Isušeno Lokvarsko jezero je hit destinacija ovog ljeta

lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero je umjetno jezero koje je nastalo je izgradnjom brane na rijeci Lokvarki 1954. godine. Na taj način nekadašnja zelena dolina s naseljem i 3 pilane prekrivena je zeleno-plavim umjetnim jezerom dubokim 40 metara. S dolinom je potopljen i dio originalne trase Lujzinske ceste od Mrzle Vodice do Lokava od čega je danas jedino ostao kameni Carev most koji je vidljiv prilikom niskog vodostaja samog jezera. Obitelji naselja Srednji jarak, koje su se naselile na tom mjestu nakon izgradnje Lujzijane 1805., zauvijek su iseljene.

Premda je Lokvarsko jezero umjetno jezero, ono se skoro savršeno uklopilo u prirodni okoliš prelijepih goranskih crnogoričnih šuma. Stoga danas predstavlja iznimnu turističku atrakciju te je omiljeno mjesto sportaša i rekreativaca. Oko jezera vodi i 17 km duga šumska staza pa se možete prošetati ili je obići biciklom.

lokvarsko jezero

A ovog ljeta Lokvarsko jezero je hit radi sasvim drugačijeg izgleda! Naime, početkom proljeća počelo je isušivanje jezera zbog održavanja i remonta hidroenergetskog sustava Vinodol. Iz jezera je bilo potrebno izbaciti 35 milijuna kubnih metara vode te preseliti ribe u obližnje jezero Mrzla vodica iz kojeg će ga vratiti nakon remonta. Zadnji put je ovakav remont rađen prije 22 pa je ovo stvarno rijetka prilika da se jezero doživi u ovakvom obliku.

lokvarsko jezero

Jezero je sad gotovo potpuno isušeno, a mi smo ga posjetili ovaj vikend i oduševili se! Kad dođete i pogledate s ceste imate osjećaj da ste zalutali u neku pustinju. Kad se spustite dole shvatite da hodate po skorenom tlu koje izgleda fenomenalno. Potpuno vas očaraju “raspucanci” koji izgledaju kao da nisu vidjeli vode jako dugo. Dolje teče i crvena rječica koja pojačava cjelokupni dojam. Na nekim djelovima se dno još nije potpuno osušilo pa oprezno na tim mjestima jer se radi o živom blatu.

lokvarsko jezero

Kako se tu nekad nalazilo selo Srednji Jarak, hodanjem po dnu možete vidjeti ostatke tog sela u kojem je nekad živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most. Osim toga naići ćete na čamce koji stoje sad na dnu, ali i na dosta mrtvih rakova i ribica koje nisu uspjeli preseliti.

Krajem kolovoza bi trebali biti gotovi radovi na održavanju te će se jezero ponovo početi puniti vodom prirodnim dotocima. Stoga nemojte propustiti ovo ljeto priliku i posjetite ovaj fenomen jer ćete zateći nadrealne prizore.

Kako smo mi išli iz Zagreba, u sklopu ovog izleta posjetili smo i kanjon Kamačnik pa vam evo odlične prilike za jednodnevni izlet u prirodu.

Tekst: Branka BH; Foto: Dejan H.