ekipe iz kreativne agencije Kokoš ili jaje koja i 12 godina nakon prvog Fuliranja ne prestaje oduševljavati posjetitelje svojim prepoznatljivim, istovremeno uvijek inovativnim i originalnim sadržajem. Kvalitetu ponude i usluge osiguravaju strogim odabirom izlagača i svih sudionika, osobnim angažmanom na svakom segmentu festivala, kao i atraktivnim popratnim sadržajima kojih neće nedostajati ni u Varaždinu.

Vrhunski DJ-i, jedinstvene radionice i zabava za najmlađe čine porepoznatljivo atraktivnu kulisu svakog Burger Festivala, a kreativno vodstvo nad glazbenim programom Špancir Burger festivala ove godine ima veliki gurman i izvrstan poznavatelj glazbe, Ozren Kanceljak. On je osmislio Soul Food glazbeni program koji će savršeno upotpuniti uživanje u sočnim i moćnim burgerima i chillanje uz omiljena pića. Svakog petka i subote tijekom Festivala posjetitelje na Kapucinskom trgu očekuju i live nastupi renomiranih DJ-a: za DJ pult 18. kolovoza stiže Robert Mareković s programom Twist and Shout, idućega dana dolazi DJ Stanko Bondža koji će predstaviti program Nasty Grill, 25. kolovoza nastupa DJ Jazzozo koji donosi Food for Thought, a u subotu 26. kolovoza DJ Kanceljak poentira s programom Meat and Greet.

Najmlađe pak šetače očekuju brojne atrakcije u sklopu Kids zone, a odrasli željni novih znanja i vještina mogu sudjelovati u besplatnoj kulinarskoj radionici izrade peciva za burgere. Radionica pod stručnim vodstvom Centra za kulturu prehrane može primiti 12 polaznika, predviđeno trajanje je dva sata, a točan termin bit će najavljen najkasnije sedam dana uoči početka na društvenim mrežama Burger festivala. Tamo će se ujedno zainteresirani moći prijaviti za sudjelovanje – stoga pratite Burger festival na Facebooku i Instagramu za svakodnevne novosti, najave i brojna iznenađenja.

Detaljnije o burgerima na Špancir Burger Festivalu

Domaćim šetačima dobro poznat i omiljen chef Marko Palfi na Full Circle kućici će se predstaviti s četiri burgera: svojim dobro poznatim klasikom – Smokey D, nagrađivanim Dekadentom, Mediteraneom i vege Beyond burgerom. Full Circle je koncept chefa Marka Palfija i njegovog tima koji je fokusiran na kreativne street food inovacije. Njihova je misija pretvaranje restoranskih jela u street food formu. “Vjerujemo da se najiskrenija reakcija na hranu može dobiti prilikom prvog zalogaja. Zato volimo street food i direktnu komunikaciju s ljudima koji kušaju našu hranu”, ističu. Ako bismo se morali odlučiti za jedan Palfijev burger, na valu nedavnih oduševljenih reakcija Zadrana i Puležana na Dekadent kojeg radi od odležane goveđe pljeskavice, Cheddar sira, s umakom s tartufima, grilanim lukom srebrencem i rikulom u brioche pecivu – toplo ga preporučamo ga svima koji posjete Špancir Burger Festival.

Za naklonost posjetitelja i njihovih okusnih pupoljaka u Varaždinu će se svesrdno boriti i ekipa Instituta za burgere by Mate Janković. Institut za burgere nastao je još 2019. godine suradnjom velikih gurmana i neponovljivog chefa Jankovića, te otad ne prestaje inspirirati burger scenu i razveseljavati sve ljubitelje ovog jela. Njihov Classic Smokey burger ljetos je u Zadru proglašen pandanom maloj crnoj haljini. “U želji da svim obožavateljima dobre hrane i burgera ponudimo najukusniji i najsočniji burger napravljen od kvalitetnih i domaćih sastojaka rodio se Institut za burgere”, pojašnjava Mate, te dodaje: “U današnjoj kuhinji jednostavnost je često podcijenjena, no mi vjerujemo kako je uz dobre namirnice upravo ona ključna za dobivanje okusa kojeg nećete tako lako zaboraviti.” Osim Smokey burgera, Mate će šetačima u Varaždinu ponuditi još i Pepper Jack i Bacon Jalapeno, ali i jedan novitet koji sprema specijalno za Varaždin.

Španciranje s nestrpljenjem očekuje i chef Ivan Pažanin. Poznat je po dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji, a 2020. godine odlučio se okušati i u street foodu kroz Chef’s burger by Ivan Pažanin. Očekivano, vrlo je brzo stekao vojsku obožavatelja i postao glavnim favoritom ovog popularnog festivala. Njegov burger “Crispy Kapula” na prošlogodišnjem pulskom izdanju ponio je laskavu titulu najboljeg hamburgera, njime su očarani ostali i ovogodišnji posjetitelji u Zadru, a od Ivana doznajemo da će i Varaždinci kao i svi ljubitelji Španciranja imati priliku kušati ovaj hit burger. Pažanin će u Varaždinu ponuditi još i Original Cheese, te također jedan novitet koji sprema specijalno za ovo izdanje te obećaje: “izvrsne domaće namirnice u spoju Mediterana s malo ljutine, što je i inače recept naših burgera”.

