Sjemenke lubenice koriste se za zdravlje i ljepotu 

sjemenke lubenice

U našim krajevima sjemenke lubenice uglavnom se bacaju, dok su, primjerice, na Tajlandu vrlo cijenjene i važan su prehrambeni proizvod. Tamo ih ljudi rado jedu, ali se i izvoze diljem svijeta – svježe, sušene ili u prahu. Na primjer, vrećica od nešto više od 100 grama osušenih i zgnječenih sjemenki lubenica za čaj prodaje se na Amazonu za 13 dolara.

Kako biste iskoristili njihove dobrobiti za zdravlje i ljepotu, nije ih dovoljno samo cijele progutati dok jedete lubenicu, jer će tako samo proći kroz probavni sustav, a da ne iskoriste njihove dobrobiti. Važno ih je nasjeckati ili izgristi i tako pojesti.

Možete ih samljeti u prah koji kasnije dodajete jelima, sokovima… Ili ih prepržite na tavi i grickajte. Ako ih osušite i usitnite, dobit ćete izvrstan čaj.

U nastavku donosimo nekoliko razoga zbog kojih je dobro jesti koštice od lubenice.

Pročitajte i Kreativno posluživanje lubenice

Sadrže važne aminokiseline

Sadrže arginin, lizin, glutaminsku kiselinu, triptofan i druge važne aminokiseline koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Oni su važni, na primjer arginin poboljšava metabolizam i potiče seksualno zdravlje, kao i zdravlje srca.

Bogate su magnezijem i likopenom

Sto grama sjemenki lubenice sadrži 139 posto preporučene dnevne potrebe (RDA) za magnezij.
To je mineral važan za mnoge stvari, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sustava i normalizaciju krvnog tlaka.

Likopen je važan antioksidans kojim su bogate i sjemenke lubenice. Dobar je za zdravlje srca i mušku plodnost. Također sadrže mnoge vitamine B kao što su niacin, folat, pantotenska kiselina, tiamin i riboflavin.

Izvrsni su za lijepu kožu i kosu

Grickanjem ovih sjemenki poboljšat ćete izgled kože koja će postati svjetlija, izgledati zdravije i sporije stariti. Sadrže masne kiseline koje imaju sposobnost hidratizirati, ojačati i omekšati kožu te je zaštititi od akni i drugih kožnih problema.

Uz njih će vaša kosa zasjati – postat će zdravija, jača i sjajnija. Sjemenke lubenice također sadrže bakar koji pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta odgovornog za boju kože i kose.

Recept za zdrav napitak

Kuhajte oko 30 sjemenki u litri vode desetak minuta. Ohladite, procijedite i popijte tekućinu. Ovaj napitak je dobar za obranu organizma od bakterija te za čišćenje bubrega od kamenca i pijeska.

Napravite zdrave grickalice

Prvo ih osušite i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi. S vremena na vrijeme dodajte malo vode u kojoj ste otopili sol. Ovako pripremljene koštice vrlo su ukusni zalogaji.

Zdrav je i bijeli dio lubenice

U bijelom dijelu lubenice, koji je uz samu koru i najčešće završava u smeću, nalazi se obilje vitamina B6, C, A, magnezija, cinka i kalija. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih žila.

Foto: Freepik