Najbolje egzotične destinacije za ljetni odmor

egzotične dstinacije

Plaže iz snova, toplo tirkizno more, bujni krajolici i beskrajno sunce. Svi znamo da su to neki od najboljih sastojaka idealnog tropskog odmora. No, egzotične destinacije za odmor su one koje nude nešto drugačije, neobično i uzbudljivo od uobičajenih turističkih mjesta. Neke zadivljuju svojom prirodnom ljepotom. Druge imaju fascinantnu kulturu s egzotičnim običajima, raznolikom arhitekturom i ukusnom kuhinjom. Negdje ćete pronaći eko-avanture i divljinu bogatu divljim životinjama, dok neki mirni otoci kao da vas vraćaju u prošlost.

Sve što trebate je odabrati destinaciju koja će vam biti prava inspiracija, a mi ćemo probati pomoći u tome.

Maldivi

egzotične destinacije

Protežući se Indijskim oceanom jugozapadno od Indije i Šri Lanke, 26 prirodnih atola Maldiva odiše gotovo nestvarnom ljepotom. To je uglavnom zbog predivne boje mora koje ih okružuje. Ako je uranjanje u kristalno čisto more koje grije dušu glavni kriterij za vaš savršeni tropski odmor, ovo je pravo mjesto za to. More čini 99 posto Maldiva.

Male je glavni grad, ali većina posjetitelja odlazi dalje na jedan od udaljenih atola, gdje ih čekaju luksuzna odmarališta i bijele plaže okružene akvamarinskim morem. Ronjenje i snorkeling su svjetske klase, a Maldivi su također vrhunska destinacija za surfanje. Uz more kao središnju točku i toliko mnogo otoka na izbor, Maldivi su također savršen kandidat za medeni mjesec.

Bora Bora, Tahiti

egzotične destinacije

Bora Bora je pravi raj južnog Pacifika. Ovaj bujni i dinamično lijepi otok u Francuskoj Polineziji uzdiže se do oštrog smaragdnog vrha vulkanske visoravni, okružen azurnom lagunom. Grozdovi kokosovih palmi nižu se plažama, a luksuzni bungalovi smješteni su iznad kristalno čistog mora. Neki bungalovi imaju staklene podovove tako da možete zaviriti u kristalno more ispod smještaja.

Iako plijeni svojom prirodnom ljepotom, Bora Bora je i iznimna destinacija ako ste željni kulturne egzotike. Službeni jezik je francuski, a galski utjecaj možete osjetiti u fantastičnoj gurmanskoj kuhinji. Dodajte tone zabavnih vodenih sportova, vožnje kajakom na male otoke, slikovite pješačke staze i avanture poput ronjenja s morskim psima. Lako je shvatiti zašto mnogi putnici Bora Boru smatraju najboljim odredištem za medeni mjesec. To je ultimativni, jedinstveni tropski bijeg i jedan od najboljih tropskih izleta za parove.

Riviera Maya, Meksiko

egzotične destinacije

Ako tražite prekrasne plaže, bogatu kulturu i ukusnu kuhinju, a sve to zapakirano s pristupačnom cijenom, meksička Riviera Maya odličan je izbor. Na vrhu poluotoka Yucatan, duž karipske obale, Riviera Maya uključuje odmarališta Cancun, Playa del Carmen , Tulum kao i otoke Cozumel, Isla Mujeres i Isla Holbox.

Plivanje s ražama i dupinima, ronjenje, ribolov u čistoj vodi popularne su aktivnosti na Rivijeri Maya. Meskiko nudi i puno aktivnosti za ljubitelje kulture i povijesti pa mogu istražiti drevne ruševine Tuluma koje se nalaze u zadivljujućem okruženju iznad tirkiznog Karipskog mora. Ili posjeiti nezaobilaznu lokaciju kad se tamo nađete a to je Chichen Itza, koja se nalazi na nekoliko sati vožnje od odmarališta.

Sejšeli

egzotične destinacije

Sejšeli bi trebali biti na vrhu vašeg popisa tropskih otoka koje morate posjetiti. Prirodni rezervati koji su na popisu UNESCO-a, bujni koraljni grebeni i prekrasne šljunčane plaže prava su zemlja čuda za ljubitelje divljih životinja, a više od polovice kopna je zaštićeno.

Jedina dilema oko posjeta Sejšelima je odluka koji tropski otok posjetiti. Međunarodni posjetitelji lete u Mahe. Ovdje ćete pronaći Victoriju, glavni grad, kao i međunarodnu zračnu luku, luku za kruzere i prekrasan nacionalni park Morne.

Na otoku Praslin možete istražiti Vallee de Mai pod zaštitom UNESCO-a, pretpovijesnu šumu načičkanu rijetkim divovskim palmama coco de mer. A ako ste ljubitelj plaža, svidjet će vam se opušteni La Digue, dom nekih od najljepših plaža na Sejšelima. Idealno mjesto za ostvarenje vaših tropskih fantazija.