Šetače i sve gurmane u Varaždinu očekuju i genijalni 4 Burgers i chef Ivan Goreta koji ne prestaju oduševljavati, poglavito mlađe posjetitelje. Njihovi slavni smash burgeri bili su među najhvaljenijima u Zadru početkom ljeta, a nedavno je pulska publika s velikim veseljem dočekala novitete u ponudi – slasne i bogate tacose i nachose. “Posebnost naših sastojaka je u domaćem, hrvatskom podrijetlu proizvoda, svježem mesu i svježem povrću. Karakteristike 4Burgersa na koje smo ponosni su: kvaliteta – jer koristimo samo hrvatske proizvode, brzina – budući da je svaki burger gotov za 2-3 minute i ugodna cijena s obzirom na kvalitetu i količinu koja se dobiva”, kažu nam, najavljujući slasna iznenađenja za sve posjetitelje Špancir Burger Festivala.

Sigurni smo da će sad već slavni “wow” efekt i u Varaždinu izazvati jedinstvene kreacije koje isključivo od biljnih namirnica spravlja Beg’s Plant Based Street Food. U Zadru su se redovito tražile repete upravo za njihov Beg’s Cheese burger kojeg spremaju s Kroštulinim Plant Based Brioche pecivom, Beyond Meat pljeskavicom, Bedda topljivim sirom, BBQ umakom, Honey Mustard Mayo umakom, iceberg salatom, rikulom i rajčicom. Brojni su posjetitelji bili oduševljeni i Beg’s Hot Summer burgerom, a pulsku su publiku osvojili Spicey Chicken i Crispy Chicken burgerima. U Varaždinu će Beg’s Plant Based Street Food nastupiti s raznim novitetima, te inovativnom ponudom hrane baziranom na biljnim namirnicama, te iznova iznenaditi i očarati nepca čak i najzahtjevnijih gurmana.

U Varaždin nam stiže i uvijek odlično raspoložena zadarska ekipa iz Picnic Mingle & Funa. Oni su najbolji debitanti i dobitnici dvije nagrade na Zagreb Burger Festivala 2022., a svojim veselim duhom osvojili su srca mnogih street foodiea diljem Hrvatske. Ova mlada i entuzijastična ekipa u svijetu ugostiteljstva nalazi se kao riba u vodi te svoju strast prema hrani i zabavi uspješno spajaju u svom street food konceptu. Nije stoga ni čudo što se ispred njihove srebrne zvijeri redovito okupljaju gurmani privučeni istovremeno i odličnom atmosferom i mirisima dok se priprema već legendarni Blackie burger, jedan od najpopularnijih burgera u Hrvatskoj koji spravljaju u Brioche pecivu od krumpirovog tijesta, sa 100% junećim burgerom, domaćim senf-med umakom, karameliziranim lukom, cheddar sirom i crumbleom od pancete. Osim njega, posjetitelji Špancir Burger Festivala moći će kušati i njihov Burger od kozica, Juicy burger i Snow Burger, uz koje će se ponuditi i Sweet Potato s home-made umacima. Ponudu jela popratit će i osvježavajućim spritzevima kojima su već oduševili publiku na Pizza Festivalu u Zagrebu, a ponajviše se radujemo kušati njihov Ljetni spritz u koji ide gin, sirup od smokvina lista, limun i prosecco.

Na ovogodišnjem Špancir Burger Festivalu brojne će obožavatelje iznova razveseliti i Škartoc ljubavi, prvi međimurski street food na kotačima. Kako sami kažu, pokreće ih zabava, ljubav prema hrani, okusima i ljudima, a stvaranje sjećanja i zezancija sa gostima ih vuku naprijed. Svojim su kreacijama domaću publiku već osvojili na prošlogodišnjem Špancirfestu, kao i na Adventu u Varaždinu. Za sve šetače i posjetitelje Špancir Burger Festivala ove su godine priredili četiri vrste burgera i krumpiriće u dvije varijante. “Novitet koji pripremamo za ovaj Špancir Burger Festival je burger “Čupavi Zagorec” sa slamom od krumpira, domaćim pečenim špekom te aioli majonezom, a tu bismo još izdvojili “Panko Fanko Čuču” burger od mljevenog pilećeg zabatka mariniranog limetom, mentom i jogurtom u panko mrvicama.”

S pet autorskih smash burgera na Špancif Burger Festivalu će se s predstaviti Bite of Fun by Melkior. Brojnim fanovima omiljeni chef Melkior Bašić pripremio je ručno rađene burgere od telećeg mesa: Back to Basic, Saboroso, Bella Brasa, Smaakvol i Geschmak, a svaki se burger sastoji od dvije smash pljeskavice. “Ono što nas istinski izdvaja od ostalih s istom ponudom je naša strastvena predanost prema kvaliteti i kreativnosti. Naši smash burgeri nisu samo obroci, već prava umjetnost okusa i svježine koju nećete pronaći nigdje drugdje”, kažu nam u Bite of Fun, te dodaju kako su ponosni na kreativnost, strast za eksperimentiranjem i otkrivanjem novih dimenzija okusa. Upravo je deviza kojom se vode u Bite of Fun, ujedno i ogledalo vrijednosti koju donosi cijeli Špancir Burger Festival: “Nudimo ne samo nevjerojatno ukusnu hranu, već i neprocjenjivo iskustvo. Naša ljubazna i predana usluga osigurava da se svaki gost osjeti dobrodošlim i paženim. Atmosfera kod nas preplavljuje energijom i veseljem, stvarajući uspomene koje će ostati urezane u vašem nepcu.” Ima li bolje pozivnice svim šetačima i gurmanima da dođu uživati na Špancir Burger Festival?

Ulaz je besplatan. Radno vrijeme: svaki dan od 16:00 do 01:00 sat, trajanje od 18. do 27. kolovoza, lokacija: Kapucinski Trg, Varaždin

Pratite Burger festival na Facebooku i Instagramu za svakodnevne novosti, najave i brojna iznenađenja

Fotografije: Sandro Sklepić i PRESS Špancir Burger Festivala