Izlet u kanjon Kamačnik

kamačnik

Već dugo planiramo obići kanjon Kamačnik, no kako je bilo dosta kišovito proljeće i dok smo se posložili da smo slobodni, napokon smo na samom početku srpnja otišli do njega.

Iz istočnog dijela Zagreba do Kamačnika se vozite nekih sat i pol vremena, autocestom do izlaza Vrbovsko i dalje lokalnom cestom. Prije samog kanjona na nekih stotinjak metara nalazi se pruga. Naravno blinkalo je crveno pa smo nekih 10 minuta čekali da vlak dođe i prođe. I čim se prijeđe pruga dolazite do Bistroa Kamačnik i parkirališta odakle i kreće šetnja. Kako smo došli prije 10 sati nije bilo puno auta ni ljudi što je nama bilo odlično.

kamačnik
Radno vrijeme i ulaznica

Prođete kroz bistro i dalje nastavite do ulaza gdje se naplaćuje ulaznica. Cijena je 4 eur po osobi za starije od 5 godina. A radno vrijeme je od srijede do nedjelje od 09 do 17 sati. Iako, ako dođete izvan radnog vremena ne znam kako zabrane ulazak u kanjon jer na ulazu stoji samo kućica u kojoj se kupuju karte. Nema rampe ili fizičke pregrade. Ako vam je kanjon blizu probajte vidjeti izvan radnog vremena da li možete ući. Realno nemate nikakve koristi u kanjonu ni kad kućica radi. Zapravo ste sami u kanjonu, a i na samoj ulaznici piše da ulazite na vlastitu odgovornost.

Prvi most na koji naiđete, a možete se i spustiti dole i osvježiti se
Kanjon će vas oduševiti

Staza koja završava izvorom ukupno je dugačka 3.2 km i nije zahtjevna. Samim time Kamačnik je nama bio idealna destinacija jer do sad i nismo baš imali izlete ovog tipa. Na stazi vas čekaju drveni mostići i galerije, slapovi i neopisiva priroda pa ćete poželjeti zastati na svakom koraku i upijati ljepotu koja vas okružuje. A na nekim dijelovima se možete spustiti do rječice i malo se osvježiti. Također imate i na nekoliko mjesta klupice na kojima možete odmoriti. Stoga se do samog izvora hoda duže od predviđenih sat vremena. Nama je trebalo sat i pol vremena laganijeg hoda uz zastajkivanje.

kamačnik
Umjetna brana kako bi mirni tok pretvorila u stvaranje manjih slapova
Mali odmor na brani

Hodajući šumom uživate u cvrkutu ptica i žuboru vode. Na otprilike pola puta hodanja odjednom čujete aute i shvatite da se iznad nalazi dio auto ceste Zagreb-Rijeka. Otprilike na tom dijelu smo ugledali i šumske jagode koje smo s apetitom pojeli. I cijelo vrijeme smo hodali sami što je bilo predivno.

kamačnik
Ujutro je još bila i maglica na nekim dijelovima

Kako se približavate izvoru, staza je sve uža. Sam izvor se zapravo i ne vidi dobro jer tu staza završava, nekih 5 metara iznad izvora. Možete se samo spustiti malo niže na neku jako usku stazicu uz pridržavanje za neko tanko drvo. Ja nisam bila tako hrabra se spustiti. No zMai i tata su se upustili u tu avanturu iako mi ih je teško bilo gledati zamišljajući kako se kotrljaju dole u izvor. Inače, izvor se nalazi na 405 metara nadmorske visine i jedno je od 5 najdubljih u Europi. Evidentirana dubina izvora trenutno je 118 metara no smatra se i dubljim.

Izvor Kamačnik
Poučna staza

Čitali smo da je na šetnici uz potok Kamačnik postavljena Panova staza koja se sastoji od pet zvučnih instalacija – gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje. No od svega navedenog mi smo vidjeli gong koji je ispred samog ulaza te smo na samoj stazi vidjeli rog koji je na pola potrgan i nije baš u funkciji. Ne znam da li se ostalo tako dobro sakrilo ili je potrgano, ali nam je žao da nismo na to naišli. Staza je osmišljena kao akustična staza koja posjetiteljima pruža uvid u igru zvuka kao umjetničkog i edukativnog medija pa je šteta da se ne obnavlja. Za plaćenu ulaznicu od 4 eura smatram da bi se mogla i trebala obnavljati. Također niz stazu se nalazi i poučna botanička staza koja će vam pomoći da se informirate o biljnom i životinjskom svijetu koji ovdje obitava. Ona nije potrgana.

Gong i rog

Kako smo na cijelom putu prema izvoru bili sami, tek nekih 5 minuta prije samog izvora smo sreli dva para koji su se vraćali nazad. No zato kad smo se mi vraćali nazad sretali smo sve više i više ljudi. Bilo je i planinara, obitelji s djecom, sa psima pa je gužva bila sve veća kako smo se približavali izlazu. Stoga ako želite biti sami dođite odmah ujutro jer taj mir prirode iscjeljuje. A kad završite šetnju u kanjonu, možete odmoriti u Bistrou Kamačnik.

Auto cesta Zagreb -Rijeka iznad kanjona

Mi smo svoj izlet dalje nastavili do isušenog Lokvarskog jezera pa je kontrast nakon ovog zelenila bio ogroman. Spoj ove dvije lokacije je svakako dobra ideja za jednodnevni izlet.

Tekst: Branka BH; Foto: Dejan H.