Bali, Indonezija

egzotične destinacije

Za one koji traže tropski odmor s duhovnom stranom, Bali je onaj koji mami svojim mističnim šarmom. Hramovi ispunjeni mirisnim tamjanom, rižina polja nešto su što će vas potpuno vratiti na tvorničke postavke. Što je najbolje, ovo je idealno odredište ako tražite jeftini tropski odmor – hrana i smještaj su relativno pristupačni.

Ako ste u potrazi za življom plažom, s mnoštvom trgovina i restorana, uputite se u užurbanu Kutu ili Seminyak, gdje ćete također pronaći fantastične plaže za surfanje. Sanur je odlično mjesto za obitelji, s blagim valovima, a Ubud, u bujnim brežuljcima daleko od obalne vreve, smaragdna je duša otoka.

Phuket, Tajland

tajland

Andamanska obala pogodna je baza za istraživanje spektakularnih otoka južnog Tajlanda. Ovi bujni vapnenački vrhovi uzdižu se iz tirkizne vode, stvarajući jedan od najimpresivnijih morskih pejzaža na planetu.

Poznati otoci uključuju otoke Phi Phi, kao što su Ko Phi Phi Don i Ko Phi Phi Le, gdje je sniman film Plaža Leonarda DiCaprija. Ovi su otoci na popularnoj ruti za jednodnevne izlete u Phuketu, ali ipak možete pronaći svoj mirni komadić raja.

Popularno područje koje se koristi kao baza za daljnje izlete je Phuket, najveći tajlandski otok. Blistav krajolik nastavlja se u unutrašnjost Nacionalnog parka Kao Sok, gdje se možete družiti sa slonovima usred vrhova prekrivenih džunglom.

Ovo je izvrstan izbor ako tražite egzotičnu kulturu, vatrenu hranu i predivan krajolik u kiji možete doći i ako ste na ograničenom budžetu. Pokušajte izbjeći jugozapadni monsun, koji obično pogađa obalu od kraja svibnja do sredine listopada.

Zanzibar

Zanzibar je prekrasan otok u Indijskom oceanu, poznat po svojoj bogatoj povijesti, kulturi i začinima. Bio je dio različitih carstava i kolonija, od Omana do Portugala, od Njemačke do Velike Britanije. Danas je Zanzibar dio Tanzanije, ali ima određenu autonomiju i poseban identitet.

Zanzibar privlači mnoge turiste koji žele uživati u njegovim bijelim pješčanim plažama, tirkiznom moru, koraljnim grebenima i egzotičnoj flori i fauni. On je i dom nekih endemičnih vrsta, kao što su zanzibarski crveni kolobus i zanzibarski leopard. Zanzibar je mjesto gdje se susreću različite tradicije, vjere i jezici, stvarajući jedinstvenu i šaroliku atmosferu.

Na Zanzibaru je nezaobilazan posjet Stone Townu koji se nalazi UNESCO-voj listi, grad iznimne povijesne i umjetničke važnosti u Istočnoj Africi

Zanzibar nudi puno prekrasnih plaža od Bwejuu Beach na jugoistoku otoka koja je odlična ako želite mir i privatnost. Ova bijela pješčana plaža je jedna od najtiših dijelova Zanzibara i ima nekoliko luksuznih odmarališta. Ako želite istražiti koraljnu lagunu i uživati u prekrasnim zalascima sunca, Michamvi Beach na središnjoj istočnoj obali je savršena. Na zapadnoj strani je Michamvi-Kae gdje možete vidjeti spektakularne zalaske sunca i posjetiti poznati restoran The Rock, koji se nalazi na stijeni usred mora. Ako želite živahnu atmosferu i mnogo aktivnosti, Nungwi Beach na sjevernom vrhu otoka je odličan izbor. Ova plaža je jedna od najpopularnijih na Zanzibaru i ima mnogo hotela, restorana, barova i klubova. Također je dobro mjesto za ronjenje i jedrenje na dasci, a posebno je poznat po svojim zadivljujućim zalascima sunca i noćnom životu.

Mauricijus

Poznat kao “biser Indijskog oceana”, Mauricijus je rajski otok u blizini obale Madagaskara. Vulkanski krajolici daju otoku nevjerojatnu ljepotu, a luksuzna odmarališta s toplicama i golf terenima nižu se duž svilenkasto-pješčanih plaža.

Plaže su izvrsne i nenadmašne. Ističu se plaža Le Morne, Flic en Flac i Pereibere, a mnogi gosti rezerviraju izlet u Iles aux Cerf kako bi se opustili u idiličnoj laguni. Uz svu primamljivu tirkiznu vodu, aktivnosti na vodi visoko su na popisu najboljih stvari koje možete učiniti na Mauricijusu.

Mauricijus je poznat i po mnogim endemskim vrstama biljaka i životinja od kojih je najpoznatiji dodo. Vrhunski doživljaji prirode uključuju planinarenje do vodopada Chamarel, penjanje na planinu Morne Brabant, koja je pod zaštitom UNESCO-a, i promatranje nekih od brojnih vrsta ptica na otoku.

Sa svim tim vrijednim stvarima koje treba vidjeti i raditi, nije ni čudo da su sva ova mjesta na popisu popularnih mjesta za posjetiti za vaš tropski odmor iz snova.

Lea B.; Foto: Unsplash